banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri Sanlıurfa Haber

İstanbul'daki Urfa'nın Kurtuluş Günü etkinliği iptal oldu! bakın neden?

Şanlıurfalı İşadamı Sami Çiriş, Şanlıurfa’nın Kurtuluş Günü ile ilgili İstanbul’da yapmayı planladıkları geceyi, Bahçelievler Şanlıurfa Derneği’nin yüzünden iptal etmek durumunda kaldıklarını söyledi.

Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü nedeniyle İstanbul’da düzenlenmek istenen geniş çaplı gecenin, Bahçelievler Şanlıurfa Derneği’nin yüzünden iptal edildiği öne sürüldü.

Şanlıurfalı İş Adamı Sami Çiriş, Zeytinburnu Şanlıurfalılar Derneği’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında, 11 Nisan tarihinin her yıl “Şanlıurfa’nın Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü” olarak kutlandığını hatırlattı. Bu amaçla İstanbul’da da bir gece düzenlemeyi planladığını, bu düşüncesini İstanbul’daki Şanlıurfa dernek başkanlarıyla paylaştığını ve olumlu yaklaşımlar nedeniyle de Zeytinburnu Şanlıurfalılar Derneği’nde istişare toplantısı düzenlediklerini belirten Çiriş, Bahçelievler Şanlıurfa Derneği’nin son andaki “oyunbozanlığı” yüzünden söz konusu geceyi iptal etmek durumunda kaldıklarını anlattı.

Şanlıurfa’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 96. Yılı dolayısıyla tertip etmek istedikleri gecenin altyapısının hazırlanmasına, kutlanacak yerin de sağlanmasına rağmen bu heveslerinin kursaklarında kaldığını vurgulayan Sami Çiriş, şöyle devam etti:

“Kentimizin kurtuluş günü etkinlikleri Şanlıurfa’da geniş çapta kutlanıyor. Ancak Şanlıurfa’ya gidemediği için o heyecanı yaşayamayan hemşerilerimiz için İstanbul’da da bir gecenin düzenlenmesini istedik. İstanbul’daki Şanlıurfa dernek başkanlarımıza bu yönde bir çalışmaları olup olmadığını sordum. Olmadığını öğrenince elimi taşın altına koydum ve yine Şanlıurfa dernekleriyle birlikte Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Belediye Başkanlığı ve ŞURKAV’ın da içinde olacağı bir komite düşüncesiyle yola çıktım. Önce İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Davutpaşa kampusundaki 1500 kişilik konferans salonunu, değerli hemşerimiz Prof. Dr. Yakup Çelik Bey’in katkılarıyla 23 Nisan akşamı için temin ettim. Müzik, folklor ve diğer altyapıyı da hazırladıktan sonra dernek başkanı ve geceye katkısı olabilecek işadamı, gazeteci, akademisyenden oluşan hemşerilerimizi Zeytinburnu Şanlıurfalılar Derneği’ne davet ettim. Toplantının amacını da davet sırasında uzun uzun açıkladım. Şirinevler’deki Şanlıurfalılar Derneği Başkanı Eyüp Göncü, bu düşüncemden dolayı beni hem tebrik etti hem de aramıza katılacağını söyledi. Fakat az önce başka bir kanaldan aldığım bilgiye göre Eyüp Göncü’nün bu toplantımıza katılmayacağını ve ayrıca bu oluşuma destek vermeyeceklerini öğrendim.”

 İBB’YE ÇAĞRI 

Sami Çiriş, söz konusu etkinlik için bulunduğu girişim sırasında, hiçbir programının olmadığını açıklayan Şirinevler’deki Şanlıurfalılar Derneği Başkanı Göncü’nün bir hafta sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Şair Nabi için düzenlenecek geceye ortak olmasını etik bulmadığını belirterek, “23 Nisan’da planladığımız gecenin 11 gün öncesine alelacele bir program sıkıştırılarak Şanlıurfa’nın 96. Kurtuluş Yıldönümü programımız sabote edilmiştir.” dedi. 

Sami Çiriş, Şanlıurfa’yı İstanbul’da sadece Şirinevler’deki Şanlıurfalılar Derneği’nin temsil etmediğini hatırlatarak, İBB’nin Şanlıurfa’ya ait diğer dernekleri pas geçerek sadece Şirinevler’deki dernekten yardım istemesini doğru bulmadığını söyledi. Çiriş, kurtuluş günü ile Şair Nabi için düzenlenen etkinliklerin farklı olduğunu vurgulayarak, “Biz iyi niyetle yola çıktık ancak Şirinevler’deki Şanlıurfa Derneği’nin sabotesi yüzünden şevkimiz kırıldı ve planladığımız bu güzelim geceyi iptal etmek durumunda kaldık” şeklinde konuştu.

 

TAKOZ OLMAMAK LAZIM 

Toplantıda söz alan  Müslüm Aktürk de, böyle bir etkinliği düşündüğü için Sami Çiriş’i tebrik ederek, “Atalarımız boşuna ‘Birlikten kuvvet doğar’ dememiş. Bu kişisel bir program değil. Şanlıurfa adına yapılacağı için İstanbul’daki bütün Şanlıurfa derneklerinin bu geceye destek vermeleri gerekirdi. Birileri söz konusu etkinliğe takoz olmuşsa gerçekten ayıp etmiş. Bahçelievler Şanlıurfalılar Derneği başkanının davet edilmesi ve olumlu yanıt vermesine rağmen bu toplantıya katılmaması Sami Bey’in iddiasını güçlendiriyor. Şayet böyle bir niyet varsa hiç şık olmamış. Zira kendini soyutlaması halinde yarın Bahçelievler Şanlıurfa Derneği’nin düzenleyeceği başka bir toplantıya bu kez diğer dernekler katılmaz ve Şanlıurfalıların zaten sıkıntılı durumdaki İstanbul’daki birliklerine halel gelmiş olur.” dedi. 

Aktürk, Şanlıurfa’yı İstanbul’da hakkıyla temsil edecek daha faal bir derneğe ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

 İBB’NİN ETEĞİNE YAPIŞMAMALI 

Şanlıurfa eski Belediye Başkanı Ahmet Bahçivan ise, böyle bir programa İstanbul’daki bütün Şanlıurfa derneklerinin katılması gerektiğine dikkat çekti. Sami Çiriş’i bu girişiminden dolayı kutlayan Bahçivan, “Bu bir yürek işi. Sami Bey, bütün riskleri üstlenmiştir. Yeri tutmuş, gece ile ilgili altyapıyı hazırlamış ve derneklerin yapması gereken önemli bir etkinliğe öncü olmuştur. Bu hareketi ses getirmiş, gönüllerde yankı yapmıştır. Ne yazık ki derneklerin bir araya gelme heyecanı bazılarını rahatsız etmiştir.” ifadesini kullandı. 

Bahçivan, İBB’nin düzenlediği Şair Nabi etkinliğine de değinerek, “Şanlıurfa Derneği bu etkinliği tek başına düzenlemek yerine gidip belediyenin eteğine yapışmışsa hoş olmamış” dedi. 

ŞURKAV’ı temsilen toplantıda yer alan Mahmut Yıldırım da, düşünülen programın gerçekleşmesi halinde destekte bulunacaklarını kaydetti. 

Toplantı, diğer katılımcıların görüş ve düşüncelerinin alınması ve hatırı fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Müslüm Aktürk /İSTANBUL

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.