banner2

İslam’ın şartlarından biri de hacdır. Hac hali vakti yerinde olan her Müslüman için ömrün de bir defa hac yapması kadın ve erkek üzerine fazdır. Hac hem bedeni hem de mali bir ibadettir. Maldan kasıt hac için harcanan paradır. Bu paranın mutlaka helal olması lazımdır. Helal olmayan para ile hac yapmak sidikle abdest almak gibidir. Tüm ibadetlerimiz de olduğu gibi hac ibadetinde de Müslümanlar sevap kazanayım derken hacdan günah yükü ile dönüyorlar (İstisnalar hariç) Hac yapma ibadeti aslından özünden koparılmış, turizm olgusunu andırıyor. Hac masrafı için kişi başına alınan 3600 dolar ücret çok kabarıktır. Varlığı ile dünyayı sömüren dolar ve ekibi, Dini bir kurum olan Diyanetin doları tercih etmesi çok manidardır. Her şeyden önce toto loto gibi kura ile hac olur mu? Üç dört ay önceden hac parasını almak, taksitlendirmek Caiz midir? Kredi kartı ile taksitlendirerek hac parası yatırılabilir mi? Mahremi olmayan bir kadın tek başına hac yapabilir mi? Hac süresince kadınların kendilerine farzmış gibi Cuma Namazı kılmalarının fıkhı hükmü nedir?  Soruları hacda sorulmalı fıkha göre cevapları sağlam hocalarımızdan alınmalıdır.

Hacda üç şey çok önemlidir birincisi: gitmeden önce yapılması gerekenler, ikincisi: Hac için Mekke-Medine’de kaldığı sürede yapılacaklar üçüncüsü: Hacdan döndükten sonra yapılması gerekenlerdir. Hacca gitmeden önce hacca gidecek olanın üzerinde kimin hakkı varsa hakkını vermesi, helâlık dilemesidir. Gidip dönünceye kadar bakmakla yükümlü olduğu aile efradının nafakasının teminidir. Hacca gidip gelinceye kadar harcayacakları helal kazançtan olmalıdır. Mekke Medine de kaldığı süreyi Ömrünün en kıymetli zamanını bilmeli, bu süreyi iyi değerlendirmelidir. Öncelikle tüm günahlarından tövbe etmelidir. Bir daha eski günahlara dönmemek üzere misak yapmalıdır. Tüm sıkıntılara sabırla karşılık vermelidir. Arafat’a çıkarken giydiği ihramın bir ahret kefenini andırdığını bilmelidir. Hiç bir dünyalığın bu kefenin önüne geçemeyeceğini çok iyi anlamalıdır. Arafat vakfesinin Mahşer gününü andırdığını hiç aklından çıkarmamalıdır. Arafat’ta çok dua etmeli tüm günahlarından tövbe etmelidir. Ümmet fertleri için de çokça dua etmelidir. Kurbanını imkân varsa kendisi kesmeli, yoksa genel kural ne ise uyulmalıdır. Arafat’taki mahşeri toplum fertlerine iyi bakmalı ibret almalıdır. Dilleri, renkleri, boyları, giyimleri farklı olan bu din kardeşleri için tefekküre dalmalıdır. İslam’a göre bu topluluğun İslam kongresi olduğunu, tüm ümmet fertlerinin sorunlarının dile getirmesi gerektiğini, çözüm yollarının burada alınacağını iyi bilmeli ve anlamalıdır.  

Yeme içmeye dünya zevklerini tatmaya fazla önem vermemelidir. Hacda yapacaklarını gerçek hocalardan sormalı yapacaklarını ondan sonra yapmalıdır. Bilmeden sormadan yapılan ibadetler eksik olur. Mekke-Medine İman dolum tesisi ise ki öyledir. Bu iki mübarek beldede kaldığı sürede gerçek tevhit inancında yeniden dirilmelidir. Ve öylece dönmelidir. Döndükten sonra kalbi her an Mekke- Medine’ye bağlı olmalıdır. Nasip oldu o mübarek yerleri gördüm, kaldım diye şükür secdesine kapılmalıdır. Eve döndükten sonra tüm hareketlerine daha çok dikkat etmelidir. Hac esnasında gördüğü olumsuz şeyleri kesinlikle başkalarına söylememelidir. Hep iyi şeylerden bahsetmemelidir. Ta ki gitmeyenler özensinler. Ziyaretine gelenlere hurma ve zemzem ikram etmelidir. İmkânı varsa misafirlerine takke, tespih, koku ikram etmesi en iyi hediyesidir. Bu malzemelerin Çin malı olmamasına özen gösterilmelidir.

Hac dönüşü Misafir ağırlamada israftan kaçınmalıdır. Maddi durumu iyi olanın fakirleri sevindirmesi en güzel ibadet şeklidir. Gitmeden önce kendisinde ne kadar kötü huylar varsa hepsini terk etmeli, Numune bir insan ahlakını kuşanmalıdır. Hiç bir ibadet gösterişi kabul etmez. Hac ibadetinde de gösterişten kaçınılmalıdır. Hacca gitmeyen, gidemeyenlere duacı olmalıdır. Bir hacı kardeşimiz hacdan döndükten sonra Ahlakı Muhammed (S.A.V) min ahlakını taşımalı, Hz. Ömer gibi tüm işlerinde adil olmalıdır. Hz. Ebubekir’i sıdık gibi sahi yani mert hayır hasenat sahibi olmalıdır. HZ. Osman gibi Hayâ timsali olmalıdır, Hz.Ali gibi gerçek ilimden nem almalıdır. Ehli Sünnet akidesine göre İnanarak karşılığını Allah’tan dilemek sureti ile helal para ile Hacca gidip dönen kişi Annesinden yeni doğmuş gibi günahsızdır deniyor. Bu Rabbımız’ın insanlara bir lütfüdür. Yalnız bir inanın üzerinde kul hakkı varsa hac ibadeti ile de o kul hakkı af edilmez. Toplum arasında hac ile ilgili yanlış bir şey var ki af edilmez. Deniliyor ki Hacca giden dönen kişinin dünyadan el etek çekmesi lazım. Bu anlayış kesinlikle dinimizde yoktur. Ruhbanlara benzemek için bir Yahudi âdetidir. Hacca gidip dönen bir mümin tüm dünya işlerinde toplumun numunesi olur. Meşru tüm dünya işleri ile de ilgilenir. Bu kutsal yolculuğu Mevla’m gitmeyenlere nasip eylesin. Şuurluca bir hac yapma dileklerimle…  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.