banner2
Öne Çıkanlar Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Vali Viranşehir Suruç Şanlıurfaspor

Şanlıurfa 11 nisan Kurtuluş Gününe hazırlanıyor

Röportaj:Abdulkadir Şanlı
Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 96.cı yıldönümüne son 50 gün kaldı. Milli Mücadele tarihimizde önemli bir yeri olan 11 Nisan Urfa'nın Kurtuluşu Bayramı'nın 96. yıldönümünü büyük bir coşku ile kutlanacak. Bizde Şanlıurfa Muharip Gaziler Dernek Başkanı Hasan Arslan ile Şanlıurfa’nın Kurtuluşunu konuştuk.
İşte o röportaj;

Öncelikle son dönemdeki terör olaylarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ülkenin çeşitli yerlerinde başta Ankara, Bingöl, Diyarbakır ve Şırnak’ın ilçelerinde verilen çok sayıda şehitlere yüreğimiz yandı. Şehitlerimize Allah’tan rahmet kederli ailelerine başsağlığı diliyor bu acıların acımız olarak paylaşıyoruz.

Antep ve Maraş’ta kutlamalara katıldınız.Neler yaşandı?
24-25 Aralık’ta Gaziantep’e 11-12 Şubat’ta ise Kahramanmaraş’ın kurtuluş bayram törenlerine Şanlıurfa’yı temsilen 35 kişilik Muharip Gazi ekibi ile katıldık. İki gün boyunca tören için gittiğimiz kentlerde özellikle Kahramanmaraş ilinin tören ve programları çok çok ama çok müthiş geçti. Genç, yaşlı, kadın, erkek demeden herkes yöresel kıyafetini giymiş tören alanına geliyordu. Tören Kahramanmaraş’ın en geniş ve en büyük caddesinde icra edildi. Millet koca caddeye sığmadı, o caddede mutluluk huzur ve kardeşlik vardı. Biz de o coşkuyu Kahramanmaraşlı kardeşlerimiz kadar yaşamış olduk. Kahramanmaraş’ta kardeşçe hep beraber coştuk her yerde bayraklar vardı bu bizi duygulandırdı. Belediye tarafından görevlendirilmiş bir grup tören yapılanacak alanının başında gelen insanlara bayrak vererek heyecanı ve mutluluğu artırdı. Kentin her tarafı her köşesi her işyeri ve her esnafı kırmızı ve beyaz Türk bayrakları ile göz kamaştırıyordu. Bu muhteşem ortamı görünce duygulandım. Neden biz önümüzdeki 11 Nisan Şanlıurfa’nın kurtuluş bayramını bunun gibi ve daha da iyisini yapmayalım ki dedim kendi kendime.

Bu konuda bir çalışmanız olacak mı?
Bizim 11 Nisan kurtuluş günümüz neden daha mükemmel olmasın ki.Kente döner dönmez Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Sayın Abdulkadir Açar’a konuyu arz ettim. Kendisi sağ olsun makamında kabul ederek gazi başkanım siz merak etmeyin bayramla ilgili bir komisyon kuruldu. Bununla ilgili belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ekrem Ayaz ile görüşmemi istedi. Ekrem Bey ne istediğimi sordu, Bursa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay ve Trabzon illerinden 30’ar kişilik Muharip Gazi ekiplerinin davet etme talebimi ilettim. Talebimize evet diyerek bizi mutlu etti. İnanıyorum ki Türkiye’nin dört bir yanından gelen gazi arkadaşlarımızla birlikte çok ayrı bir anlam katarak bayramımıza şen katacağız. İşte o zaman iç ve dış destekli terör örgütleri görecek ki bu milletin bölünmesi çok zor, asırlardır birlikte yaşayan ağırlıklı olarak Kürt, Türk, Arap ve Zaza et ve tırnak gibi kardeş olduğumuzu anlayacaklardır.


Peki neler yapılmalı?
Özellikle büyükşehir belediye ve ilçe belediye başkanları, Valilik, Bakan ve milletvekillerimiz ayrıca STK’lar bu yetkililerin bir araya gelerek Şanlıurfa’nın her köşe, her ilçe, her dükkan, her yol ve caddede bayram havası teneffüs etmesi için çalışmalar ve programlar yapması gerekiyor. Şanlıurfa’nın her yerinde ve ilçelerinde bayrak ve çeşitli etkinliklerle atalarımızın mirası olan Kurtuluş bayramımızı daha coşkulu geçirmek için herkesin duyarlı olmasını ve tüm dünyaya Şanlıurfa’nın kardeşlik şehri olduğunu anlatmamız lazım.

11 Nisan Kurtuluş Savaşı

Ekim 1919’da İngilizlerden sonra Urfa'ya giren Fransızlar kenti işgal etmiş ve kenti sahiplenmeye halka zarar vermeye başlamışlardır. Bununla yetinmeyerek, Haçlı Seferleri sırasında kurulan Urfa Haçlı Kontluğu'na kadar geriye giden bir takım haklar ileri sürmüşlerdir. Ali Saip Bey'in Jandarma komutanı olarak atanmasından sonra yapılan çalışmalarla 3 bin kişilik bir kuvvet meydana getirildi. Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu başkanlığında oluşturulan Kuva-i Milliye ordusu 7 Şubat 1920'de şehirdeki Fransız komutana bir ültimatom vererek 24 saat içinde Urfa'yı boşaltmalarını istedi. Fransız komutanın zaman kazanmaya yönelik cevabı ve devreye İngilizleri sokarak Osmanlı Hükümetine baskı yapmaya kalkışmaları üzerine 8-9 Şubat gecesi Fransızlara karşı taarruza geçildi. Çarpışmalar 10 Nisan'a kadar devam etti. Bu tarihte Fransızlar, birliklerinin yarısını kaybetmiş olarak Urfa'yı terk ettiler. Kuva-yi Milliye ile şehrimizin ismine Şan katan atalarımız yokluk içinde birlik ve beraberliği sağlayarak kardeşçe çarpışıp zaferi kazınmışlardır.

Olay Gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.