banner2
Öne Çıkanlar Sanlıurfa Urfa Ceylanpınar PTT 1. Lig ŞURKAV Başkanı Vali Abdullah Erin

1 Nisan - 1 Nisan nedir? Şaka Günü, Müslümanların Katledildiği Hile Günü mü?

Çocukluğumuzdan beri hep 1 Nisan'ı özel bir gün olarak düşünür, o gün hocalarımıza ne tür şakalar yapacağımızı, evdeki küçük kardeşimizi nasıl kandıracağımızı planlardık, o gün farklı bir neşe hali gelir gün boyu eğlenmek, deyim yerindeyse saksıyı çalıştırmak için didinir dururduk, tıpkı yılbaşı kutlamalarındaki o anlamsız heyecan, çam süsleme sevdası, ışıklı süsler ve çorap merakı gibi. Biz seksenlerin asimile çocuklarıydık, neyin ne olduğunu bilmeden batıdan gelen herşeyin medeni olduğuna inandırılan saf temiz çocuklardık.

Gerçek anlamda kapitalizmin ve kültür hegomanyasının oluştuğu o yıllarda 2000'li yıllardan çok daha fazla küreselleşmenin olduğunu iddia ediyorum, Çağımızın en büyük handikapı sayılan küreselleşme esas o yıllarda tohumlarını salmıştır, teknolojinin gelişimi ile bir yandan küreselleşme yaşanırken bir yandan da toplum ve fertlerin öz benliğini dünyaya tanıtma, biz de varız deme fırsatlarının doğduğuna da inanıyorum. O yıllarda teknoloji kimdeyse medeni oydu, sanayi inkilabı ile batı ilerideydi, doğudaki çiftçiler -sanayinin ham maddesini ürettikleri halde- cahil, geri kalmış, barbardı ve batıdan gelen herşey kayıtsız şartsız, sorgulamadan alınmalıydı.

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Nisan da öyle gelip girmişti kültürümüze. Hem de bir müslüman katliamının tarihi olan o gün, allanıp pullanıp, cancanlı paketlere sarılıp, gülücüklerle donatılıp altın tepside sunulmuştu müslüman alemine, adı da hile gününden ŞAKA GÜNÜ'ne çevrilmişti tabiatiyle. Şimdi Dr. Azmi Koçak'ın sözlerini okuma satır aralarını sindirme zamanı. Bakın nasıl anlatmış 1 Nisan Şaka gününü(!)

"15. yüzyılın sonlarında, Haçlı ordusu İspanya'daki Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatır.
Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen, kış aylarının da etkisiyle, kale korunabilmektedir.
Durumun zorluğunu anlayan Haçlı ordusunun komutanı değişik taktikler düşünmektedir. En sonunda 31 Mart gecesi kalenin önüne giderek bir elinde Kur an bir elinde İncil;"Şu iki kutsal kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım." Der, taahhütte bulunur. Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar, Haçlı ordusunun komutanına güvenerek kaleyi teslim ederler. Ertesi sabah, yani 1 Nisan sabahı, Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların katledilmesi için emir verir. Bunun üzerine, kaleyi Haçlılara teslim eden Müslümanlar şunu söyler: "Hani iki kutsal kitap adına yemin etmiştiniz, bize söz vermiştiniz, ne oldu?" Haçlı ordusu komutanı da şu mukabelede bulunur: "Benim sözüm size dün akşam içindi, bugün için size bir sözüm yoktur." Haçlı kumandanının sözüne itimat eden Müslümanlar, ihanete uğradıklarını öğrendiğinde artık çok geçtir ve tüm Müslümanlar hemen orada şehit edilir. İşte o gün bugündür 1 Nisan Hristiyanlar arasında "Hile Günü" olarak kutlanmaktadır.

