banner2
Öne Çıkanlar teog news Nihat Çiftçi HAMEDO Candeias

İl Başkanı Türysüz, Urfa’da artan intihar vakaları nedenlerinin üzerinde durulmalı

İntihar olaylarının özellikle son dönem çok ciddi bir artış gösterdiğini görmezden gelemeyiz diyen Başkan Ahmet Tüysüz şunları söyledi:

“Bu kadar sık tekrarlanması, ardındaki toplumsal faktörlere dikkat etmemiz gerektiğini bizlere göstermektedir. 

1- Öncelikle, bu tür haberlerin kamuoyuna özellikle merhamet ve acınma duygularını istismar edici tarzda verilmesinin intiharları teşvik etmek gibi istenmeyen durumlara sebebiyet verebileceği dikkate alınmalıdır.  Bu konuda basına büyük iş düşmektedir. Bu konudaki haberler çok dikkatli ve titizlikle yapılmalı, bu titizlik ve özen intiharların üstünün örtülmesi veya görmezden gelinmesi ile karıştırılmamalıdır. 

2-İntihar edenlerin ailelerinin bu ölüm şekline utanılacak bir durummuş gibi algılayabildikleri, iletişime kapalı olabilecekleri dikkate alınmalıdır. 

3- Bu konu ele alınırken, intiharın ani bir karar ile olmadığı, bir sürecin sonunda olduğu, bu karara neden olan faktörlerin dış dünyadaki yansımalarının sezilmesi, fark edilmesi için yeterli ve zamanında sağlanacak ruh sağlığı desteğinin çok önemli olduğu anlatılmalıdır. Aynı zamanda da ruh sağlığı hizmetleri herkes için erişilebilir hale getirilmelidir.

4-Her olay tüm boyutlarıyla konunun uzmanlarınca enine boyuna irdelenmelidir. Bu konuda çok acil ve hemen kapsamlı bir TBMM Araştırma Komisyonu kurulmalıdır. Böylece komisyon tarafından uzman desteği alınarak konunun bütün boyutlarıyla irdelenerek çözüm önerileriyle birlikte sorunların tespit edilmesi gerekir. Bu irdeleme bize ihtiyaç duyulan sosyal hizmetler hakkında bilgi verecektir. Psikososyal desteğe ihtiyacı olan herkese zamanında destek sunulması için sosyal hizmetler mahalle düzeyinde yerelleştirilme ve hazırlanacak Sosyal İnceleme Raporları baz alınarak önleyici hizmetler verilmelidir.

5-İntihar süsü verilmiş şüpheli ölümlerin kolluk ve savcılıkça derinlikli ve titiz bir incelemeye tabi tutulması suretiyle olası cinayet failleri veya intihara sürükleyen/neden olan kişiler yargı önüne çıkarılmalıdır. Cezasızlıkla sonuçlanmayacak her vaka yeni şüpheli intihar olaylarının olmasına engel teşkil edecektir. 

6-İntihara sebebiyet verenler hakkında da işlem yapılmalıdır. Konuya ilişkin yasal düzenlemelere de dikkat çekmek isteriz: 

a) Ceza yasasında fail, mağdurun intihar edeceğini bildiği halde yükümlülüklerini bilerek ihmal ederek mağdurun ölmesini istemişse, bu durumda ölüm gerçekleştiğinde fail,”ihmali davranışla kasten öldürme suçu”   nedeniyle cezalandırılır.

b) Failin cebir ve tehdit kullanmak suretiyle mağduru intihara mecbur bırakması halinde, fail hakkında “kasten öldürme suçu” nedeniyle yargılama yapılır. 

c)İşlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan veya algılama yetenekleri ortadan kaldırılan kişileri intihara sevk edenler de “kasten öldürme suçu”nedeniyle cezalandırılır.

d)İntihara yönlendiren başkasını intihara azmettiren, teşvik eden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.84/1).

e)İntiharın gerçekleşmesi durumunda, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.84/2).

f)Başkalarını intihara alenen teşvik eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.84/3).

g)İşlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan veya ortadan kaldırılan kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehdit kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenler, “kasten öldürme suçundan” sorumlu tutulurlar (TCK m.84/4).

7- Bu sürecin en önemli parçalarından biri de geride kalanlara sunulacak psiko sosyal destek hizmetleridir. Bu hizmetler de kayıptan etkilenen herkese talebe bağlı olmaksızın rahatlıkla erişilebilir ve herkesi kapsamalıdır. 

İnsanların kendi yaşamına son verecek kadar umut’suzluk haline her türlü siyasi çıkardan arındırılmış, art niyetsiz, fakatsız, amasız, lakinsiz, ivedilikle, derhal, hemen şimdi, zaman yitirilmeksizin ve acilen çözüm bulunmalıdır. Zaman yitirdikçe biri daha canına kıymakta, ocaklara ve yüreklere ateş düşmektedir. Bu konuda başta kendimiz olmak üzere herkesin üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağrıda bulunuyoruz. 
Evet Bizler!
Yani Herkes ve hemen şimdi!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yazım Uzmanı 3 yıl önce

KİMSE YAZIYI YAYINLAMADNA ÖNCE KONTROL ETMİYOR MU? İNTİHA NE