banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Bakın nasıl örgütlenmişler? FETÖ'nün şehir yapılanması deşifre oldu

Eskişehir'de geçen yıl düzenlenen operasyonun ardından açılan 89 sanıklı FETÖ/PDY davası kapsamında cumhuriyet savcısına ifade veren bir gizli tanığın anlattıkları, FETÖ'nün Eskişehir'de olduğu gibi tüm şehirlerdeki yapılanmasına ışık tuttu.


FETÖ/PDY’nin darbe girişimi soruşturması kapsamında Eskişehir'de ifadesine başvurulan bir gizli tanık, örgütün kentte iki ayrı yönetim şeklinde birer eyalet imamının bulunduğunu ve il genelinde bunlara bağlı 25 imamın bulunduğunu söyledi.

15 Temmuz’daki ABD destekli FETÖ/PDY darbe girişimi ile ilgi soruşturma kapsamında Eskişehir'de ifadesine başvurulan "Adil Gerçek" kod adlı gizli tanık, FETÖ/PDY'nin kentte, Osmangazi ve Anadolu üniversitelerinde olmak üzere iki ayrı yönetim şeklinde birer eyalet imamının bulunduğunu, il genelinde ise bunlara bağlı 25 imamın olduğunu belirtti.

"Adil Gerçek" kod adlı gizli tanık ifadesinde, eyalet imamlarının altlarında yardımcıları olduğunu, aynı zamanda tüm parasal işlerin takibini ve kaydını yapan kişilerin bulunduğunu belirterek, ”Toplanan paraların gayr-ı resmi muhasebesini yapan kişiler vardır. Yani daha doğrusu paralar muhasebe işine bakan kişiler tarafından bizzat toplanmaktadır. Eskişehir'de bu şekilde Anadolu ve Osmangazi üniversiteleri iki eyalete bölünmüştür. Her bir eyaletin başında bölge imamı vardır. Her bir bölge imamının altında da dörderli gruplardan oluşan küçük bölgeler vardır. Bu bölgelerin başında da bölge imamları vardır. Bu bölge imamları eyalet imamlarına bağlı çalışırlar. Kentte, büyük ve küçük bölge imamlarının sayısı 25 civarındadır. Bu imamlar toplanan paralardan maaş almaktadır.” dedi.

“Bölge imamlarına aylık 45 bin lira maaş veriliyor”

Bölge imamlarının FETÖ’ya ait şirketler üzerinden sigorta ettirildiğini belirten gizli tanık, “Bu kişilere aylık 45 bin lira civarında maaş verilmektedir. Ben cemaati tanıdığımda iyi niyetli, ihtiyaç sahibi kişilere yardımcı olan bir kurum olarak tanıyordum. Son gelişmeler ve alınan tavırlar karşısında böyle olmadığını anladım. Ben uzun süredir cemaatle ilgili bilgi sahibiyim. Eskişehir'de bildiğim kadarıyla cemaat içinde aktif olarak bulunan kişiler halen aktiftir. Bu süreçte bazı görev değişimleri olmuştur." ifadelerini kullandı.

“Kente gelen üniversite öğrencileri örgütün öğrenci evlerine yerleştiriliyor”

Gizli tanık, okumak için kente gelen üniversite öğrencilerini FETÖ’ye kazandırmak amacıyla da çalışma yapıldığını, bu öğrencilerin örgütün kentteki yurtlarına ve öğrenci evlerine yerleştirilmesinin amaçlandığını elirterek, FETÖ'nün, Anadolu'nun çeşitli bölgelerindeki dershane ve okullarındaki öğrencilerle irtibata geçildiğini ve ayrıca Eskişehir dışındaki herhangi bir ilde cemaate ait okul ve dershanelere giden öğrenciler kentteki bir üniversiteyi kazandıklarında durumunun ilgili imamlara iletildiğini söyledi.

