banner2

 

Seçimler yaklaştı, ortalık tamamen hareketlendi.

Şanlıurfa’da yaklaşan seçim öncesinde birçok anket ve analizler yapıldı.

Seçimlerde hangi partinin ne yapacağı, tam olarak ne kadar “oy” alacağını zaman gösterecek.

Bende seçimler öncesinde kamuoyundan edindiğim izlenim ve gözlemlerimi yazacağım.

Her ne kadar 12 Haziran 2011 tarihindeki genel seçimlere 27 siyasi parti katılacak deniliyorsa da, bunların halk nezdinde kabulü iki elin parmağından daha azdır. Meclise ise iki parti dışında hiçbir partinin girmesi garanti değil. Bu iki partiler AK Parti ve CHP’dir.  Urfa’da ise BDP’lilerin Bağımsız aday göstereceğini varsayarak, bağımsızları saymasak sadece bir parti var, o da AK Partidir.

Şimdi Urfa’daki tabloya şöyle bir göz attığımızda; AK parti dışındaki diğer partilerden eser yok. Bu tablo belirgin bir şekilde Urfa basınına da yansıyor.  Basın kuruluşlarındaki yazarçizer takımı AK Parti dışında hiçbir parti ile ilgilenmiyorlar. Bir de şimdiye kadar karşılaştığım tüm aday adayları sadece; “bende Aday adayıyım” diyor. Bunu söylerken devamına; “AK Partiden Aday Adayıyım deme gereğini duymuyor. Çünkü aday adayım demek direk olarak AK Partiden aday adayıdır algısı oluşmuş. AK Parti bu durumdan hoşnut gibi görünse de aslında çok tehlikeli bir durumdur.  Bunları toplamak, bunları dağıtmaktan daha zor olur.

AK Parti özellikle il başkanlığı bazında belki bazı kesimlerce çok eleştirildi; ama çok konuşan değil çok iş yapan ve profesyonel çalışmalara imza attı. Urfa’da ilk kez bir parti teşkilatı bu şekilde organize ve profesyonelce çalıştı-çalışıyor.

Aday adaylık sürecinde çok sayıda başvuru olacağı söyleniyor. Ben bu konuda kamuoyunda dillendirildiği gibi patlama yaşanacağını sanmıyorum. Bu nabız yoklayan birçok kişi pabucu pahallı görünce kaçacaktır. Birçoğu sadece parası olduğu için öne çıkmaya çalışıyor. Onlarda feodal çetelerin kırılma noktası olarak gösterilen bu seçimlerde varlık gösteremeyeceğini görünce, daha fazla batmadan dalmadan köşelerine çekilecektir. AK Parti’de ciddi bir şekilde çalışacak aday adaylarının sayısı 50’i geçmez!..

Şanlıurfa CHP Vedat Melik’le biraz canlandı gibi görünse de, Şanlıurfa halkından bir karşılık görmüyor. CHP sadece Vedat Melik’in nüfuzundan faydalanmaya çalışıyor. Ama Melik’in prestiji CHP’ye oy olarak yansıyacağını sanmıyorum. CHP bu seçimlerde de orta ve doğu Anadolu’da yok. Bu seçimlerde de sadece kıyı kesimlerde çok az miktarda oy artırımı yapacaktır. Ama Urfa’da hiçbir varlık göstereceğini sanmıyorum.

MHP’ye gelince; MHP’de bu seçimde hiçbir varlık gösteremez. MHP’nin Şanlıurfa’daki tek oy deposu olarak gösterilen Arap kökenli vatandaşlar bile geçen seçimde olduğu gibi bu seçimde de MHP’ye oy vermeyecekler. Bu birazda AK Partinin aday belirleme politikasına bağlıdır. Zaten MHP Şanlıurfa Teşkilatı istifa ve yeni atamalarla sarsılıyor. Buna bir de MHP Genel Sekreter Yardımcısı Muzaffer Çakmaklı’nın kısa bir süre önce KCK tutukluları için;  Bunları tutuklu yapmak dünyanın en büyük zulümlerinden bir tanesidir sözü eklendiğinde ve en önemlisi Parti Merkezinin politikasındaki tutarsızlık “ürkek erkek” mevzuları, peygamberler şehri Şanlıurfalı seçmenlerin nezdinde kötü bir imaj oluşturmuş durumdadır.

AK Partiden sonra Urfa’da en çok oy’a sahip ikinci parti BDP’nin ise Türkiye geneli baraj sorunu var. Urfa’da elle tutulur oy alması beklenen BDP, bir bağımsız aday gösterdiği takdirde kazanacağı kesin. Ama yetinmeyerek iki adayda ısrar ederse her iki adayında barajını aşamama durumu söz konusu olabilir. Pirince giderken evdeki bulgurdan olmak var. Zira BDP Şanlıurfa’da hızla oy kaybetmektedir. 29 Mart yerel seçimleri ve referandumda belirgin bir şekilde ortaya çıktı kiBDPhızla oy kaybetmektedir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Son olarak şunu söyleyebilirim;  AK Parti Urfa’daki demokratik talepleri göz önüne almadan eski adaylarla veya aynı soydaş olan adaylarla yola devam yönünden karar alırsa bu kez Şanlıurfalının tepkisi çok sert olur. AK Parti bu yükün altından kalkamaz. Urfa’daki hiçbir partilide bu halka bu durumu anlatamaz. Ve hiç kimse o zaman seçim sonuçlarını tahmin edemez. Şahsen bu durumu düşünmek bile istemiyorum. Bunu çeşitli yazılarımda dile getirdim. Ama şayet AK Parti aday belirlemede gerçekten Şanlıurfalıları hakkı ile temsil edecek bilgili kültürlü adaylar belirlerse ve BDP 1 bağımsız gösterirse AK Parti 11 BDP 1 vekil çıkarır. Ama BDP’nin 2 bağımsızla seçime girmesi durumunda  AK Parti 12 Haziranda 12 Vekil alır…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.