banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haber Nihat Çiftçi Sanlıurfa Haberleri Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin kapsamlı

Harran Üniversitesi’nde Afetlerde Yaşamlarını Kaybedenlerin Anısına Program Düzenlendi 

2023 yılının 6 Şubat tarihinde yaşanan asrın felaketi ve 15 Mart’ta ilimizde yaşanan sel afeti üzerinden 1 yıl geçti. Yaşanan felaket ve afetlere dikkat çekmek ve hayatını kaybedenlerin anısına Harran Üniversitesi’nde anlamlı bir etkinlik yapıldı. 

Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda yapılan program, Kahramanmaraş merkezli olarak 11 ilde büyük bir yıkıma neden olan depremin verdiği tahribat ve Şanlıurfa’mızda yaşanan sel afetinde çekilen fotoğraf sergisinin gezilmesiyle başladı.  

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla depremde hayatını kaybeden Harran Üniversitesi öğrencilerinin fotoğraflarının yer aldığı sinevizyon gösterimi ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam eden programa, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, Vali Yardımcısı Yeliz Mercan, Şanlıurfa AFAD İl Müdürü Şelal Ufuk Ergeldi, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdulcenap Cevheri ve Prof. Dr. Nihat Denek, dekanlar Genel Sekreter Zübeyir Zorlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.  

Programda, Şanlıurfa AFAD İl Müdürü Şelal Ufuk Ergeldi, Türkiye ve Şanlıurfa’da yaşanan deprem ve sel afetlerinin analizleri ve risk durumunu azaltmak adına alınan tedbirler ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. 

İl Müdürü Şelal Ufuk Ergeldi'nin sunumunun ardından Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu ve Vali Yardımcısı Yeliz Mercan birer konuşma gerçekleştirdiler. 

Bir daha böyle büyük felaket ve afetlerin yaşanmaması için herkesin ders çıkarması gerektiğini belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu; “2023 yılı ülkemiz için üzüntü kaynağı olan asrın felaketini yaşadığımız bir yıl oldu. Şanlıurfa’mız deprem bölgesinde olmamasına rağmen iki büyük depremi biz de yaşadık. Ardından yaşadığımız sel felaketi yüzünden ayrı bir yıkıma uğramış olduk. 

Allah’tan dileğim böyle kötü afetleri bir daha ülkemize ve şehrimize yaşatmasın. Böyle felaketlere karşı bilinçlenmemiz lazım, önlemlerimizi önceden almamız gerekiyor. Dere yataklarına inşaatlar yapılmamalı ve kusurlu görülen yapılara da müsamaha göstermemeliyiz.   

Hem mimari konusunda hem de sonradan yapılan tadilatlar konusunda yanlışlıklara müsaade etmememiz gerekir.  Harran Üniversitesi olarak hocalarımızla birlikte yetiştirdiğimiz gençlerimizin sorumluluk sahibi olmaları hususunda gerekli hassasiyeti gösteriyoruz. Felaketlerden ders alan bir toplum haline gelmemiz gerekiyor. Tüm vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum, Allah böyle felaketleri bir daha yaşatmasın” diye konuştu. 

Rektör Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu’nun konuşmasının ardından Şanlıurfa Vali Yardımcısı Yeliz Mercan; “Hem deprem hem de sel felaketinin üzerinden bir yıl geçti, vefat eden tüm vatandaşlarımıza rahmetler diliyorum. Allah bir daha milletimize böyle afetler yaşatmasın. Bulunduğumuz bölge itibarıyla afetlere sık maruz kalan bir coğrafi yapıya sahibiz. Tarihin her döneminde mutlaka yıkıcı deprem ve felaketler ülkemizde meydana gelmiştir. Bundan sonra da meydana gelmeye devam edecek. Yaşadığımız bu felaketlerden mutlaka ders almamız gerekiyor ve ileride olacak afetlere karşı önlemlerimizi almamız gerekiyor. Ülkemizin kaybedecek zamanı yok. Her bir vatandaşımızdan, kurum ve kuruluşlara kadar bilinçlenmek, afetlere karşı bilinçli bir toplum olmak zorundayız. Coğrafyamız bunu gerektiriyor. Biz güçlü bir toplumuz. Genetik kodlarımız gereği güçlüyüz. Valilik, Belediyeler, tüm kurumlarımızla birlikte hareket eden ve zorlukların üstesinden gelebilen toplum olmak zorundayız. Üniversitemize böyle anlamlı bir programı hazırladığı için teşekkür ediyorum, bu etkinliğin afet farkındalığını arttıracağına inanıyorum” dedi. 

Açılış konuşmalarının ardından Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi Açık Hava Tiyatrosunun yanında, depremde hayatını kaybedenlerin anısına düzenlenen resim sergisi ve Harran Üniversitesi öğrencilerinin anılarını yaşatmak üzere yapılan anıtın açılışı yapıldı. 

Protokol ile öğrenciler, depremde ve sel afetinde hayatını kaybedenler için Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesi içerisinde yapılan anıta karanfil bıraktılar. 

Program duaların okumasıyla sona erdi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.