banner2
Öne Çıkanlar teog news mehmet ekinci Nihat Çiftçi Akhisar Belediyespor

Atatürk Barajı’nda doluluk oranı yüzde 94’ü aştı

Türkiye’nin en büyük dünyanın da sayılı büyük barajlarından biri olan Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nde dolusavak deşarjına başlanıyor.

Fırat havzasına 2019 yılında mevsim normallerinin çok üzerinde yağış düşmesi sonucu Mayıs ayı başından bu yana Keban Barajı’na 2000 m3/s’nin üzerinde su girişi olmuş ve maksimum kota yaklaşılmıştır. Bunun sonucu Keban ve beraberinde Karakaya Barajlarında 17 Mayıs itibariyle dolusavaklar açılmıştır. Atatürk Barajı’na bu süreçte ortalama 2000 m3/s üzerinde su girişi devam etmekte olup barajda doluluk oranı %94’ün üzerine çıkmıştır. Barajın emniyeti ve mansap güvenliği için Atatürk Barajı’ndaki yükselişi yavaşlatmak maksadıyla bugün itibariyle 300 m3/s dolusavaktan bırakıldı.

Birçok Açıdan Dünyanın Sayılı Barajlarından

1993 yılında tamamlanarak elektrik enerjisi üretmeye başlayan Atatürk Barajı ve HES, enerji, tarım ve hizmet sektörlerinde ülkemize önemli ekonomik katkı sağlıyor. Gövde hacmi bakımından dünyanın en büyük 5. Barajı olan Atatürk Barajı, Avrupa’nın ve ülkemizin de en büyük hidroelektrik santrali konumunda bulunuyor. Dünyanın en büyük 3. taşkın kontrol hacmine sahip olan baraj, yapay olmasına rağmen ülkemizin en büyük 3. gölünün oluşmasına da vesile oldu.

1993 yılından bu yana yaklaşık 180 milyar kWh (yaklaşık 41 milyar TL değerinde) elektrik enerjisi üreten tesis, 932 bin hektar arazinin sulanmasını temin edecek suyu depoluyor. Atatürk Barajı her yıl yaklaşık 50 bin kişi tarafından ziyaret edilerek turizme de katkı sağlıyor.

Atatürk Baraj Gölünde çeşitli türlerde balık yetiştiriciliği ve avcılık da yapılıyor. Özellikle sazan türü balıklar yetiştirilerek bölgenin gıda çeşitliliğine ve yeni iş alanlarına kavuşmasına katkı sağlanıyor. Bunun yanında baraj gölünün çeşitli kesimlerinde tesis edilen iskeleler vasıtasıyla yolcu ve yük taşımacılığı da yapılıyor.RHA AJANS  

Anahtar Kelimeler:
Atatürk Barajı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.