banner2
Öne Çıkanlar Urfa ABD Türkiye Haliliye Sanlıurfa Haber

Bugünkü MİT Teşkilatının Atası: Yıldız İstihbarat Teşkilatı Kuruluş Hikayesi

Bilginin yönetim ve yönlendirmedeki önemini ilk fark eden büyük sultan 2. Abdulhamid Han, bu amaçla Osmanlı Devletinin kötü gidişini önleyebilmek adına yapılması gerekenlerin neler olabileceğini öğrenmek adına kendisine bağlı olarak bugünkü Milli İstihbarat Teşkilatının atası sayılan Yıldız İstihbarat Teşkilatını kurdu.
“Evvelâ tedbir, sonra emniyet” diyen Sultan Abdülhamid Han, Yıldız’da modern bir istihbarat teşkilatı kurmuştur. Yıldız İstihbarat Teşkilatı Bugünkü MİT’in atası sayılır.
Kurulduğu saray olan Yıldız’dan ismini alan İstihbarat Teşkilatı bugünkü MİT’in atası sayılır. Sultan İkinci Abdülhamit Han'ın tahtta olduğu dönemler Osmanlı'nın en zor dönemleri ve emperyalizmin Osmanlı'yı bir virüs gibi sardığı kimin hain kimin dost olduğu bilinmediği bir dönemde, kurulan Yıldız İstihbarat Teşkilatı Türkiye tarihinin bilinen ilk istihbarat yapısıdır.
Emniyet tedbirlerini erken önlem almak için 1880 yılında Sultan ikinci Abdülhamid Han tarafından kurulmuştur. Abdülhamit Han ülkenin içinde bulunduğu durumu göz önünde bulundurarak ilk istihbarat teşkilatı Padişaha bağlıydı.
Yabancı casusların Osmanlı devleti topraklarında adeta kol geziyorlardı. Bu gerçeğin farkında olan Sultan ikinci Abdülhamid Han, devletin bekasını düşünerek ilk düzenli istihbarat teşkilatını kurulmuştur. Adını padişahın konakladığı İstanbul'daki Yıldız Sarayı'nda alan Yıldız İstihbarat Teşkilatı, kurulduktan sonra çok iyi organize olarak oldukça başarılı işlere imza atmıştır. O zamanın Paris, Roma ve Londra gibi merkezlerde insani ve faaliyet takibi işlerini ustalıkla yapan istihbarat üyeleri çok önemli bilgi ve belgeler gerdirmişlerdir. Teşkilat çoğunlukla Ermeni komitacılara karşı da kullanılmıştır. ülke dışında Asya Afrika ve Avrupa'da, geniş bir Hafiye topluluğu sayesinde her ay saraya 3 bin civarında rapor sunulmaktaydı. Balkanlardaki milliyetçilik hareketleri bunları destekleyen İngiltere Avusturya ve Rusya'nın faaliyetleri gibi dış olaylar ile ülke içinde ortaya çıkarmak ve müdahale edebilmek için Sultan Abdülhamid Han Yıldız İstihbarat Teşkilatı'nın aktif olarak kullanmıştır. 
2. Abdülhamit, “Yabancı devletler kendi emellerine hizmet edecek kimseleri başa ve sadrazam mertebesine kadar çıkabilmiştir. Doğrudan doğruya şahsıma bağlı bir teşkilat kurmaya bu düşünce ile karar verdim. işte düşmanlarımın jurnalcilik dedikleri budur” diyerek istihbarat örgütüne neden ihtiyaç duyulduğunu ifade etmiştir.
 1909 yılında Abdülhamid Han tahttan inince hemen teşkilat tarafından yıllarca çok zor koşullarda toplanan milyonlarca rapor ve istihbarat bilgilerini içeren raporlar gereksiz bulunarak bir kısmı yıkılmış. bir kısmı da kilo ile Bulgarlara satılmıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.