banner2


Kim istemez ki küçük bir iş molasında veya aile, eş , dost ile birlikte yapılan güzel sohbetlerde, misafire ikramda sıcacık dumanı üstünde tüten güzel bir Türk kahvesini? Hatrına şiirler, sözler, şarkılar yazılan, kültürümüzün önemli bir parçasıdır Türk kahvesi.Öyle ki dünyada pişirme tarzıyla “Türk Kahvesi” olarak anılmıştır. Adı ve  tadı ülkemizin sınırlarını aşmış durumdadır.
Birimizin sıradan bir sabah kahvesidir o…Diğerinin yalnızlığını paylaştığı arkadaşı, sırdaşıdır.Kimilerinin paylaştıkça güzelleştiği  sohbetlerinin ardında kalan anıları ve  yıllar yılı geçtikçe eskimeyen dostluklarının küçük güzel bir ayrıntısıdır. Her ne olursa olsun bir meziyettir Türk Kahvesi.Köklü bir gelenektir.
Kendine özgü bir ritüeli vardır Türk Kahvesinin …Hem pişirme tekniği ile hem de sunum tarzıyla ayrıdır ve farklıdır yeri… Kahve ikramının istisnasız kuralıdır kaç kişiye ikram ederseniz edin muhakkak bir tepsi içerisinde küçük bir bardak su ve küçük bir tatlı ikramlık lokum ile sunumu yapılır.O Kız isteme merasimlerinin vazgeçilmezidir. Damat adayına yapılan ve sevgisini ölçmek için küçük bir sınavdan geçtiği ve içine atılan tuz miktarının mesajı  vardır sizlere.
Son yıllarda oldukça tüketimi artan Türk Kahvesinin farklı pişirme teknikleriyle sunulduğuna illa ki denk gelmişizdir. Bunlardan portakal kabuğunun içinden yapmaya tutunda soda ve çikolata karıştırılarak yapılan birbirinden değişik aromalar  ve yöntemlerle geliyor karşımıza.Bu sayede kahve köpüğü  süsleme ve kahveye resim çizme sanatı da oldukça gelişme gösterdi.İnsan bazen bu güzelliği seyretmekten kendini  alıkoyamıyor ,içmeye kıyamıyor .
Biliyor musunuz?Türk kahvesi içecek olarak kullanılmasının yanı sıra tok tutucu özelliğe de sahiptir.Faydaları saymakla bitmez.Kolon,göğüs ve rektal kanserine yakalanma riskini azaltıyor, antioksidan özelliğinin olması cildin yaşlanmasını geciktirip  ağrı kesicilerin etkisini ise  %30 oranında arttırdığı söyleniyor.Bununla bitmiyor tabi ki diyabet hastalığına yakalanma riskini azaltıp depresyon, stres ve sinirleri yatıştırıcı özelliğe sahiptir.Spordan yarım saat önce içilen Türk Kahvesinin yağları yakma özelliği vardır.Fakat her şeyde olduğu gibi fazlası zarar bilinçli bir şekilde  tüketmek gerekiyor.Uzmanlar  günde en  fazla  2 tane tüketilmesi gerektiğini tavsiye ediyorlar.Tabi ki bu kişiden kişiye de metabolizma ve sağlık açısından değişiklik gösterebiliyor.
Ne demişler  ‘Fala İnanma , Falsız da Kalma’ diye.Tüketim miktarı arttıkça sanal fal baktırma oranında da son zamanlarda bir hayli artış görülmüş.Hepimizin elinde bulunan akıllı telefonlara  ve tabletlere yüklemesi oldukça kolay fal programlarının kullanımı son yıllara istinaden büyük bir artış göstermiş. Kahve tüketim miktarının artmasının bir nedeni de bu olsa gerek.
Kültürümüzün önemli bir parçası  ve tüketimi oldukça revaçta olan Türk Kahvesi yakın bir zamanda UNESCO tarafından da İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kabul edilmiştir.Adı , tadı ve lezzeti  ülkemiz sınırlarının dışına çıkarak tescillenmiştir.Böylesi güzel kültürümüze ve geleneklerimize ait değerlerimizin güncelliğini yitirmemesi  ve tescillenmesi tabi ki ülkemiz için mutluluk vericidir.
“Gönül ne kahve ister  ne kahvehane, Gönül sohbet ister kahve bahane” …

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.