banner2
Öne Çıkanlar ABD Urfa Cenk Mardin Haliliye

Hilvan'da YEG Eğitimlere Devam Ediyor

Avrupa Birliği ülkelerinde 30 yıldır uygulanan LEADER yaklaşımı, kırsal alanlar için sürdürülebilir kalkınma stratejilerinin hazırlanması ve uygulanmasında yerel katılım ve ortaklığı teşvik etmek sureti ile kırsal politikaları geliştirmek için uygulanan bir yaklaşımdır. 

LEADER yaklaşımı; yerel kamu-özel ortaklıkları (yerel eylem grupları) tarafından tabandan tavana yaklaşımı ile iyi tanımlanmış alt bölgesel kırsal alanları hedefleyen, alan bazlı yerel kalkınma stratejileri üzerine kurulmuştur. Stratejiler birçok sektörü kapsayan LEADER yaklaşımı yerel ekonominin farklı sektörlerinin aktörleri ve projeleri arasındaki etkileşime dayanmaktadır. Bu kapsamda Hilvan YEG, kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik olarak kaliteli ürünleri, el sanatlarını yaşatılması için Hilvan Halk Eğitim Merkezi ile iş birliği yaparak bakır, halıcılık ve deri yatma eğitimini, yerel, doğal ve kültürel kaynakların kullanımına dayalı kırsal turizm ürünlerinin geliştirilmesi yönelik güneş enerjisinin kırsal turizm üzerindeki etkisi, güneş enerjisi ile sebze meyve kurutma ve sera yetiştiriciliği eğitimlerini çiftçilere, hanımlarına ve meslek gruplarına eğitimler verildi.

Kırsal sorunlar için yenilikçi çözümler üretilmesini teşvik etmek ve yerel toplulukların ihtiyaçlarını karşılamak için önemli bir görev üstlendiklerini söyleyen Hilvan Yerel Eylem Grubu Koordinatörü Yusuf YAVUZ aynı zamanda yerel aktörlerin kendi bölgelerinde uygulanacak projeler ve gerçekleştirilecek strateji ile ilgili olarak karar alma süreçlerine katılmaları sağladıklarını söyledi.


Hilvan Yerel Eylem Grubu Koordinatörü Yusuf YAVUZ konuşmasını söyle devam etti;
“ LEADER yaklaşımı kapsamında 2019 yılında Hilvan ilçesinde kurulduk. 2019 yılından 2022 yılına kadar birçok proje ve faaliyeti hayata geçirdik. Bu proje ve faaliyetler Hilvan ilçemizin sorunlarına çözüm üretmek için yapılan yenilikçi yaklaşımları kapsamamaktadır. Kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik olarak kaliteli ürünleri, el sanatlarını ve diğer faaliyetleri içeren kısa tedarik zincirlerinin ve katma değerli ürünlerin geliştirilmesi yönelik olarak seracılık, yerel, doğal ve kültürel kaynakların kullanımına dayalı kırsal turizm ürünlerinin geliştirilmesi içinde bakır, halıcılık, deri yatmanın yanı sıra güneş enerjisinin kırsal turizm üzerindeki etkisi, güneş enerjisi ile sebze meyve kurutma eğitimlerini tamamladık. Hilvan ilçemizde seracılıkla adında söz ettiren Kovancı Aydınlık kırsal mahalledeki çiftçilerimize sera eğitimi ve bilgilendirme çalışmasını tamamlamış bulunuyoruz. Çiftçilerimizin sorunlarını sahada gezerek tespit edip o sorunlara yönelik yenilikçi çözümler üretmeye çalışıyoruz. Hilvan ilçemiz tarım ve tarım ürünleri ile adında söz ettirmektedir. Özellikler sebze ve meyve yetiştiriciliğinde ön plana çıkmaktadır. Son yıllarda güneç enerjinin kırsal turizm üzerindeki etkisi ve güneş enerjiyle sebze ve meyve kurutma talep gören yöntem olmuştur. Bu yöntemi çiftçilerimizle buluşturmak adına Harran Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Hasan VARDİN ile iş birliği yaparak çiftçilerimize eğitim verdik. Bu eğitimi tamamladıktan sonra Hilvan Halk Eğitim Merkezi ile iş birliğine giderek bakır, deri yakma ve halıcılık alanında eğitimlerimizi şimdilik bitirdik. Bu eğitimlerde bizlere desteğini esirgemeyen Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan BEBE’ye, Hilvan ilçe Tarım ve Orman Müdürü Salih KARATAŞ’a, Ziraat Odası Başkanı Hikmet İPAR’a, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Hilvan Kadın Destek Merkezi sorumlusu Hacire TOPRAK hanımefendiye, eğitmenlerimizde Esra KAPLAN hanım efendiye, Prof. Dr. Hasan VARDİN’e eğitimlerimize katılar kursiyerlere, ev hanımlara ve çiftçilerimizi sizin nezdinizden çok teşekkür ediyorum. “ dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.