banner2
Öne Çıkanlar haber Siverek ak parti Viranşehir Sanlıurfa Haberleri

Siverek'te Dünden Bugüne Azadi semineri

Siverek Hasan çelebi mahallesinde bulunan Kürt kültür merkezinde moderatürlüğünü Mahmut Sami Çınar’ın yaptığı seminere konuşmacı olarak Azadi inisiyatifi genel koordinatörü Adem özcaner, ilahiyatçı yazar Yavuz Delal ve araştırmacı eğitimci yazar Yusuf Ziya Döger konuşmacı olarak katıldı. 

Seminere Siverek’te bulunan çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile vatandaşlar katıldı. 

Siverek Azadi temsilciliği adına kısa bir açılış konuşması yapan Osman İzol seminere katılanları selamlayarak”  21 yüzyılın hareketi diyebileceğimiz Azadi kurulduğu 2 yıl süreç içerisinde büyük bir mesafe kat etti, Kürdistan’da bir boşluğu doldurmayı amaçlayan Azadi’nin en büyük özelliği hem İslami, hem de Kürdistani olmasıdır. Bizler topluma ilişkin İslami sorumluluğumuzu icra etmeye çalışırken bunu Azadi olarak gerçekleştirmek istiyoruz. Azadi hiçbir Kürdistani kurumun alternatifi değildir, Kürdistan da var olan bütün yapıların Kürt ve Kürdistan meselesine ilişkin özne olmaları gerektiğine inanıyoruz, Azadi Kürdistan’da bir boşluğu doldurmak ve bunu yaparken siyasal zeminde hareket etmek istiyor” diyerek katılımcıları 6-7 Eylülde Diyarbakır’da gerçekleşecek olan kongreye davet etti. 

Azadi inisiyatifini Sivereklilere Kürtçe bir konuşma ile tanıtan Adem Özcaner, Seminere katılan tüm Sivereklilere ve ayrıca toplantı seminer için kendilerine yerlerini paylaşan Kürt kültür merkezine teşekkür ettikten sonra “ bilindiği gibi 2012 yılında bir dekelerasyonla Diyarbakır’da ilan ettiğimiz sivil, legal bir harekete başladık. 2012 yılının haziran ayında ilan ettiğimiz Azadi’nin alt yapıları çok daha eskilere dayanıyor, inisiyatifi kurmak ve ilan etmek için en az iki yıl öncesinden çalışmalara başladık. Azadi Kürt yola çıkarken İslami hassasiyetlerini ön planda tutarak yola çıkmıştır. Şunu herkes iyi bilsin ki Azadi’nin amacı Kürdistan halkının özgürlük mücadelesidir yani Azadi hareket ederken hem İslami hassasiyetleri ve hem de insani hasiyetleri ön planda tutacaktır, insani ve İslami hasiyetler olduğunda burada Kürdistani sorumluluğumuzda doğuyor. Şunu Kürdistani kurumlar iyi bilsinler bizim amacımız kesinlikle Kürdistan’da bir kaos yaratmak değildir, yada Kürdistan’daki cemaatlere husumet bağlamak değildir, biz birbirimize tahammül edeceğiz, Kürdistani tüm hareket ve kuruluşlarımızdan ricamız Azadi’ye böyle bilsinler. Biz şehit şeyh Said’in 1925 yılında idam edilmesi ile birlikte yavaşlamaya giden şeyhin izinde olan bir hareketiz, bunun için Kürdistan ilik bizim için büyük bir ilkedir ve hiç kimse biz bu ilkemizden kesinlikle taviz vermemizi beklemesin. Biz Kürdistani mesuliyetimizi yerine getirmek için bizi yaratan Allah’ı da unutacak değiliz çünkü biz azizi dinimiz İslami sorumluluklarımızı da aynen şekilde yerine getiriyoruz. Değerli katılımcılar bizim için en önemli bir ilkemizden de açıklamadan geçemeyeceğim. Azadi hareketi şiddetin kesinlikle uzak bir harekettir, şiddet bataklığında halkımızı daha da zor duruma düşürmek istemiyoruz, biz demokratik ve sivil bir hareket amaçlıyoruz. Diğer bir hassasiyetimiz hareketimizin açık ve şeffaf olmasıdır, her yünü ile açık ve şeffaf olacağız, çalışmalarımızla, bütçemizle her şeyimizle açığız. Diğer bir husus ise Azadi’nin tam bağımsız olmasıdır. Azadi hiçbir kurumun yâda devletin eliyle kurulmuş veya desteklenmiş bir hareket değildir” 

İlahiyatçı yazar Yavuz Delal peygamber döneminden bazı örnekler vererek konuşmasına devam etti. 

