banner2
Öne Çıkanlar Nihat Çiftçi Kripto FETÖ Haliliye Belediyesi Viranşehir Sudan

Dülük Antik Kent'te kazı çalışmaları yeniden başladı

2001 yılından bu yana kazı çalışmalarının yapıldığı Dülük Antik Kenti’nde, 1 yıl aradan sonra kazı çalışmalarına tekrar başlandı. Almanya Münster Üniversitesi’nden Arkeolog Prof. Dr. Engelbert Winter başkanlığında başlatılan kazı çalışmaları 2 ay sürecek.

Kazı alanını Prof. Dr. Engelbert Winter ile gezen Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bu yılki kazı çalışmalarının da 2 ay süreceğini belirten Fadıloğlu, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da Dülük Antik Kent’in kazısı devam ediyor. Almanya Münster Üniversitesi’nden Prof Dr. Engelbert Winter başkanlığında ve bizim burada kazı merkezlerinin organizasyonları çerçevesinde Samsun Müzesinden görevli eş başkanlık niteliğindeki arkadaşlarımızla birlikte kazı çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık Ağustos ayının başında başlayan bu kazılar Eylül ayının sonuna kadar devam edecek. Her yıl olduğu gibi bu yıl da belirli tarihler arasında bu kazılar yapılabiliyor. Şuanda burada 25 kişi üniversiteden, 31 kişi de dışarıdan işçi olarak gelen toplam 56 kişi ile kazı çalışmaları yapılıyor. Tabi her zaman söylenen bir şey var, bu kazıların neden her zaman değil de kısa süreli yapıldığı söyleniyor.  Yapılan kazılarda mutlaka üniversiteden akademik arkadaşlarımızın olması gerekiyor. Onların eğitim ve öğretim yılı içerisindeki yapılan çalışmaların yanı sıra bu şekildeki çalışmaları da ancak 2 ay kadar sürüyor.” dedi.

Bu yılda yapılan çalışmalara eş güdümlü olarak, iki ekip tarafından restorasyon çalışmalarının devam ettirileceğini bildiren Fadıloğlu, “Tabi burada yalnızca onların buradaki buluntuları elde etmesi değil, daha sonra çıkan bu buluntuların diğer taraftan da restorasyonu söz konusu. Dülük Antik Kent’in bütün olarak ortaya çıkması noktasında büyük emek veriliyor. Tabi bu kazılarda aceleci olunmaması gerekiyor ve uzun süreç gerektiriyor.  Öyle yerler var ki yaklaşık 70 yıldır kazılan yerler var. Dülük Antik Kenti’nin de biz bir an önce meydana çıkması adına gereken desteği vermeye gayret gösteriyoruz. Şimdiden küçük buluntuları elde etmeye başladık ama ümit ediyorum ki Eylül ayı sonuna kadar çok güzel buluntularla bu sezonu da kapatmış olacağız. Ben bu kültür mirasının tüm dünya insanlarına bir an önce takdim edilmesi dileğiyle, tüm ekibe tekrar teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Fadıloğlu, “Burası adım adım açılması söz konusu. Önce burada açmalar yapılıyor, sonra o açmaların belirli kısımlarının restorasyonları yapılıyor. Restore edildikten sonra gezilebilecek yollar oluşturuluyor. Daha önce burada yollar dahi yoktu. Bunların yönlendirmeleri, levhaları yapılmaya başlandı. Fakat biraz daha zamana ihtiyacımız var. En azından buradaki yapıların temellerinin veya fonksiyonlarının meydana çıkması sonuçlanırsa, ondan sonra gezenlerin de daha rahat bir şey görme imkânı olacak. Şuanda detaylı çalışma yapılıyor fakat vatandaş nezdinde o algıyı yönetebilme imkânımız yok. Bunun için belirli bir organizasyondan sonra buranın sunumu mümkün olacak.” şeklinde konuştu.

Almanya Münster Üniversitesi’nden Arkeolog Prof. Dr. Engelbert Winter ise, “Bulunduğumuz alan bir kutsal alan konumuydu ve milattan önce 1000’li yıllarda başlayıp ve milattan sonra yine 1100 yıllarına kadar yani 2000 yıllık süre boyunca burada kült işlevi görmüş bir alandayız. Önemi bu açıdan oldukça büyüktür.  Antik dönemde çeşitli evreler geçirmiş olan bir alandayız ve bu alanda şuan ya da bu yılki araştırmamızın ağırlık noktasını manastır bölgesi oluşturmakta. Ağırlıklı olarak takı boncuğu, silindir ile damga mühürleri oluşturuyor. Şuana kadar yaptığımız ve geçmiş yıllarla beraber 3 bine aşkın mühür ve boncuk buluntumuz var. Bu Türkiye’de ve genel olarak nadir olan noktalardan biridir. Yani böyle yoğun bir şekilde mühürlerin ve boncukların bulunmuş olduğu bir nokta burası. Yaklaşık 15 yıldır burada çalışıyoruz.” dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.