banner2
Öne Çıkanlar Dumankaya Gabon Tomasz Listkiewicz (Polonya) Türkiye Tolga Zengin Ağaoğlu Ukra

AK Parti Peşini Bırakmıyor

1 milyonu aşkın oyun akıbeti belirsiz
AK Parti'nin İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için YSK'ya yaptığı başvurunun detayları ortaya çıktı. Seçimi sakatlayan organize işlerin sıralandığı olağanüstü itiraz dilekçesinde, 300 binden fazla oy pusulasındaki hukuki belirsizlikler nedeniyle seçimin iptali istendi. AK Parti'nin dilekçesinde özetle şunlar kaydedildi:
 Oy sayım ve döküm cetvellerinde yapılan usulsüzlükler nedeniyle toplam 1 milyonu aşkın seçmenin kullandığı oyun hukuki akıbetinin belirsiz olması, seçimin sonucuna gölge düşürdü.
 5 bin 338 adet mühürsüz, 694 imzasız, 214 boş, 498 adet eksik, 901 rakam belirtilmemiş, bin 115 adet de sayısı eksik oy sayım ve döküm cetveli bulunuyor. Şayet tüm seçim torbalarını kontrol edilebilme imkanı olsa idi bu tür usulsüzlüklerin ve evrak kayıplarının çok daha fazla olduğu ortaya çıkacaktı.
 İstanbul genelinde ilk etapta kullanılan oyların 320 bin civarı geçersiz iken, itirazlarımızdan sonra, geçersiz oyların sayısı 314 bin 243'e düştü. Bu durum, oy farkının çok cüzi olduğu dikkate alındığında seçim sonuçlarını etkileyecek ve kazananı değiştirebilecek nitelikte.
 CHP lehine geçerli sayılan, ancak usulüne uygun bir sayımda geçersiz olması gereken oyların toplamı 35 bin civarında.
 31 bin 280 sandıkta oy kullanan seçmen sayısı ile tutanaklara işlenen oy sayıları karşılaştırıldığında, 12 bin 410 sandıkta rakamsal olarak tutarsızlıklar tespit edildi.
 2 bin 308 kısıtlı, bin 229 yerine oy kullanılan ölü, 10 bin 290 hem cezaevinde hem de başka seçmen listesinde kayıtlı, 5 bin 287 hükümlü, 236 yeri adresi cezaevi olan seçmen kaydı tespit edildi. Bu şekilde kullanılan oy miktarı, 19 bin 350.
 39 ilçede zihinsel engeli bulunan 18 yaş ve üstü toplam 21 bin 782 kişinin seçmen listelerinde yer aldığı ve oy kullandığı belirlendi. Bu kişilerin tamamının tam teşekküllü devlet hastanelerinden raporlu oldukları ve seçme hakkı açısından engelli oldukları tespit edildi.
 Tüm bunlar, bu hata ve usulsüzlüklerin sehven ve münferiden değil, bilakis kasten ve organize şekilde yapıldığını göstermektedir.
Kaynak: Sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.