banner2

Dinimizde sosyal dayanışmayı pekiştirmek, insanlar arası sevgi köprülerini döşemek, kalpleri ısındırmak için Hayır yapmak bazen Farz, Vacip, Sünnet olarak karşımıza çıkmaktadır.

Malının Zekâtını vermek farzdır. Ramazan ayında Fitre, Fidye vermek Vaciptir. Bunların dışındaki Hayır hasenatlar sünnettir diyebiliriz. Zekat; nisaba malik zenginden alınıp fakire nakit olarak verilecek sevabı çok bir hayır dalı ve koludur.

Karun gibi zengin olanlar zekâtını İslam’a göre tam verseler, yeryüzünde fakir kalmaz. Fakir ile zengin arasında köprü olan bu hayır verme şeklide ne yazık ki, siyasete alet ediliyor. Hâlbuki zekat fakirin nakit hakkıdır. Başka hiç bir şeye verilmez hele televizyon ekranlarına  çıkıp, zekat, fitre, Fidye, adak, kurban gibi fakirin hakkını  elinden almak için propaganda, duygu sömürüsü yapmak, verenlere Cenneti vadetmek Din tüccarlığından başka bir şey değildir. Kısacası ne verirsen elinle O, gelir seninle.

Hayırların nasıl, kime verileceği Fıkıh kitaplarımızda mevcuttur. Doğal süte su katmanın bir anlamı yoktur. Şahıs ve kurumlara göre hayır yapmak değil, Fıkha (İslam Hukukuna) Göre hayır yapmak esastır.

 Hayırlar verilirken, birinci derece Akrabaya verilir. Velev ki günahkâr olsa bile... Önce can sonra canan boşuna denmemiş Bilhassa Ramazan ayında fakire Ramazan kolileri dağıtılır. Zenginin, dağıtıcının fakirin ihtiyaçlarını belirleme hakkı yoktur. Fakire nakit verilirse kendisi ihtiyaçlarını temin etse hem Dini hem de vicdani bir ameldir.

Ramazan ayında Fitre, fidye vermekte nisaba maliklerin vermesi ise Vaciptir. Bu kurala kimse pek önem vermiyor veriyorsa Allah kabul etsin sevap alır.

Hafızlık büyük bir müessesedir. Bir hafız yetiştirmekle Cennet garanti olmaz. Hafız olmak Dinen Farzı kifayedir. Bir beldede bir ülkede bir kişi de olsa hafız varsa, diğerlerinden mesuliyet kalkar. En büyük farz; Kur'an ne diyor anlamak, yap dediklerini yapmak, yapma dediklerini de yapmamaktır. Bu konularda Ulema suskun!

Kuran'ın ne dediğini Ulema sansürsüz, bağlantısız anlatırsa yöneticilere öncü yol gösterici olur. Din sistemlere değil, Sistemler Dine azda olsa uyar Yaşantımızla Din ve dünyamızda çok nakıslık var Müslüman ne aldanır nede aldatır.

Dünya da en rezil, edna, çirkin şey Dini değerleri kullanarak kene gibi sömürü yapmaktır. Hem de hesap vermeden...

Hayır hasenatlar Ahiret zahireleridir. Bu fitne asrında Müslümanın uyanık olması lazım. Her sakallıya, sarıklıya bel bağlamaması lazım. İyi ameller yapmada yarışalım farzlar va cipler bırakılmış, Müntahap bile olmayan ameller peşinde koşuyoruz Sakalı Şerif ziyaretleri gibi. Hayır hasenatlarımız İslam’a göre olsun.. Vesselâm

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.