banner2
Öne Çıkanlar haber Siverek ak parti Viranşehir Sanlıurfa Haberleri

Harput Kalesinde arkeolojik kazı çalışmaları

2 bin 700 yıllık bir tarihi barındırdığı belirtilen antik kent Harput’ta arkeolojik kazı çalışmalarına devam ediyor.

Yapılan çalışmalarla ilgili konuşan Etnografya Müzesi Müdürlüğü Bilimsel Kazı Başkanı Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Aytaç, Harput kalesinde 2 bin 700 yıllık kesintisiz bir tarihin olduğuna dikkat çekti.

Doç. Dr. İsmail Aytaç, “1920 yıllarından günümüze kadar Harput Kalesi’nde buluntulara rastlıyoruz. Burada kesintisiz 2 bin 700 yıllık bir zaman dilimine ait yaşanmışlıklar var. Kaledeki çalışmaların birkaç amacı var; birincisi kültür eserlerimizi ortaya çıkarıp sahip çıkmak, ikincisi bütün bilim dünyasıyla paylaşmak, üçüncüsün de turizm dünyasına kazandırmaktır.” dedi.

Aytaç, açıklamalarının devamında, şunları söyledi: “Harput kalesinin restorasyonları başlayıp ta ileriki safhalarda dünya kültür mirası yedek listesini hedeflemiştik. İnşallah on yıl sonra restorasyonların bir kısmı tamamlandığında dünya kültür mirasına yerleştirmek gibi büyük bir hedefimiz var. Harput’taki restorasyonlar sırf kaleyle sınırlı değildir. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü sorumluluğu olan yapıların restorasyonları, belediyemizin kendi mülkiyetine aldığı hamamların restorasyonları gibi çok amaçlı bir çalışma sürüyor. Tabi bunda Kültür Ve Turizm Bakanlığımız özellikle Kültür İl Müdürlüğü, belediye ve üniversitenin birlikte çalışmalarıyla bu sonuca doğru gitmeye çalışıyoruz. Bu noktada irade ve ekipler var.”  (Sinan Bilici-İLKHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.