banner2

Sigara, İslam’ın doğduğu çağda bilinmiyor. O Yüzden Kur’an-ı Kerim’de ve Hadis-i Şeriflerde açık bir hüküm yok. Asırlar sonra Amerika’dan yayılmış, İslam dünyasına gelişi 17. Yüzyılda olmuş. Yaygınlık kazanması ise son asırda.
İslam alimleri ilk zamanlardan beri konuyla yakından ilgilenmiş. Naslarda(Kur’an ve hadislerde) açık bir hüküm bulunmadığı için, sonradan ortaya çıkan her şey gibi kıyas ve akıl yoluyla hükümler verilmiş. Hemen belirtelim ki son zamanlarda ilimizde de hızla yayılan nargile sigaradan çok daha zararlı olup İslami hüküm itibariyle sigara ile aynı kategoride değerlendirilmektedir.
İlk zamanlar tıp bugünkü kadar gelişmediği için zararları çok bilinmediğinden “mübah”(günah veya sevap olmayan) hükmü verenler olmakla beraber çoğunluk “mekruhtur” demiş. Giderek “tahrimen mekruh” (harama yakın mekruh) ve nihayet “haram” hükmü verilmeye başlanmış.
Öncelikle “sigara mekruhtur”  diye düşünen kardeşlerimize, mekruhun ne demek olduğunu hatırlatmış olalım. Mekruh, Allah’ın kerih gördüğü, yani hoşlanmadığı, sevmediği şey demektir. Bu yüzden yapılması dinen doğru bulunmayan, terk edilmesi istenen, yapılmaması yapılmasından daha uygun olan davranışlara denir. Yani caiz değildir, yani günahtır, yani Allah katında yaptırımı vardır. Bir Müslümana, “Allah’ın sevmediğini seviyorum” demek ve O’nun hoşlanmadığını bile bile her gün defalarca bunu tekrarlamak yakışır mı?
Sigaranın tıbben ne kadar zararlı olduğu her geçen gün daha çok ortaya çıktıkça, İslam alimleri açık açık haram hükmü vermeye başlamıştır. Çünkü başta akciğer olmak üzere pek çok kanser türünün, kalp, damar, felç ve daha pek çok hastalığın en büyük, hatta tek sebebi sigaradır. Her yıl dünyada milyonlarca kişi bu hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise durum daha korkunç. Son yapılan açıklamalara göre ülkemizde erkeklerin yüzde 37’si sigaranın sebep olduğu hastalıklardan ölüyor ve dünyada birinci sıradayız.
Canı veren Allah’tır ve hiç kimsenin başkasına da kendi kendisine de zarar vermeye hakkı yoktur. Sigaranın insan hayatına verdiği zarar bu kadar açık olduğuna göre İslam’a göre caiz olur mu? Bazı büyüklerimiz, sigara için tedrici, yani yavaş yavaş intihardır diyorlar. İntihar ise büyük günahlardan birisidir.
Sigaranın haram sayılmasındaki sebeplerden bir başkası etrafa verdiği eziyettir, zarardır. Sigara dumanı, o ortamda bulunanlara sigara içmiş gibi zarar vermektedir. Sigara kokusunun ne kadar rahatsız edici olduğunu, sigara içmeyenler çok iyi bilir. Ağzınızın kokusunun eşinizi ne kadar rahatsız ettiğini hiç düşündünüz mü? Ya çocuklarınızı, ya cami cemaatini, ya kötü kokulardan rahatsız olan melekleri…  Peygamber Efendimiz (SAS)  “soğan ve sarımsak yiyen mescidimizden uzak dursun” diye buyurmuşken, kokusu onlardan daha kötü olan sigaraya ne diyeceğiz? Bütün bunlar kul hakkına girmez mi? Kul hakkını Allah bile affetmeyeceğine göre sigara içmeye nasıl devam edeceksiniz?
Sigaranın haram sayılmasının bir başka sebebi de, israf olmasıdır. Hadis-i şerifte “İsraf haramdır” buyrulmuştur. Allah(CC) da Araf Suresi 31. Ayet-i kerimede  “…yiyin, için, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez” buyurmuş,  İsra Suresi 27. Ayet-i kerimede de israf edenleri “şeytanın kardeşleri” olarak nitelendirmiştir. Her gün sigaraya verdiğiniz paranın hesabını yapacak olursanız ne kadar büyük bir israfın içinde olduğunuzu görürsünüz. Oysa o para ile kendinize, çoluk çocuğunuza neler neler alabilir, nice hayırlar yapabilirsiniz?
Bazı kardeşlerimiz, sigara içmelerine gerekçe bulmak için bir kısım doktorların, hocaların, hatta şıhların da sigara içtiğini söylüyorlar. Maalesef doğru ama içmeyen ve içilmesine şiddetle karşı çıkan çoğunluğa mı, iradesine hakim olamayan azınlığa mı uymak gerekir?
Bir uyarı da içmeyenlere:
Sigara, diğer günahlara göre daha ucuz, daha kolay ulaşılabilir ve daha yaygındır. Bu yüzden insan hayatında normalmiş gibi görülüyor ve diğerleri gibi tepki gösterilmiyor. Oysa sigara almak, satmak, aracılık etmek, kendisi içmediği halde misafire sunmak(özellikle ikram demiyorum çünkü sigara asla ikram değildir), sigara içilen yerde durmak, sigara içilmesine ses çıkarmamak vb uzak durulması gereken yanlış şeylerdir.
Herkesi sigara ile mücadeleye davet ediyorum. İçen kardeşlerimizin bırakmasına vesile olmanın bir hayır olduğu bilinci ile…
Bir dahaki yazımızda bazı İslam alimlerinin ve kanaat önderlerinin görüşlerine yer vereceğiz.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.