Warning: session_start(): open(/var/lib/lsphp/session/lsphp70/sess_pk3ugf2na5qdp1lalsmgq1ea20, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /home/balikligol.com/public_html/index.php on line 9
Antep, Urfa Siirt derken, herkes merak ediyor! Fıstık nerelidir? haberleri
banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye ABD Suriye

Antep, Urfa Siirt derken, herkes merak ediyor! Fıstık nerelidir?

FISTIK NERELİDİR
Madde 1:
Fıstığın "Antep Fıstığı" olarak kabul edilmesinin hiçbir bilimsel ve tarihi dayanağı yoktur. Bilimsel ve uluslararası bitki kataloğlarında açıkça adı, (pistacio Vera )7.500 yıllık tarihi ve anavatanı yazmaktadır.
Tarihte hiçbir zaman Antep Fıstığı ismi kullanılmamıştır.
Madde 2:
Türkiye'nin ilk fıstık işletmesi ve araştırma istasyonu:
"Ülkemizde fıstık yetiştiriciliği profesyonel anlamda 1948 yılında Şanlıurfa Ceylanpınar Devlet Çiftliğinde 114 dekar alanda başlamıştır. Bugün bu kurum fıstık araştırmalarında önemli bir yere sahip olup,bu araştırmalar için 43 bin dekarlık bir alan ayrılmış bulunmaktadır." (Kaynak Türkiye Ekonomi Bakanlığı,  
İGM  Tarım Ürünleri Daire Başkanlığı, Sektör Raporları)
Madde 3:
Yukarıda yazılı konuları tartışmanın hiçbir faydası
yoktur. Çünkü 1994 yılında Türkiye Patent enstitüsü kurulunca ve isimlerin tescili gerekince,
Gaziantep Ticaret odası elini çabuk tutmuş, müracaat ederek (itiraz ve karşısında kimse olmadığı için) 1997 yılında ismi tescil ettirmiştir. 
Daha sonra tartışmaların  alevlendiği bir dönemde Gaziantep  Ticaret Borsası Yönetim kurulu başkanı Sn. Ömer Çelik "Antepfıstığı burada doğduğu için bu adı almıştır yoksa biz çok uyanık olup markamızı tescil ettirdiğimizden değil" diye Hürriyet gazetesine açıklamada bulunmuştur.(2007)
Madde 4:
Gaziantep bu isimden vazgeçer mi?
Kesinlikle hayır! 
Gaziantepliler çalışkan,sanayici,ekonomi ve siyasette çok başarılı insanlar. Fakat bazen aşırıya kaçan memleketçilik,sahiplenme ve markalaşma duyguları var. 
Urfalılar ise çok daha paylaşımcı, gözü gönlü tok insanlar. 
Sıra gecesi, çiğköfte, Halfeti, Göbeklitepe ve turizm potansiyelini komşu illerle paylaşıyorlar. Belki daha az pay alıyorlar.(Göbeklitepe yılı Gaziantep'e yaramıştır.)
Ünvan, şan, marka peşinde koşmadılar fakat komşuların tutumu hiç hoşlarına gitmiyor.
Madde 5:
İsim konusunda hukuki yollar kapalımıdır?
Kesinlikle hayır! 
1994 yılında çıkan 544 nolu KHK ile günümüzdeki "22 Aralık 2016 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu" arasında
Çok fark vardır. Kanuna marka, faydalı model,coğrafi işaret,bitki, endüstriyel tasarım gibi metinler eklenmiş, dönemin ihtiyaçları gözetilerek kanun daha anlaşılır ve işlevsel hale getirilmiştir. Açıklayacağım
Kanundaki bazı madde ve fıkralar hukuki yolları açmıştır.
Nitekim Siirt Valiliği müracaat ederek "Siirt Fıstığı" ismini tescil ettirmiştir.
(Başvuru no: C 2003/006, Tescil no:85)
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası,Belediyeler müracaat ederek Şanlıurfa
Fıstığını tescil ettirebilirle Ayrıca Urfa fıstığının Antep fıstığı olarak ihraç edilmesi ve satılması muhteviyatı yanıltıcı bilgidir. ve biz urfa'lıları rahatsız edici bir durum...
Selamlar saygılar... (alıntı)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.