banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haberleri Sanlıurfa Haber Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Gaysan Mobilya Dumankaya

Balıklıgöl'deki Balıklara eskiden yem olarak ne atılırdı?

Henüz suni balık yemlerinin icat edilmediği dönemlerde Şanlıurfa'nın inanç turizminin merkezi konumunda bulunan Balıklgöl'deki balıklara yem olarak marul atıldığını biliyormuydunuz. Marulla balık besleme geleneği 1980'lere kadar devam etmiş..

o dönelerde bugünki Balıklı göl çevresinde bulunan yem satıcıları yerine Balık yemi olarak satılan marul satıcıları vardı. Fotoğraf Sanatçısı Yasin Küçük'ün ortaya çıkardığı fotoğraf'da bu açık şekilde görülüyor.

Balıklıgöl'deki Balıkların hikayesi:

O gün bayramdı. Ninova halkı şehrin bayram yerine çıkmıştı. Şehirde sadece İbrahim kalmıştı. Eline bir balta alarak puthaneye gitti. Bütün putları kırdıktan sonra baltayı götürdü, büyük putun eline verdi.
Halk evlerine döndü. Bir de ne görsünler! Bütün putlar kırılmıştı. Balta da büyük putun elinde duruyordu. Herkes, bu işi İbrahim’in yaptığını anlamıştı. Çağırdılar, hesaba çektiler. Cevap susturucuydu:
- O işi büyük put yapmıştır.
- Put bu işi yapamaz ki!
- Öyle yse cansız bir şeye niçin tapıyorsunuz?
Sonunda Kral Nemrut çağırdı Hz. İbrahim’i huzuruna ve sordu:
- Söyle bakayım, senin Rabbin kim?
- Benim Rabbim Allah, O hem hayat verir, hem de öldürür.
Nemrut:
- Bu da iş mi, ben de hayat veririm ve öldürürüm. Böyle Rab olunuyorsa ben de Rabbim, dedi ve iki adam getirtti, birini öldürdü, diğerini serbest bıraktı.
Nemrut’un yaptığı bir saçmalıktı.
Hz. İbrahim:
- Benim Rabbim güneşi doğudan çıkarır, haydi bakayım sen de güneşi batıdan çıkar, deyince, Nemrut’un eli ayağı tutuldu. Adamları karşısında küçük düştü.
Hz. İbrahim’i susturmak mümkün değildi, Nemrut onu öldürmeye karar verdi. Yakacaktı. Bunun için çok büyük bir bina yaptırdı. İçini odun yığınlarıyla doldurdu. Odunları ateşe verdi. Alevler göklere yükseliyordu.
Kepçe gibi büyük bir mancınık yaptırdı. Hz. İbrahim i yakalatıp getirtti.
Hz. İbrahim çok rahattı. Dualar ediyordu. Götürdüler mancınığa koydular ve ateşin ortasına fırlattılar. Bu esnada Cenab-ı Hak ateşe şu emri verdi:
- Ey ateş! İbrahim için soğuk ve selâmetli ol, onu yakma!
Bu emir üzerine ateş Hz. İbrahim i yakmadı.
Bu olay bir mucizeydi. Demek ki, ateş insanı yakmayabilirdi. Ve ateşin yakmayacağı bir elbise bulunabilirdi.
Yüce Allah insanlara şu çağrıda bulunuyordu:
“Ey insanlar! İbrahim gibi olunuz. Ruhunuza imanı giydirip Cehennem ateşine karşı korunun. Allah’ın sizin yeryüzünde sakladığı bazı maddeler var, onlar sizi ateşin tehlikesinden korur!”

Efsaneye göre Hz. İbrahim'in atıldığı ateş su, yarım yanan odun parçalarının da balık olduğuna inaniliyor.

suni Balık yemi nasıl yapılır?

Soğuyan ciğer mikser (karıştırıcı) içerisinde iyice küçük olacak şekilde parçalara ayrılır ve karışıma ilave edilir.Karışım ya et makinasınde (çok koyu ise) veya delikli kaptan geçirildikten sonra iyice ezilerek homojen bir hamur haline getirilir. Diğer bir deyişle hangi yöntemle olur ise olsun karışımın homojen bir pelte haline gelmesi sağlanır. Pişirme işlemi bittikten sonra karışım var ise kurutma dolamında yok ise açık havada yayvan tepsilere ince şekilde yayılarak iyice kurutulur.

Kuruyan karışım öğütülüp toz haline getirildikten sonra artık hazır demektir. Bu yem elekten geçirilerek iri olan parçalar büyük balıklara. toz olanları ise yavru balıklara verilerek kullanılabilinir. Cam kaplara konan yem uzun süresaklanarak kullanılabilinir.

Tarihi Balıklıgöl fotoğrafı, Yasin Küçük'ün arşivinden...

Kaynak: www.balikligol.com 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.