Kıblemiz Kürdistan 

Uzun bir zamandır bize bir zülüm ve inkâr yaşanıyor ve bizlerde mecburen bir kıble aramaya koyulduk, bunu keyfimizce yapmadık. Kıble derken kesinlikle bu Kâbe’ye denk olarak görülmesin kıble demek kimlik demektir, bizim özgür kimliğimiz olmazsa biz ne işe yarıyoruz. Bizi temsil eden bir kimliğimizin olmamasından dolayı dünyada olan bitenden resmi olarak hiçbir tavrımız yok, bundan dolayı kıblemiz Kürdistan diyorum.

Allah bizi ne olarak sorgulayacak? yani biz kimiz? Kimliğimizin olmamasından dolayı kıblemiz Kürdistan diyorum. 

Azadi 90’lı yıllardan beri var 

90’lı yıllardan beri var olduklarını belirten Delal söyle dedi “ 90’lı yıllardan beri biz ve bu düşüncemiz var ama kıvama gelmesini bekledik, biraz geç oldu ama ne yapalım kıvama gelmesi gerekiyordu.

Kürt halkı ağır trampalar geçirmiş bir halktır kendini inkar eden bir halk ile karşı karşıyaydık, yani düşman tarafından inkar edilen bir ulus değildik kendi kendini inkar eden bir ulus olmuştuk, işte bu trampalar içerisinde piştik ve doksanlı yıllardan bu zamana geldik. 

Azadi hepimiziz 

Delal “ Azadi hepimiziz, 3 kişiyiz 5 kişiyiz 500 yâda 5 bin kişiyiz yada 5 milyon kişiyiz ama bana göre Kürdistan’da milyonlarca kişi kendine bir kimlik bulmuş değil işte Azadi kendimize sahip çıkma, kimliğimizi bulma mücadelesidir. İşte biz özgür kimliğimizle hareket ediyor ve inşallah 6-7 Eylülde gerçekleştireceğimiz kongrede daha bir üst düzeye çıkıp yolumuza devam edeceğiz” dedi. 

Seminere Elazığ’dan katılan eğitimci araştırmacı yazar Yusuf Ziya Döger katılımcıları zaza’ca selamladıktan sonra “  Kürdistan davasına baktığımızda çok eski mücadelelere dayanmaktadır. 1925 yılına kadar Kürdistan davasının hareketlerini incelediğimizde iki tane temel özelikleri olduğunu görüyoruz bunlardan biri Kürdistan iliktir, diğeri de İslam’ıdır. Bunlar İslami değerlerini öne alarak mücadelelerine devam etmişlerdir.

 Kendi dindaşlarına karşı verilen bir mücadele 

Bu mücadelenin en büyük zorluğu kendi kardeşleri, kendi dindaşlarına karşı gerçekleştirmek zorunda kalmışlardır. Bu mücadele başka bir topluma dinlerini nakletme problemi değildi bu kendi dindaşlarından gördükleri zulmü ortadan kaldırmaya yönelik bir mücadeleydi.

Kürtler Kürt olduklarından karşı karşıya kaldıkları bir zulüm var, bunun en acı olayı ise bu zumlu yapanlar kendi dindaşları olan Müslümanlar tarafından yapılmış olmasıdır. 

Döger Şeyh said kıyamında kıyamından bazı tarihi olayları ve gerçekleri açıklayarak, günümüze kadar gelen o damarın nerelerde yer bulmaya çalıştığını ve günümüzde de o damarın Azadi’de can bulduğunu belirterek tüm dindar Kürtlerin Azadi hareketine destekte bulunmasını istedi. 

Konuşmacılar konuşmalarını bitirdikten sonra 10 dakikalık çay arasından sonra soru cevap kısmına geçildi. Seminere katılan Sivereklilerin konuşmacılara yönelttikleri sorulardan sonra Azadi inisiyatifi genel koordinatörü Adem Özcaner Kürt kültür merkezi yöneticilerinden İsmail Cevizli’ye Kürtçe Kur’an meali ve veda hutbesi hediye etti, Kürt kültür merkezi yöneticilerinden İsmail Cevizli’de özcanere Kürt Kültür merkezinin Kürtçe hazırladığı 2014 takvimini armağan ederek son buldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.