banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD Haliliye Cenk Antalyaspor

Yetili Sendikadan Okul Müdürleri mağdur ediyor

Eğitim Öğretim Hizmetleri Sınıfına mensup memurlar ile Hükümet arasında yapılan toplu sözleşmeleri son üç dönemdir, Yetkili Sendika olan Eğitim Bir Sen imzalıyor.
Özgür Eğitim Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Abdulgani Demir, Eğitim Bir Sen toplu sözleşmeyi yangından mal kaçırırcasına imzaladığını iddia ederek, Bu yüzden de memurlar enflasyon farkından, aile yardımı, ek ders, çocuk yardım artışı vb. haklardan mahrum kaldığını söyledi.
Eğitim Bir Sen’in imzaladığı tüm toplu sözleşmelerde en çok mağduriyet yaşayan kesim okul müdürleri; son Toplu Sözleşme ile birlikte bu mağduriyetlere bir yenisi daha eklendiğini dile getiren Abdulgani Demir Şunları söyledi:
Okul Müdürlerinin Yaşadığı Mağduriyetler Şunlar:
2015-2016 Eğitim, Öğretim Ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme’nin 2. Maddesinde yöneticilerin tam yıl çalıştığına dikkat edilmemiş ve genel idari izinli olunduğu zaman üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılmaları sadece ders yılı ile sınırlandırılmıştır. Sözleşmenin 7. Maddesinde yöneticilere ödenmekte olan ek ders ücreti, ikili öğretim yapan örgün eğitim kurumlarındaki yöneticilere ders yılı süresince haftada 2 saat artırımlı ödenir; şeklinde düzenlenmiş oysa ikili eğitim yapan okullarda okul yöneticileri haftada fazladan 20 saate yakın bir süre çalışmakta. Ama bu fazla çalışmasına karşılık sadece 2 saat fazladan ek ders alıyorlar.
Sözleşmenin 8. Maddesinde örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden yüksek lisans ve doktora yapmış olanlara, fiilen girdikleri dersler için ödenecek ek ders ücretleri sırasıyla %5 ve %15 artırımlı ödenir; ibresi yer almaktadır. Maalesef bu maddede de yüksek lisans ve doktora yapan okul yöneticileri unutulmuş veya umursanmamış
Sözleşmenin 11. Maddesi okul yöneticilerinin maaş karşılığı girmek zorunda olduğu ders saatini belirliyor. Daha önce bu saat 6 saat olarak sabitti. Bu 6 saat ibaresi"2 saatten az olmamak üzere 6 saate kadar" uygulanır; şeklinde değiştirildi. Bu metin çok tuhaf bir şekilde ve art niyetli düzenlenmiş. Okul idarecisi maaş karşılığı sadece iki saat girebiliyor. Ama girdiği ders karşılığı ek ders ücreti almak isterse fazladan haftalık 4 saat derse ücretsiz girmek zorunda kalıyor. Sınıf öğretmeni olan okul yöneticisi ise maaş karşılığı girmek zorunda olduğu ders olmadığı halde ek ders ücreti almak istiyorsa haftada fazladan 6 saat derse ücretsiz olarak girmek zorunda kalıyor.
Sözleşmenin 22. Maddesi ise Eğitim Bir Sen’in okul müdürlerine attığı yeni kazık. Yukarıda saydığımız maddeler daha önceki toplu sözleşmelerde atılmış ve bu sözleşmede tekrar edilmiş kazıklardı.
Bu madde de okul müdür yardımcısı ve öğretmenlere nöbet görevi karşılığı (azda olsa) haftalık 2 saat ek ders ücreti verilmesi karara bağlanmış. Ama okul müdürleri bu ücretten mahrum bırakılmıştır. Oysa ilköğretim kurumları yönetmeliğinde okul müdürlerine nöbet görevi sorumluluğu verilmiştir.
Özgür Eğitim Sen olarak gerek hafta sonu destekleme yetiştirme kurslarında sorumluluk verilip, ücret verilmeyen ve gerekse toplu sözleşmelerde sürekli hak kayıplarına uğratılan okul müdürlerinin bu duruma düşürülmelerini ve buna sebep olanları kınıyoruz. Ayrıca kendi personelinden daha az ücret alır pozisyonuna düşürülen okul müdürlerinin imaj kaybına ve yönetim zafiyetine düşürüleceğine inanıyoruz.
Özgür Eğitim Sen olarak; bu hak kayıplarının acilen giderilmesini Milli Eğitim Bakanlığı yöneticilerinden talep ediyoruz.
Son olarak; Yetkili Sendikaya tavsiyemiz kendisine memurların verdiği yetkinin emanet olduğunun bilincinde olması. Bu emanetin gereğini hakkı ile yerine getirmeye çalışması ve Hükümet ile Memurların menfaatleri çakıştığında veya talepleri örtüşmediğinde memurlardan yana pozisyon almasını öneriyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.