banner2

Öncelikle şunu belirteyim özellikle ilimizde gayrimenkul fiyatları haddinden fazla artarak neredeyse 2 katına çıktı. Bununla beraber kiralık ev bulmak çok zor hatta yok derecesinde sıkıntı büyük. Kiracı Kardeşlerime Allah kolaylık versin. Son zamanlarda konutlardaki fiyat artışını bilinçli yapanlar da var bilgisiz sadece kulaktan dolma veya duyduğu fiyatlar ile kendi dairesine fiyat biçenler de fiyat biçmenin kriterlerini ise iyi bilip ona göre hareket etmek satışın hızlanmasında en sağlıklı yöntem kredi kullanmak isteyenler ise satın alınmak istenen konutun değeri, ilgili bankaya kredi başvurusunda bulunduktan sonra konut değerleme ve emlak konusunda uzman kişiler tarafından yapılmaktadır.

Bu aşamada evin ekspertiz değerinin belirlenebilmesi için göz önünde bulundurulan birçok kriter vardır. Uzman kişilerde bu kriterler çerçevesinde yapılacak hesaplamalar ile evin ortalama olarak pazar değerini ortaya çıkarırlar. Evin, dairenin değeri hesaplanırken etken olan unsurlar nelerdir? İlk etapta dikkat edilen kriterler arasında evin yaşı, büyüklüğü ve iç tasarımında kullanılan malzemeleri geliyor gibi olsa da işin içine uzman kişi girdiğinde durumun pekte kolay olmadığı görülecektir. Bir örnekle açıklamak gerekirse 150 metrekare büyüklüğe sahip 3+1 yeni yapılmış ve hiç oturulmamış dairenin fiyatı 500 bin TL olurken, 100 metrekare büyüklüğe sahip 20 yaşındaki 2+1 dairenin fiyatı ise 750 bin TL olabilmekte. Tabi semtine göre fiyatlar değişken oluyor.

Satın almayı düşünen kişilerinde önem verdiği konutun yaşı, cephesi ve mantolama gibi durumların yanında büyüklüğü, ısınma duruma, balkon sayısı, asansör olup olmaması, otoparkının bulunması gibi durumlarda raporun hazırlanmasında oldukça etkilidir. Ayrıca spor alanları, yüzme havuzları, sosyal tesisleri ve çocuklar için oyun alanları gibi imkanlara sahip olan konutlarda eksper değeri hesaplanırken göz önünde bulunan kriterler arasındadır. Merkezi bir noktada yer alan, okul, hastane, cami ve kamu binaları gibi alanlara yakın bir noktada bulunan evlerin değeri genellikle yüksek olmaktadır. Sosyal yaşamın gerekleri olan alanlara uzak olan evlerin değeri ise daha makul olur. Toplu taşıma imkanları ve eve ulaşmanın kolay olması gibi hususlarda evin değerinin belirlenmesinde etkilidir. Ayrıca evin bulunduğu semtten tutunda, mahallesine kadar huzur durumu ve suç oranları da eksper değerinin belirlenmesinde dikkat edilen hususlardandır. Tüm kriterleri göz önünde bulundurarak fiyat belirlenmesini vatandaşlarımıza önemle tavsiye ediyoruz.

 Günümüzde ev almanın en kolay yolu bankalardan konut kredisi almak. Konut kredisi araştırırken hesaplama tablolarında yalnızca faiz oranlarına değil, konut kredisi masraflarına da dikkat etmelisiniz.

Ev Alırken Bu Masraflara Dikkat! Peki konut kredisi masrafları Nelerdir? Bunun yanında konut alırken ortaya çıkan masraf detayları unutmamak gerekiyor. İşte bu ve benzeri masrafların neler olduğu ve dikkat edilmesi gerekenler: Konut kredisinin faiz oranı, geri ödeyeceğiniz toplam tutarı doğrudan etkilese de tek başına belirleyici değil. Cebinizden çıkacak toplam tutara etki eden masraf kalemleri de kredi araştırması yaparken araştırmanız gerekenler arasında. Bu masraf kalemlerini konut kredisine bağlı masraflar ve ev almaya yönelik masraflar olarak iki başlık altında toplayabiliriz.

Konut kredisi masrafları: Dosya masrafı: Dosya masrafı, adından da anlaşılacağı üzere dosyalama masrafları için tüketiciden alınan bir masraf kalemidir. Bu masraf, alınan kredinin en fazla binde 5’i oranında olabilir. Bazı durumlarda tüketiciler verdikleri bu dosya masrafının iadesini alabiliyorlar. Ekspertiz ücreti: Konut kredisi kullanırken evin tamamı için kredi kullanamıyoruz. Evin değerinin yüzde 80’ine kadar kredi kullanabiliyoruz maksimum. Bunun için almak istediğiniz eve bankanın belirlediği bağımsız bir eksper gelerek evin değerini belirler ve kredi bu değer üzerinden oranlanarak verilir. Konut kredisi ile alınacak evin gerçek değerini belirlemek için bankalar, SPK lisanslı kuruluşlarla çalışır ve ekspertiz ücreti tüketiciden alınır. Sigortalar: Konut kredisi sigorta işlemleri kapsamında konut sigortası ve deprem sigortası (DASK) yapılması zorunludur. Bazı bankalar hayat sigortası talep etse de buna mecbur olmadığınızı unutmayın. Konut kredisi sigorta masrafları da borcunuzu etkiler. Emlakçı komisyonu: Alıcı ve satıcıdan yüzde 2+kdv arasında alınan pazarlığa veya anlaşmaya tabi emlakçının komisyon hakkıdır ve verilmesi gerek… Bu arada ben TOKİ Maşukta emlakçılık da yapmaktayım (MAVİ EMLAK) siz dostlarımızı çay kahve içmeye bekleriz. Selamla Kalın Selamette Kalın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.