banner2

ABİDİN SARAYI

         1801 yılında Fransa’dan Osmanlıya geçen Kahire Valiliğine, 1805 yılında Osmanlı Padişahı tarafından, Kavalalı Mehmet Ali Paşa atanır.  Kavalalı’ nın Osmanlı ya başkaldırısı ve ardından Çukurova sınırlarına kadar toprak kazanımı sonrasında bağımsızlık ilanı gelir. Bugünkü modern manada Mısır’ın temeli de o günlerde atılmış olur.

         Kavalalı’nın bağımsızlık ilanı sonrasında yaptırdığı bu kraliyet sarayı Kahire merkezinde görülmesi gereken yerlerden biri. Paşa, hanedanlığının bir nevi tescili için kendi adına yaptırdığı bu sarayın mimarisinde, abartıya kaçmayan ölçü ve göze hoş gelen bir estetik yaklaşımı esas almış. Sınırlarını genişleten ve Osmanlıya kafa tutacak kadar kendini güçlü gören bir Padişah’tan, daha ihtişamlı bir Saray yaptırması beklenirken, Paşa böyle bir tercihte bulunmamış. Dönemine ve geniş imkanlara rağmen çok mütevazı davranmış. Bu da Kavalalı’nın, dönemindeki ihtişamlı mimari trendlere karşın bundan mümkün olduğunca uzak durduğunu göstermekte. 

 YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.