banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Haberleri Sanlıurfa Haber Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Gaysan Mobilya Dumankaya

Nihayet Urfa’ya İstiklal Madalyası verilecek, İstiklal Madalyası nedir?

Şanlıurfa İstiklal Savaşında gösterdiği kahramanlıktan dolayı yıllardır talep ettiği ama bir türlü verilmeyen İstiklal Şeref Madalyasını gecikmeli olsa da verilmesi için torba kanununa girdi. İstiklal madalyası nedir? istiklal şeref madalyasını kim verir, kimlere verilir? detaylar haberimizde...

Şanlıurfa İstiklal Savaşında gösterdiği kahramanlıktan dolayı İstiklal Şeref Madalyasını gecikmeli olsa da almaya hak kazandı.

AK Parti Şanlıurfa Gençlik Kolları Başkanı Sedat Ertürk'ün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar ile bizzat kendisinin başbakana söylediğini dile getirdi. Ertürk aynı paylaşımlarda torba kanununa giren kanun tasarısı ile Urfa'ya verilmesi beklenen istiklal şeref madalyasının 11 nisan Şanlıurfa'nın kurtuluş gününde verileceğini belirtti.

NİHAT ÇİFTÇİ'DE AÇIKLADI

Genişletilmiş il başkanları toplantısı kapsamında Ankara'da bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çİftçi de Urfa'ya istiklal madalyasının verileceğini sosyal medya hesabından paylaştı. çiftçi attığı twitte şunları yazdı: "Şanlıurfa Başbakan'ımız, bakanımız ve milletvekillerimizin girişimiyle Şanlıurfa'mıza şeref istiklal madalyası verilecektir." dedi.

8 YIL ÖNCE TBMM'YE YASA TEKLİFİ VERİLMİŞTİ

Urfa'ya İstiklal Şeref Madalyası verilmesi için dönemin Şanlıurfa Milletvekil Yahya akman TBMM kanun teklifi vermiş, yine zamanın TBMM Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ın da içinde bulunduğu AK Parti'nin diğer Şanlıurfa milletvekilleri de imzaladığı Teklif ile, "İstiklal Savaşında verdiği destansı mücadeleyle büyük kahramanlık gösteren Şanlıurfa halkı namına Şanlıurfa ilinin manevi şahsiyetine istiklal Madalyası verilmesini" içeriyordu.

Teklifin gerekçesinde, kentin istiklal Savaşındaki mücadelesine ayrıntılı bir şekilde yer verilmişti.

"Şanlıurfa'nın bağımsızlığı için yürütülen anlamlı mücadele, ülkemizin bağımsızlığında önemli rol oynamıştır" denilen gerekçede, kentte başlatılan bağımsızlık mücadelesinin kazanılmasının, diğer şehirlerde başlatılan milli hareketler için ilham kaynağı olduğu belirtilmişti..

ANTEP VE MARAŞA VERİLMİŞTİ

İstiklal savaşı sırasında sembol şehirler haline gelen , "Maraş, Antep ve Urfa'ya, sırasıyla 'kahraman', 'gazi' ve 'şanlı' unvanı verilerek milli mücadeledeki farklı konumları belirlenmesine mukabil, Kahramanmaraş ve Gaziantep İstiklal Madalyasıyla taltif edilirdi Şanlıurfa'nın hala istiklal madalyası bulunmamaktadır. yeni yasa teklifi ile 11 nisan Urfa'nın kurtuluşu sırasıne bu madalyanın verimesi bekleniyor.


İstiklâl Madalyası nedir?

Kurtuluş Savaşı’nda yararlılık gösteren askerlere ve sivillere, o dönemde milletvekili olanlara, savaşa katılan alayların sancaklarına, Erzurum ve Sivas kongrelerine katılanlara, İstiklâl Madalyası Kanunu adlı özel bir yasaya göre verilen madalyadır. 1 Kasım 1926 tarihine kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce verilmiş olan İstiklâl Madalyaları'nı, bu tarihten sonra müracat edenlere Millî Savunma Bakanlığı vermektedir. Toplam 95261 kişiye verilmiştir.

Kanuna göre sağ göğüs üzerine her gün takılır. İstiklâl Madalyası'nın çıkarılmasından sonra Osmanlı dönemine ilişkin tüm madalya ve nişanlar iptal edilmiştir.

İstiklâl Madalyası Yasası
Kurtuluş Savaşı sonuçlandıktan sonra, savaş sırasında cephede ve cephe gerisinde yararlılık gösterenlere madalya verilmesi konusu TBMM'nde görüşüldü. 29 Kasım 1920 günü mecliste kabul edilen 66 sayılı kanun, 4 Nisan 1921 günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Daha sonraki yıllarda çıkarılan bazı kanunlarla ana kanun olan 66 sayılı kanuna ilaveler yapılmıştır. Örneğin 1924'te çıkarılan 525 sayılı kanun, İstiklal Madalyası'nın varislere geçişi ile hükümleri, 1926'da çıkarılan 869 sayılı kanun ise ilk defa madalya alacaklar ile ilgili hükümleri içerir.
Malzemesi, Boyutları, Sembolün Tespiti, Anlamı

İstiklâl madalyası oval şeklindedir. Pirinç'ten yapılmıştır. Latin harfleriyle (yeni Türkçe) basımı yapılan madalyaların Çapı 35x40 mm, ağırlığı 15.55 gramdır. orijinal Osmanlıca olarak basımı yapılanların ölçüleri ise 1 mm kadar küçük olup ağırlıkları 10,5 gramdır.

İstiklâl Madalyası’nın şeklinin belirlenmesi konusuyla Mustafa Kemal tarafından İstiklâl Madalyası yasa tasarısını hazırlamak için görevlendirilen Mustafa Necati Uğural ilgilenmiştir. Darphane tarafından bir tasarım yarışması açılmış, yarışmayı 9 Ocak 1923’te heykeltıraş Mesrur İzzet Bey'in yaptığı tasarım kazanmıştır.
Madalyanın ön yüzü
İstiklâl Madalyası'nın ön ve arka yüzü

İstiklâl Madalyası'nın ön yüzünün üst kısmında; ilk TBMM binası yer alır. Binanın sağında ve solundaki cami ve ev görüntüleri, dönemin Ankara'sını gösterir. Meclis binasının arkasında doğan güneşten uzunlu kısalı ışık huzmeleri yayılır. Bu ışınlar, zaferi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu simgelemektedir.

Meclis binasının altındaki kısımda dünya sembolü, orak ve tırpanlar, örs-çekiç, resim paleti-fırça gibi semboller yeni cumhuriyetin bilime, tarıma, sanayiye, sanata önem vereceğini ifade eder; dünya ile bütünleşme kararlılığını gösterir.

Simgelerin sağında ve solunda bulutlar, onların yanında zafer simgesi meşe yaprakları, yaprakların üstünde ise meclisin açılış tarihi olan 23 Nisan 1336 tarihi (bir tarafta "23 Nisan", diğer tarafta miladi 1920'nin rumi takvimde karşılığı olan "1336" yazısı) yer almaktadır. Bulutların altında sağa doğru yürüyen ve iki öküzün çektiği, İstiklâl Savaşı’nı simgeleyen kağnı arabasıyla köylü kadın vardır.

Kağnı ve kadın görüntüsünün altında yukarıdaki bulutların ve ışınların devamı görülür. Alt-ortadaki ışınların içinde beliren şakül, devletin yapılaşmasını simgeler.

Kaynak: Ömer ASLAN / www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.