banner2

Seçimler yaklaştığı için hemen hemen gittiğimiz her yerde bu konu konuşulur oldu.

Herkesin bir kaygısı var. Kimisi sevdiği menfaat umduğu kişilerin vekil olması için propaganda yapıyor. Kimisi Urfa'yı sevdiği için gerçekten Urfa için faydalı olacağını düşündüğü isimler için propaganda yapıyor. Kimisi de değişik nedenleri ve gerekçeleri ile başka birilerine destekçi oluyor. Ama en fanatik destekçi aşiretçilerdir. Onlar aşiret ağaları için her şeyi göze alacak kadar gözü pek kişilerdir!..

Sonuçta bir seçim olacak ve seçimle seçilecek vekilleri bizim oylar belirleyecek. Ama biz gerçekten oy kullanabilecek miyiz? Bölgenin verdiği sosyal sıkıntılar, sosyetenin deyimi ile "Mahalle Baskısı" insanların özgür oy hakkına engellemektedir.

Özellikle yapılarının çok sağlam olduğu ve orta çağ Avrupa derebeylikleri gibi sağlam surlarla çevrili olan aşiretlerin seçim sonuçlarını belirlediği Şanlıurfa'nın kırsal kesimlerinde bu seçimde "paket oy" kullanımı engellenecek mi? Bunu merakla bekliyorum.

Zira Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığı, yaz aylarındaki genel seçimlerin huzur ve güven içinde yapılmasını sağlamak için ilgili şube müdürleriyle bir toplantı gerçekleştirmiş. Toplantıdan çıkan karara göre, önceki oylamalarda seçim merkezine 100 metreye kadar yaklaşabilen polisler, bundan böyle 20 metre kadar yakın olabilecek.

 Ayrıca sandık başında çıkan tartışmalarda güvenlik güçlerinin müdahalesine sadece sandık başkanları karar verirken, genel seçimlerde diğer seçim görevlileri de yardım isteyebilecek. Diye bir karar alındı.
Bu karar; özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki seçmen üzerindeki baskıyı engellemek için alındığı belirtiliyor.

Bakalım emniyetin almış olduğu bu karar bu kez "derebeyliklerin" sağlam surlarını delecek, bölge insanının özgür oy kullanımını sağlayacak mı?.. 1934 yılından beri bütün il merkezleri ve batı bölgelerimizdeki kırsal kesim seçmenlerinin kullandığı "serbest oy" hakkını bölgemizdeki kırsal kesim seçmenleri bu seçimde yararlanacak mı?

Bunu yakın seçimde hep beraber yaşayarak göreceğiz. Bu "Paket Oy" konusu gerçekten çok sıkıntı oluşturuyor. Bu paket oy kullanımı engellenirse, eminim ki bağımsız seçilebileceğini iddia eden hiçbir ağa 3-5 bin oyu bulmaz.
Ben bundan önceki genel seçimlerde bizzat başbakanlığa bir mail atmış ve kesinlikle bu paket oy kullanımı engellenmesi için harekete geçilmesini istemiştim. Ama seçimlerde maalesef tam olarak önlendiği söylenemez.

Birçok köyde köy ileri gelenlerin ortak kararı ile bütün oylar bir kişiye/partiye atılıyor. Çok özgür olan köylerde ise köyde bölünmeler olur. Birkaç partiye bölünür köy. Bu kez de kadınlar sandığa gelmeden erkekler tarafından oy kullanılır.

İşte bir seçim öncesi daha  buraya yazıyorum. Kesinlikle bu baskılar engellensin. Vatandaşlar özgür iradelerini sandığa yansıtsın.
Gerçi Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de bu yönde çalışması var ama sadece emniyet yetmez. Burada asıl görev Jandarmaya düşüyor. Zira "paket oy" en çok kırsal bölgelerde oluyor. Umarım Jandarma da bu konuda acil önlem alır ve kangren haline gelmiş bu "paket oy" kullanımı tamamen engellenmiş olur…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.