Taşeronda son durum nedir? Taşerona güvence tamam!
Bakanlar Kurulu, 720 bin taşeron çalışanın kamuya geçişiyle ilgili düzenlemeye onay verdi. Önümüzdeki günlerde Meclis'e gelecek olan düzenlemede taşeronların özlük hakları teminat altına alınıyor. peki, taşerona kadro için yeni düzenleme ile toplu sözleşme hakkı verilecek mi? taşeron işçiler sosyal haklardan faydalanacak mı? detayla yavaş yavaş belli olmaya başladı...
Hükümet, 10.5 saat ile en uzun Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdi ve 720 bin taşeron için düzenlemeyi onayladı. Bakanlar Kurulunda konu ayrıntıları ile değerlendirilirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlara da brifing verildi. Önümüzdeki günlerde Meclis'te ele alınacak düzenlemeyle taşeron işçiler için yeni bir statü oluşturulup özlük hakları güvence altına alınacak. Taşeron işçiler için 'özel sözleşmeli personel' adıyla yeni bir statü oluşturulacak. Bu çalışanlar, 657 sayılı yasaya tabi devlet memuru olamayacak ama 'kamu güvencesi' altında bulunacak. Kıdem tazminatları, yıllık izinleri, özlük hakları, çalışma şartları, geçişle birlikte devlet güvencesinde olacak. Sosyal güvenlik yönünden 4/a’lı (SSK) olacaklar. Kadroya alınacak taşeronların 1 Kasım 2015 öncesinde kamuda çalışmaya başlamış olma şartı aranacak. Kamuya geçecek olanlar, aynı iş yerinde devam edecek ama maaş ve özlük hakları kamu kurumu tarafından karşılanacak.
TOPLU SÖZLEŞME HAKKI
Sözleşme dönemi üçer yıllık periyotlar olarak düzenlenecek ve memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakları olacak. Uygulamada, 1 Ocak 2016 itibarıyla ödenmekte olan ücret ve diğer haklar esas alınacak. Taşeronlar, 4/B'li sözleşmeli personelin yararlandığı aile ve yiyecek yardımı gibi sosyal haklardan yararlanacaklar. 30 gün içinde yazılı olarak idareye başvuru şartı aranacak ve başvuruyu takip eden 3 ay içinde gerekli değerlendirme yapılacak. Belediyeler ve özel idarelerde çalışan taşeronlar için, bu idarelerin kuracağı şirketler aracılığıyla istihdam sağlanacak. 3 ve 6 aylık çalışma dönemine tabi kişiler kapsama alınmayacak. Süreklilik arz eden hizmetlere ilişkin işlerde çalışanlar kamuya alınacak.
Yarısı belediyelerde
Kabineden geçen düzenleme kapsamına 720 bin 277 kişi giriyor. Bunlardan 157 bini ‘temizlik’, 76 bini ‘güvenlik’, 16 bini ‘yemek’, 157 bini muhtelif işlerde çalışıyor. En fazla çalışan 311 bini aşkın kişiyle belediyelerde bulunuyor. İl özel idarelerindekiler de hesaba katıldığında 314 bini yerel yönetimlerde çalışıyor. Üniversitelerde 36 bin 551, üniversitelerin döner sermaye işletmelerinde 42 bin 941 taşeron işçi görev yapıyor. Sağlık Bakanlığı ve merkezi yönetim ile döner sermaye işletmelerinde de on binlerce taşeron hizmet veriyor.
(Takvim)