banner2

Bir öncekinin devamı olan HZ. Âlinin dilinden yöneticilere nasihatleri yazmaya devam edelim. Hz.Ali tarafından Mısıra Vali olarak atanan Malik B.EŞTER şahsında Mevki makam sarhoşu tüm idarecilere şamil bir emirnamedir. Devamla Ey Malik! Zaman iki günden ibarettir. Bu günlerden biri lehinedir. Diğeri aleyhinedir. Lehine olan günde övünme, aleyhine olan günde sızlanma. İster kendinle ilgili, ister yakınlarınla ilgili, ister halktan sevdiğin kimselerle ilgili bir mesele olsun asla Allaha ve kullarına karşı adaletten ayrılma. Eğer böyle yapmazsan zulmetmiş olursun. Kullarına zulmedenlerin karşısında mazlumların koruyucusu ise Allah’tır. Allah birinden davacı olunca o kişinin kendini savunacağı bütün deliller çürür. Böyle biri ölene veya tövbe edene kadar yüce Allah ile savaş halinde kalır.

Dünya üzerinde Allah’ın rahmetini kaldıracak ve azabını çekecek, zulmetmek kadar hızlı bir şey yoktur. Zalimlerin üzerindense gözünü hiç ayırmaz. Ey Malik! Öyle işleri tercih et ki bu işler hem orta yolu koruyan hemde adaleti yapan işler olsun ve halkın genelini memnun etsin. Halkın çoğunluğu memnun olmadıktan sonra bazılarının memnun olması bir anlam ifade etmez. Seçkin bir azınlığın kızgınlığıysa toplumun rızası içinde kaybolur. Para ve makam düşkünü şımarık kodamanlar kadar iyi günlerde yük olan, kötü günlerde desteği görülmeyen, adaletten hoşlanmayan, istemekten usanmayan, verilince kıymet bilmeyen, verilmeyince haline razı olmayan, sıkıntılara katlanmayan, kusurları için özür dilemeyen bir topluluk yoktur.

Hâlbuki Müslüman toplumun direği halkın çoğunluğudur. Dini ve devleti bu çoğunluk korur. Düşmanla bu çoğunluk savaşır. Bu yüzden her zaman samimiyetle halka yönel, onların refahını sağlamaya çalış. Unutma insanlarla güzel geçinen onların hilelerinden emin olur. İnsanların kusurlarını araştırıp ortaya çıkarmaya meraklı olan ispiyoncuları yanına asla yaklaştırma,onlardan sürekli uzak dur.İnsanların ayıplarını örtmek herkesten önce senin vazifendir. Yanlışları bulup, düzelteceğim diye gizli şeyleri eşeleyip durma, senin görevin bir şekilde haberdar olduklarını düzeltmekten ibarettir. Habersiz kaldıklarına gelince onlarla ilgili hükmü Allah verir. Sen halkının kusurlarına elinden geldiğince perde ol ki, Allah’ta senin halktan sakladığın şeyleri örtsün.

Unutma ayıpların başı kindarlıktır. İnsanlara kin besleyen bağlarını kopar. seni intikama doğru çeken ipleri kes. Emin olmadığın konularda anlamazlıktan gel. Asla ispiyoncuların sözüne kolayca aldanma. Çünkü ispiyoncular ne kadar masum görünseler de hilecidirler. İstişare meclisinde seni mal varlığını kaybetmekle korkutupihsan etmekten alıkoyacak cimrilere, cesaret gerektiren işlere karşı seni tedirgin edecek korkaklara seni zulmedecek ihtiras sahiplerine yer verme, cimrilik, korkaklık ve hırs öyle birer huydur ki, ancak Allah’ın cömertliğine kudretine ve takdirine güvenmeyenlerde bulunur. Senden önceki yöneticilerin suçlarına ortak olmuş, onları zulme yöneltmiş kimselerleyapılan istişare en kötü istişaredir. Canilerin yardımcısı, zalimlerin dostu olan böyle kimseleri kendinden uzak tut. Kaynak bir sonraki yazıda devam edecek. Vesselam.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.