banner2

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Şanlıurfa’da da son yıllarda kutlanan “Kutlu doğum Etkinlikleri”ne ilgi yoğun…

Müftülüğün organizesinde yapılan etkinliklere başta valilik ve Belediye olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar kendilerine düşen her türlü desteği veriyorlar. Doğrusu da budur.

Bu tür etkinlikler oldukça önemli!..

Yıllarca Türkiye’de toplumun dinsizleşmesi için her şey yapıldı. Bu topraklarda sadece Müslümanlar değil her inançta ve kültürde insanlara eziyet edildi. Hiç unutmam; Müslüman dindarlara kan kusturan Ecevit ailesinden Eski DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in ''AB'ye gireceğiz derken dinimiz elden gidiyor'' diyerek misyonerlik faaliyetlerine isyan etmişti.

O yüzden son yıllarda dinde oluşan bu boşluğu doldurmak için devlet her kademede çalışıyor.

İslam’ı ve peygamberi ahlakının önemini anlamak ve toplumumuza anlatmak için bu tür etkinlikler çok önemli. Ama bu büyük önem Şanlıurfa’da maalesef “tirit”in gölgesinde kalıyor.

Kutlu doğum haftasının kutlanmaya başlandığı ilk yıllarında Dergâh Camii’nde başlatılan yöresel tirit ziyafeti çok büyük bir toplumsal kaynaşmaya neden olduğunu söylemiştim. Ve çok ta takdir etmiştim. Özellikle sabah namazından sonra 100 binlerin toplandığı bir ziyafet manevi olarak da insana büyük bir haz veriyordu. Ben bu yıl gitmedim ama her gittiğimde çok büyük bir manevi haz aldığımı söyleyebilirim.

Bu tirit ziyafetinin son iki yılda Şanlıurfa’nın değişik mahallelerinde verilmesi, işi manevi boyutunu yok ettiği adeta tirit ziyafetinin ön plana çıkarıldığı görüşündeyim.

Şanlıurfa müftülüğü; 1.Peygamberimizi daha iyi tanımak/tanıtmak, anlamak/anlatmak, onun sevgisini canlı tutmak, Peygamberimizin örnek yaşayışını özellikle ihlâs ve samimiyete verdiği değer ve önemi bütün boyutlarıyla gündeme taşımak, Samimiyet konusunda fert ve toplum hayatında daha fazla duyarlılık ve bilinç oluşmasına katkı sağlamak, Günümüzde ihlas ve samimiyete aykırı söz ve eylemler ile bunların fert ve toplum hayatında açtığı yaralara ve olumsuzluklara dikkat çekmek, Vatandaşlar arasında birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma duygularının yaygınlaşmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yaptığını açıkladı.

Aslında Müftülüğün yapmak istedikleri ve yaptıkları tam da “Kutlu doğum Etkinlikleri” ruhuna uygun. Ama bunun toplum tarafından idrak edilmesi için yemeklerin ön planda olmadığı etkinlikler yapmak lazım. Bunun için de müftlüğün desteğiyle STK’ların öncülük etmesi çok daha ilgi uyandırır. Zira resmi etkinlikler halk tarafından rağbet görmüyor.

Bu yıl dolu dolu geçen ama tirit ziyafetinin gölgesinde kaldığını düşündüğüm etkinlikler umarım bir sonraki yıllarda daha dolu geçer.

Dergah Camiinde verilen geleneksel ziyafeti hep devam etmeli. Ama diğer bölgelerdeki tirit etkinlikleri iptal edilmeli. İllaki ziyafet verilecekse; bu Şanlıurfa’da değil, bir parça ekmek bulamayan dünyanın değişik bölgelerinde yapılmalı.

Bunun için de sadece Müslümanlar bölgesinde değil; peygamber ziyafeti denilip her inançta insanlara ikram edilsin. Buna da Şanlıurfa’daki STK’lar öncülük etsin. Bu daha hayırlı olur bence!..

Kutlu Doğum’ların Kutlu ve mutlu toplumlara vesile olması dileğiyle!...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.