banner2
Öne Çıkanlar teog news Nihat Çiftçi HAMEDO Strandberg

Urfa'daki Koronavirüs Salgını İle İlgili Flaş Açıklama

Şanlıurfa’da koronavirüs pozitif vakalarının hızla artmaya başladığı Haziran ayı başlarından itibaren ortaya çıkan durumu değerlendiren Vali Abdullah Erin, vatandaşlara ceza yazmayı en sonda tercih ettikleri bir durum olduğunu ifade ederek, en fazla idari yaptırım uygulayan illerin başında Şanlıurfa’nın geldiğini söyledi.
15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle Valilikte yapılan toplantıda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, koronavirüs pandemi sürecinde iyi bir mücadele örneği ortaya koyduklarını, Haziran ayı başlarına kadar nüfusa oranla en az koronavirüs vakasının Şanlıurfa’da görüldüğünü hatırlattı.
Kontrollü sosyal hayata geçişle birlikte vaka sayılarının bölge illerde olduğu gibi Şanlıurfa’da da hızla arttığını kaydeden Vali Erin, yeni dönemde kısıtlamaların hafifletildiğini ancak alınması gereken tedbirlere vatandaşların daha sıkı uyması gerektiğinin önemine değindi.
Süreç boyunca kamu kuruluşları, sağlık kuruluşları ve belediyelerin üzerlerine düşen görevleri layıkıyla yaptığını, vaka sayılarının artışıyla ilgili tepkiler ve daha sert yaptırımlar uygulanması yönünde yapılan çağrıları gördüklerini ifade eden Vali Erin, “Tüm vatandaşlarımıza önemle duyuracağımız şey şudur: Yaptırım uygulamaları devam ediyor. Ancak işin başından itibaren söylediğimiz, çok basit kurallara uymak suretiyle yaptırımlarla karşı karşıya kalmayalım. Ceza yazmak, belli bir noktaya kadar çözüm olabilir. Ama her gün polisin, jandarma ve zabıta ekibinin sokak sokak dolaşarak maske takmayan, sosyal mesafeye dikkat etmeyen, iş yerleri için belirtilen kuralları yerine getirmeyenlere her gün ceza yazdığı bir durumla karşılaşmak ve böyle anılmak da istemiyoruz. Buna rağmen idari yaptırım uygulamaları bağlamında Şanlıurfa, 81 il içerisinde en fazla idari yaptırıma başvuran illerin başında geliyor. Sorumluluk ve yükümlülük elbette kamu kurum kuruluşlarındadır. Ancak yeni dönemde hep birlikte bu sorumluluğun gereğini herkesin yerine getirmesi gereken bir süreçteyiz. İş yerlerini kapatmak, sanayi iş yerlerinin faaliyetlerini kısıtlamak, sanayicimizin ticaretini durdurmak niyetinde değiliz. Alacağımız tedbirlerle bir taraftan işlerimize devam ederken öbür taraftan da uymamız gereken kurallara riayet ederek bunu birlikte yürütebiliriz.” dedi.
Şanlıurfa için bir ay önceki durumla kıyaslandığında bugünkü durumun beklenilen seviyede olmadığını, hastanede tedavi altına alınan, yoğun bakımda tedavi gören ve hayatını kaybeden vatandaş sayısında artış olduğunu ifade eden Vali Erin, sorunu yönetemeyecek durumda olmadıklarını söyledi. Hastanelerin yoğun bakım ve diğer servis kapasiteleri dikkate alındığında, içinden çıkılamayacak bir durumun olmadığını kaydeden Vali Erin, “Bunu söylerken vatandaşlarımızın, kurum kuruluşlarımızın çalışanlarının rehavete kapılmalarını istemiyoruz. Böyle bir çıkarım yapmalarını arzu etmiyoruz. Elbette daha riskli bir noktadayız. Ama riski yönetebilecek ve tersine çevirebilecek bir durumdayız. Son 10-15 günde Şanlıurfa en fazla vakanın yaşandığı ve en fazla yoğun bakımda yatan hasta sayısının olduğu ilk 5-10 il arasında sayılıyor.
Buna kulak vermeli ve kendimize çekidüzen vermek zorundayız. 2,5 milyonluk bir şehiriz. Her vatandaşın başına polis dikmek, maske takmayan her vatandaşa ceza uygulamak ve diğer cezai tedbirlere başvurmak hiç arzu etmediğimiz, Şanlıurfalı kardeşlerimizin de hiç hak etmediği bir şey. Daha temkinli, dikkatli ve tedbirli olmak zorundayız.” diye konuştu.
Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmaması, maske takılması, sosyal mesafe kurallarına riayet edilmesi, kalabalık ortamlarda bulunulmaması gibi kuralların halen geçerli olduğunu vurgulayan Vali Erin, esnaf ve tezgahtarlar için getirilen hijyen ve temizlik kurallarının da mutlaka uyulması gereken şartlar olduğunu ifade ederek, “Kurallara uyarsak, en fazla koronavirüs vakasının yaşandığı, en fazla yoğun bakım hastasının olduğu, en fazla can kaybının yaşandığı il sıralamasından çıkabiliriz. Aynı şekilde düğün ve benzeri etkinliklerde de alınan tedbirlere riayet edilmesini istirham ediyoruz. Vatandaşlarımızın sevinçlerini acıya dönüştürmemeleri için lütfen bu kurallara uysunlar. Vatandaşlarımızın bu hassasiyeti göstereceğinden hiç şüphem yok.” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.