banner2
Öne Çıkanlar haber Kahramanmaraş Kurtuluş Spor Mehmet Tahir Güllüoğlu Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Joaquin Ardaiz

Kırbaşı Garoz Höyüğü I. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından resmi gazetenin bugünkü sayısında yayınlanan karar ile Şanlıurfa ili, Hilvan ilçesi, Kırbaşı Mahallesi, Garoz mevkiinde yer alan Kırbaşı Garoz Höyüğü'nün I. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edildi.

ŞANLIURFA KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR:
Toplantı Tarihi ve No Karar Tarihi ve No
: 28.11.2019-287 : 28.11.2019-5081
Toplantı Yeri ŞANLIURFA
Şanlıurfa ili, Hilvan ilçesi, Kırbaşı Mahallesi, Garoz mevkiinde yer alan Kırbaşı Garoz Höyüğü'nde izinsiz toprak alımı ve höyüğün tescil edilmesine ilişkin Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 26.08.2019 tarih ve E. 698501 sayılı yazısı ve eki Şanlıurfa Müze Müdürlüğünün 23.08.2019 tarihli raporu, Şanlıurfa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 30.09.2019 tarih ve 13534 sayılı kurum görüşü yazısı, Kurulumuz Müdürlüğü uzmanlarının 22.11.2019 tarihli raporu okundu. Konunun dosyası, 1/2000 ölçekli öneri sit alanı haritası, tescil fişi, fotoğraflar, bilgi ve belgeler incelendi. Yapılan görüşmeler sonucunda:
Şanlıurfa ili, Hilvan ilçesi, Kırbaşı Mahallesi, Garoz mevkiinde yer alan Kırbaşı Garoz Höyüğü'nün 2863 sayılı Yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı özelliği göstermesi nedeni ile ekli 1/2000 ölçekli koordinatlı haritada sınırları gösterildiği şekilde I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tesciline, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 05.11.1999/658 sayılı ilke kararı doğrultusunda:
Kırbaşı Garoz Höyüğü 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma ve Kullanma Koşullarının:
• Bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak bir sit alanıdır. • Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilemez. • Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları müze
müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşü alınarak Kurulumuzca değerlendirilir. Yeni tarımsal alanlar açılamaz. Mevcut ağaçlardan ürün alınabilir. Sınırh mevsimlik tarımsal faaliyetlere devam edilebilir. Taş, toprak, kum vb. alınmasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocakların açılmasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmesine izin verilemez. Parsellere ilişkin tevhit ve ifraz işlemleri, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde Kurulumuzdan izin almak koşuluyla yapılabilir.
Şeklinde altı madde olarak belirlenmesine, höyükten izinsiz toprak alımına ilişkin, Şanlıurfa il Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün 26.08.2019 tarih ve E. 698501 sayıh yazısından yasal işlem başlatıldığı anlaşıldığından ayrıca yasal işlem başlatılmasına gerek olmadığına,
karar verildi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.