Warning: session_start(): open(/var/lib/lsphp/session/lsphp70/sess_bjft7muvrdh4gsueggmo7d2oi2, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /home/balikligol.com/public_html/index.php on line 9
Ömer ASLAN - Referandumun anlamı ve Şanlıurfalıların Evet'i
banner2

Aylardır tartışma konusu olan Anayasa Değişikliği paketi meclisten sert tartışmalar ve boykotlar gölgesinden geçtikten sonra Yüksek Seçim Kurulunun kararıyla 12 Eylül 2010 günü halkın oyuna sunuldu. Ne tevafuktur ki mevcut anayasa bir 12 Eylül günü yapılan oylamayla yürürlüğe girmişti. 30 yılın devriye-i senesinde anayasanın bel kemiği sayılan iki maddesini değiştirilmesini halk oyladı ve değiştirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan referandum sonuçları açıklandıktan sonra yaptığı "teşekkür konuşmasında" adeta manifesto niteliğindeydi. Propagandayı düşmanlık üzerine kuranlara bile teşekkür etmesi anlamlı ve manidar bir mesajdı.

Referandum sürecinde ve propaganda döneminde Türkiye genelinde yaşananlar kitaplar dolusu konular oldu.

CHP'nin hayır cephesinde olmanı anlıyorum. (Her ne kadar genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu oy kullanamasa da) MHP tabanıyla çelişti. Taban MHP'nin ısrarlı yanlışına ortak olmadı.

BDP'i ise hala anlayamadım. Hangi gerekçelerle sandığı boykot ettiklerini anlatamadılar. Demokrasi için boykot etiklerini açıklıyorlar. Peki 26 Maddeden hangisi demokrasi aleyhindedir? Hangi maddesi özgürlükleri kısıtlıyor? Hangi maddesi etnik milliyetçiliği meşrulaştırıyor?

Bu ve buna benzer soruların cevabını veremediler. Çok manidar bir şekilde  CHP, MHP, İP, YARSAV, hayırcı cephe oluştururken, BDP boykot ile hayır itiffakına destek olması masumane bir karar olmadığı ortaya çıkıyor.

Şanlıurfa ayağında ise AK Parti dışında diğer partilerin pek bir varlığı hisedilmedi. Bu süreçte STK, Esnaf, İlçe ve Köylere gittim. Çok farklı yapılandırma ve insanlarla muhatap oldum.

Erdoğan Başkanlığında çok ciddi bir zafer daha kazandı AK Parti. Yüzde 55 beklenirken çokan evet sonucu 58 olması "güçlü bir destek" mahiyetinde bir zafer oldu. Erdoğan neden başarılı oluyor?

Size bir yaşlının ifadesi ile başarının sırrını aktarayım istiyorum. Başbakan Erdoğan için dua istenilen yaşlı adam şu cevabı verir; "Siz işinize bakın. Başbakanımızı 40'lar koruyor. siz kendinize dua isteyin" dedi.

İşte bu inançla Şanlıurfa yüzde 95 oy ile Anayasa değişikliğine evet dedi. Seçim günü yine Harran ve Akçakale ile şehir merkezini gezdim. İnsanlar Evet demekten başka alternatifi düşünmek istemediklerini gördüm.

Bu evetle geleceğe geniş bir yol açıldı. Artık kimse yaptığı hukuksuzluğu (Hz. Ömer (as) ın helvadan putu gibi) hukuk diye kılıf uyduramayacak.

Evet ile hukuk herkese işleyecek. Evet ile imtiyazlı sınıf ortadan kalkacak. Evet ile insan hakları ve hukuk işleyecek. Evet ile yıllardır halkın üzerine korku salan gözü dönmüş çeteler hukuk duvarına çarpacaklar.

Evet ile Kan ve gözyaşı üzerine servet edinemeyecekler.

Bizim kanlarımız ve gözyaşlarımız üzerine kendilerine iktidar ve servet üretmek isteyenlere lanet olsun.

Sonuç hayırlı ve uğurlu olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.