banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Van Eryaman Stadyumu Kenan Poleo İstanbul Başkonsolosu Kenan Poleo

Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü Genelgeyi Uygulamıyor mu?
Milli Eğitim Müdürlüğünün teftişi ve kontrolü dahilin de KPSS, LYS, LGS ve birçok sınava yönelik öğrencilere yardımcı olunması bağlamında eğitim veren kursların denetimini kimler yapıyor ve eğitim vermeye uygundur diye nasıl raporlar hazırlanıyor.

Gerek eğitim kadrosu gerekse sınıf mevcudunda maksimum kaç öğrenci yer alır. Bu standartlar yönetmeliğe uygunluğu bakımından incelenmesi nasıl yapılıyor.



Milli eğitim müdürlüğüne bağlı olan özel kuruluşlar resmi web sitelerinde öğretmen kadrolarını cesurca sergileyerek milli eğitim müdürlüğü kadrosunda bulunan öğretmenleri de ad ve soyadlarında küçük değişikliklerle kadrolarında bulunduruyorlar.

Bu kontrollerde ortaya çıkarılamaması dershaneler ve teftiş kurulu arasında oluşan ahbap çavuş ilişkisi teftiş kurulu müfettişleri milli eğitim müdürlüğünde nasıl bir çarkı döndürüyorlar?

Milli Eğitime bağlı Özel bir Kurs merkezi öğretmen kadrosu içerisinde bulunan çalışanlar aynı zamanda faal olarak Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı öğretmen kadrosunda yer almaktadır.

Dershane öğrencilerinden alınan bilgiler doğrultusunda dershaneyi bir çiftlik ve vurdumduymazlık ölçüsünde kullanan aynı zaman da milli eğitime bağlı dershane sahibi ahbap çavuş ilişkisine güvenerek öğrencilerle yapılan hukuki sözleşmeyi hiçe sayarak herhangi bir hukuki dayanağı olmadan kayıt silmeyle tehdit, derslerin boş geçmesi, herhangi bir dayanağı olmadan keyfi uygulamalarla eğitim gibi kutsal görevi para, rant ve çıkar doğrultusunda Milli Eğitim Müdürlüğüyle işbirliği yaparak halen kurs görevini ifa ettiği iddia ediliyor.

İsmi geçen dershanede eğitim faaliyeti olarak sene ortasına gelinmesine rağmen öğrencilerin isteklerine yanıt vermeden kayıt silmeyle tehdit etmektedir. Öğrencilerin kanuna bağlı olan standartlar dahilinde paralı eğitim alma haklarını keyfi uygulamalarını devam ettirerek eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu güne kadar ya denetim uygulaması yapılmamış yada yapılmış olan denetimlerde müfettişler çeşitli şekillerde ağırlanarak olumlu raporlar düzenleniyor.

Şimdi kamuoyu Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Hanifi Şahin, Teftiş Kurulu Başkanı Yusuf Kır ve diğer müfettişlerinin kanuna uygun ve halk vicdanında uygun objektif denetimleri yapıp yapmayacağını merak ediyor.

Ülkemizin hemen her yerinde çok sayıda özel dersane bulunmaktadır. Öğretmen maaşlarının düşüklüğünden dolayı resmi ve özel okullarda görevli yönetici ve öğretmenler zaman zaman dersanelerde görev alabilmektedir. Yine dersaneler kendilerini tanıtmak amacıyla farklı reklam ve ilan yollarına başvurabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığınca hem görev almalarda hem de reklam yayımlamalarında karşılaşılan usulsüzlüklere ilişkin olarak bir genelge yayımlanmıştır.

İŞTE O GENELGE:

T.C.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü



Sayı : B.08.0.ÖÖG.0.19.01.05.420 / 54755 29 HAZİRAN 2005

Konu: İzinsiz Reklâm ve Öğretmen Çalıştırılması



. . . . . . . . . . . . VALİLİĞİNE

(Millî Eğitim Müdürlüğü)



(GENELGE 2005/ 55)



İlgi: a)625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu

b)Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği

c)Özel Dershaneler Tip Yönetmeliği



Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden özel dershanelerde resmî veya özel okul öğretmenlerinin çalıştırıldığı, ilgili mevzuata uyulmadan okullarda dershanelerin reklâmlarının yapıldığı anlaşılmaktadır.



