banner2

Yaklaşan yerel seçimler öncesi Şanlıurfa’da piyasa oldukça hareketli…
Seçim öncesi kimin kazanacağı konusunda herkesin bir öngörüsü var…
Birçok kişi bana da soruyor; “Urfa’da seçimin galibi kim olur?” diye…
Ben bu konuyla ilgili sayısal veriler üzerinden bir değerlendirme yapacağım.  
Öncelikle şunu belirmeliyim ki; Türkiye’de seçim yarışları çokta centilmen değil! Bazen bel altı, faul çıkışlar yapılıyor.
Bir örnek:  Şanlıurfa Eyyübiye ilçesinde AK Parti’den aday adayı olan 17 kişi belirlenen adaya karşı birlikte hareket etme kararı aldı.
Düne kadar ayetlerle, hadislerle AK Parti’yi savunan bu koltuk sevdalılarının şimdi mi akılları başlarına geldi. Gerekçe ne peki, Yanlış aday!.. Peki, doğru aday kim? 17 tanesi de, aday yanlış diyor!.. Bir kişi aday olacağına göre Mehmet Ekinci yanlışsa bu 17 kişi’den hangisi doğruydu? Bunları bir araya getirin, bırakın bir adayı 3 aday çıkarmak için dahi bir birleriyle anlaşamazlar! Çünkü mesele aday doğruluğu değil, koltuk sevdası…
Bir varlık göstereceklerini sanmıyorum. Aralarında bir aday çıkaracaklarını da sanmıyorum. Bir birine düşerler. Çünkü istikamet yanlış! İnandırıcı değiller.
Gelelim asıl meseleye, seçime kadar olağanüstü bir gelişme olmazsa, centilmen bir seçimin galibi Celalettin Güvenç olur. Hem de açık farkla!
Ben bunu bir temenni olarak söylemiyorum. Verilerle söylüyorum.
2009 Yerel seçimleri üzerinden değerlendirme yapmak doğru bir sonuca götürmez bizi. Çünkü o seçimde izler bir birine karışmıştı. Ve üstelik sadece merkez oyları belediye başkanını belirliyordu.  Ama bu seçimde il sınırları içerisinde bulunan tüm ilçe mezra ve köyler belediye başkanının seçilmesi için oy kullanacaklar.
Zaten bu yüzdendir ki insanlar tahminde bulunmakta zorlanıyorlar.
Biz bunu bir önceki seçim verileri üzerinden değerlendirelim. Seçimin iki favori ismi var. Celalettin Güvenç ve Osman Baydemir. Kimse bu ikisi arasında kıyas yapmasın. Bir kıyas yapılırsa, Şanlıurfa’yı en çok bile ve en çok dolaşan kişi Celalettin Güvenç olduğu için şahıs olarak o daha önde. İkisi de Urfalı değil. Urfalı değil diyenler için söylüyorum. Gelelim verilere…
AK Parti Urfa Genelinde 2011 seçimlerinde % 64.80 oy oranıyla 453.390 oy aldı. Buna % 1’li yani 7000 HAS Parti’nin oylarını da dâhil edelim. Büyük birlik Partisi’nin de 5000 ile 10.000 arası oyu var. Bu oylarda BDP yerine AK partiye gidecek. Yani AK Parti % 65 civarında.  
BDP ise 2011 yerel seçimlerinde İbrahim Ayhan’ın hapiste olması mağduriyeti üzerinden var güçleriyle asıldığı seçimde Bağımsız Aday İbrahim Ayhan’a  % 11,06 ile 77.416 oy çıktı. Diğer bir bağımsız aday İbrahim binici ise; % 6,07 ile 42.463 alabildi. Siz bu % 18’lik orana AK Parti karşıtı % 10’lık bir oran daha ekleseniz bile % 30’u geçemiyor.
Ben veriler üzerinden konuşuyorum. Belki bazıları bu gerçeklerden hoşlanmayacak ama mantıklı bir hesaplama varsa yapsınlar biz de bilelim.
Zaten bunu bilen Osman Baydemir harcanacağını bile bile Şanlıurfa’ya gelmek istemedim. Bütün ikna çabaları çare olmayınca araya Öcalan’ı koyarak ikna ettiler.
Diğer partiler ve adaylar hani dediğinizi duyar gibiyim. Onlara da binlik paydan bir şeyler düşer.  Başta belirttiğim gibi centilmen bir seçim olmadığı için Ahmet Bahçivan, Kemal Saraçoğlu ve Emin Güneş halk arasında muhabbet beslenilen şahıslar.  Ama bu muhabbet oylara pek yansımayacak. Seçime doğru saflar keskinleşecek. AK Parti ve BDP kalacak. Bu partilerin oyları da bu iki parti arasında paylaşılacak…
Son olarak şunu söylemek istiyorum. Osman Baydemir gibi centilmen ve tecrübeli bir başkan’ı Şanlıurfa’ya göndererek, BDP’nin şahin kanadı onu harcıyor.  Yazık olacak Osman Başkana…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.