Öğrenciler üzerine görevlendirilen kişilerin, öğrencinin bulunduğu yere kadar gidip öğrenci ve ailesi ile görüşme yaptığını anlatan gizli tanık şunları söyledi:

“Öğrenciler Eskişehir'de cemaate ait yurtlarda ve öğrenci evlerinde kalmaları sağlanmaktadır. Ayrıca, üniversite kayıt tarihlerinde görevlendirilen kişiler gar, otogar ve üniversite kampüsleri civarlarında gezerek öğrencilerle irtibat kurmakta, kendilerine barınabilecekleri yurt ya da ev temin edilebileceği söylenmekte, kayıt işlemleri sırasında bu kişiler esnaftan alınan araçlarla getirilip götürülerek güvenleri kazanılmaktadır. Cemaat mensupları, öğrencileri yurt ve evlerde kalmaya ikna ederken, yurt ve ev ücretini verememeleri durumunda kendilerine burs verileceği söylenerek, ikna edilmektedir. Yurt ve evlerin masrafları, öğrencilerden alınan ücretler ve esnaftan 'himmet' adı altında toplanan burs paralarından karşılanmaktadır.

Burs verilen üniversite öğrencilerine ise ortaokul ve liseye giden öğrencilere, iyi oldukları konularda ders vermeleri istenmektedir. Cemaate ait her yurtta, öğrenci evinde ve okuma evlerinde sorumlu müdürler vardır. Her evin ya da yurdun müdürü bir alt bölge imamına bağlı çalışır. Bu müdürlere 'ev abisi' de denilmektedir. Aynı şekilde bayanların kaldığı yurt ve evler içinde ev ablaları vardır. Bu müdürler genellikle kod ismi kullanmaktadır. "Abiler ve bölge imamları" evlerde ve yurtlarda Fetullah Gülen'i sevmeleri için sohbetler yapmaktadır."

"Düzenli gizli belge temizliği yapar"

Gizli tanık, cemaate para yardımı yapan esnaf ve iş adamlarının mütevelli olarak tanımlandığını, Eskişehir'de yaklaşık 200 kadar mütevelli iş adamının bulunduğunu belirterek, bunların dışında yaklaşık 150 işçi mütevelli, 100 civarında da memur mütevelli bulunduğu bilgisini paylaştı.

"Eyalet imamı, kendisine bağlı mütevelli iş adamlarına her yıl için toplamaları gereken himmetin oranını bildirmektedir. Bu miktar, her kişinin maddi gücüne göre değişmektedir.” diyen gizli tanık, “İşçi ve memurlar için ise ayrı birer kişi vardır. Bunların vereceği miktarı da bu kişiler belirlemektedir. Eyalet imamının bir altında bulunan, gayr-ı resmi olarak muhasebe işlerine bakan kişi ise iş adamı mütevellilere giderek parayı elden tahsil eder. Bazı mütevelliler nakit para verdikleri gibi, bazıları ise çek, senet olarak himmet ödemektedir. Ayrıca, bazıları himmetlerini arsa ya da tarla olarak ödemektedir. Bu durumda tapu, ilgili kişide kalmakta, ancak cemaat arsayı mülk olarak, üzerine yurt, okuma salonu yapmak suretiyle kullanabilmektedir.” dedi.

“Gizli kayıt ve belgeler FETÖ’ye mensup avukatların bürolarında tahsis edilen odada tutuluyor”

"Adil Gerçek" kod adlı gizli tanık son olarak şunları söyledi:

“Muhasebeciler, topladıkları her kuruşu kayıt altına almaktadır. Bütün bu kayıtlar her yıl olduğu gibi, genel olarak muhasebe işlerine bakan kişide toplanır. İlgili kişiden sorulduğunda hesap verebilecek, çok açık şekilde kayıtlar tutulmaktadır. Bu kayıt ve belgeler genellikle cemaate avukatlık yapan, cemaate mensup avukatların bürolarında tahsis edilen bir odada tutulmaktadır. Önce fiziki ortamda kayıtlar tutulmakta ancak belirtilen yerlerde bilgisayar kayıtlarına geçtikten sonra da bildiğim kadarıyla fiziki kayıtlar imha edilmektedir. Kayıtların olduğu yerler çok gizli tutulmaktadır. Cemaatte görevli kişiler son gelişmelerden sonra ve daha önce de düzenli olarak belge temizliği yapar. Cemaatte görevli bir kişi 'aramacı/taramacı' tayin edilerek, cemaatte görevli kişilerin evlerine gidip detaylı arama yapmakta, cemaat mensuplarının kimliklerinin ortaya çıkmasına olanak verebilecek, cemaati sıkıntıya sokabilecek belgeler bulunduğunda imha edilmekte, ayrıca kurallara aykırı davrananlar tespit edildiğinde ise tayinleri çıkarılabilmektedir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.