Maalesef halkımız arasında da yaygınlaşmış, yüzlerce, binlerce Müslümanın katliam günü olan 1 Nisan'lar, hâlâ bir şaka günü olarak kutlanmaktadır." Sözlerini şöyle bitirir Koçak,
"İşte o gün bugündür 1 Nisan Hristiyanlar arasında "Hile Günü" olarak kutlanmaktadır.
Maalesef halkımız arasında da yaygınlaşmış, yüzlerce, binlerce Müslümanın katliam günü olan 1 Nisan'lar, hâlâ bir şaka günü olarak kutlanmaktadır. Nereden geldiğini bilelim. Bilelim de ona göre kutlayalım... Aynen Yılbaşı kutlamalarında olduğu gibi... "Aman efendim aman! Galiba âhir zaman. Manzarası yurdumun Tufan gününden yaman!"
(Neslihan Sultan PALA yazdı)

1 Nisan Çelişkisi Nedir? 1 Nisan’da Şaka Yapmak Neden Yanlıştır? 1 nisanla ilgili bilinmeyenler...

1 Nisan şaka gününün kökeni hakkında bir çok hikaye bulunmaktadır.

Bu rivayetlerden birine göre;
Fransa devletinde 1564 senesine kadar yılın başlangıç günü 1 Nisandı. Fakat kral 4. CHARLES takvimi değiştirme kararı aldı. Bu kararla birlikte yılın başlangıç tarihi 1 Ocak yapıldı. 1 Ocak 1565 ile birlikte herkes birbiriyle kucaklaşırdı. Hediyeleştikten sonra birbirlerine mutlu yıllar dilerdi. Fakat 1Nisan geldiğinde bazı şakacılar eskiden olduğu gibi yine birbirlerine hediyeler verip mutlu yıllar dilerlerdi .Bu yaptıklarını ise gülmek için yaptıklarını söylemişlerdi. Böylece büyük-küçük demeden herkes 1 Nisanda birbirine şaka yapmıştır.

Literatürde ki “Nisan Balığı” kavramının da bu şakadan geldiği düşünülmektedir.

Fransa da Nisan ayının başında balık avı yasaktır. Çünkü bu dönem balıkların üreme mevsimidir. Şaka yapmayı seven balıkçılar avcıları kandırmak için ırmaklara çiroz ringa balıkları atmışlar ve atarken Nisan Balığı diye bağırmışlardır.
Bazıları ise Nisan balığı kavramını 1 Nisanın balık burcunu simgelemesi kabul etmiştir.

Bazıları bu şakaladıkları insanları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. Bu güne “Bütün Aptalların Günü” dediler.
Bu adetin İngiltere yayılması yaklaşık 2 yüzyıl sürmüştür. Daha sonrasında Amerika ile birlikte tüm dünyaya yayılmıştır.

1 Nisan Ve Müslümanlar
Aynı zamanda 1 Nisanın farklı bir hikayesi bulunmaktadır. 15. yüzyılda Haçlı ordusu İspanya da bulunan Endülüs müslümanlarının son kalesini kuşatma altına alır. Bu kuşatmada kış ayı olması sayesinde kale korunabilmektedir.Haçlı ordusu komutanı durumu anlar ve taktik değiştirmeye karar verir. Komutanın yeni taktiği hilelerle doluydu. 31 Mart gecesinde kalenin önüne geçti ve bir eline hristiyanlığın dini kitabı İncil’i diğer eline ise Kuran-ı Kerim’i aldı. Ve bağırmaya başladı..”Şu iki kitap üzerine yemin olsun ki eğer kaleden çıkar ve ordumuza teslim olursanız size zarar vermeyeceğim.”

Müslümanlar zaten ellerinde imkan olmadığı için anlaşmayı kabul ettiler. Ertesi gün 1Nisan da Haçlı ordusu komutanı bütün müslümanların öldürülmesi için emir vermiştir.Müslümanlar ise dün verdiği sözü komutana hatırlattılar.

Komutanın sözü ise ” Ben size o sözü dün akşam için verdim” Ve orada bulunan tüm müslümanlar şehit edildi.

Bu olaydan sonra 1 Nisan müslümanlar arasında ” Hile Günü” olarak bilindi.
Malesefe Türkiyede de yaygınlaşmış bulunan bu günde yani binlerce müslümanın katledildiği günde 1Nisan lar bir şaka günü olarak bilinmektedir. Müslüman insanlardan bazıları 1 Nisan’ı kutlamaya modernleşme olarak olarak görmektedir. Ve birbirlerine şaka yapmaktadır.

Sonuç olarak 1 Nisan’ın önemi kültürlere göre değişmektedir.Hristiyan aleminin çoğunda ”Şaka Günü” olarak bilinen 1 Nisan, bazı müslümanlar tarafından ”Hile Günü” kabul edilmiştir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.