Bilindiği üzere:



1-Özel dershanelerde resmî veya özel okul öğretmenlerinin görevlendirilemeyeceğine ilişkin olarak;



a)İlgi (a) Kanunun 21’inci maddesinin yedinci fıkrasında; “Resmî ve özel okul yöneticileri ile öğretmenlerine özel okul, öğrenci etüt eğitim merkezi ve kurslar dışındaki özel öğretim kurumlarında görev verilemez. Buna aykırı hareket eden kurum hakkında Kanunun 15 inci maddesi, görev alanlar hakkında da 47 nci ve 48 inci maddelerine göre işlem yapılır.”, [15. maddesinde "Kanun, tüzük ve yönetmeliklere veya umumi emirlere aykırı hareketi veya aykırı harekette ısrarı tesbit edilen özel öğretim kurumu, hareketinin ağırlık derecesine göre, geçici veya sürekli olarak Milli Eğitim Bakanlığınca kapatılabilir" hükmü, 47. maddesinde ise "Özel öğretim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri hakkında, kurumun bünyesine göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun, 4357 sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına Terfi, Taltif ve Cezalandırılmalarına ve Bu Öğretmenler İçin Teşkil Edilecek Sağlık ve İçtimai Yardım Sandığı ile Yapı Sandığına ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanunda yazılı olan ve bu kurum öğretmenlerinin özelliklerine göre uygulanabilen ödül ve ceza hükümleri uygulanır" hükmü yer almaktadır.]



b)İlgi (b) Yönetmeliğin 39’uncu maddesinin beşinci fıkrasında; “Resmî ve özel okul yöneticileri ile öğretmenlerine özel dershanelerde görev verilemez.”,



Aynı Yönetmeliğin 51’inci maddesinin dördüncü fıkrasında; “Özel öğretim kurumlarında görevli yönetici, rehber öğretmen ve aday olarak çalışan personele bir başka kurumda, resmî ve özel okul yöneticileri ile öğretmenlerine de özel dershanelerde ders saati ücretli olarak ek görev verilemez.”,



c)İlgi (c) Yönetmeliğin 15’inci maddesinin ikinci fıkrasında da; “Dershane öğretmenleri, resmî veya özel okullarda ders veremezler.”, hükümleri,



2-Özel dershaneler tarafından verilecek reklâm ve ilanlara ilişkin olarak da;



a)İlgi (a) Kanunun 30’uncu maddesinde; “Özel öğretim kurumları ancak tanıtıcı mahiyette reklâm ve ilan verebilirler.

Özel öğretim kurumları reklâm ve ilanlarının birer örneğini yayımından en az onbeş gün önce Valiliğe vermek zorundadır. Reklâm ve ilanın tanıtıcı mahiyette olduğuna valilik karar verir. Bu kurumlar reklâm ve ilanlarında gerçeğe aykırı beyanlarda bulunamazlar, televizyonda reklâm ve ilan yapamazlar.”,



b)İlgi (b) Yönetmeliğin 34’üncü maddesinde; “Kurumlar, ilan ve reklâmlarını Kanunun 30. maddesindeki esaslar dâhilinde verirler.”,



c)İlgi (c) Yönetmeliğin 52’nci maddesinde de; “Dershaneler; tanıtıcı mahiyette reklâm ve ilân (Gazete ilânı, el ilânları, çeşitli broşürler ve benzeri) verebilirler. Bu ilân ve reklâmların izinleri, 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun ilgili hükümlerine göre alınır.

İlân ve reklâmlarda; öğretmen, öğrenci ve diğer dershanelerin adı kullanılamaz.”

hükümleri yer almaktadır.



Bu nedenle mevzuata aykırı olarak, resmî veya özel okullarda görevli öğretmenlerin özel dershanelerde görevlendirilmemesi ve ilgili mevzuata göre millî eğitim müdürlüklerinden izin alınmadan okullarda reklâm yapılmasına müsaade edilmemesi konusunda Valiliğinizce gerekli tedbirlerin alınması,



Ayrıca, denetimlerde de; özel dershanelerde, resmî veya özel okullarda görevli öğretmenlerin çalıştırılması ile mevzuata aykırı reklâm ve ilan verilmesi hususlarının incelenerek, sorumlular hakkında hukuki düzenlemeler doğrultusunda işlem yapılması gerekmektedir.



Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

İmza Edilmiştir

Prof. Dr. Necat BİRİNCİ  Bakan a.Müsteşar

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.