EN FAZLA YATIRIM GÜNEYDOĞUYA YAPILDI
Karacadağ Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Toplantısında konuşan Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya; GAP ile nüfusuna oranla en çok kamu yatırımının Güneydoğu Anadolu Bölgesine yapıldığını söyledi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu 2013 yılı 2. Dönem Olağan Toplantısında konuşan Şanlıurfa Ticaret Borsası ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, GAP ile nüfusuna oranla en çok kamu yatırımının Güneydoğu Anadolu Bölgesine yapıldığını söyledi.
Türkiyenin son yıllarda geleneksel olarak merkezden yönlendirilen kalkınma çabalarını bir adım öteye taşıyarak yerel dinamikleri daha fazla kalkınma sürecine dahil etmeye çalıştığını ifade eden Başkan Kaya, böylece kalkınma sürecinin hızlandırılmasının amaçlandığını ve bölgelerin kendine has kaynakları ve dinamikleriyle kalkınmada aktif birimler olarak gayret göstermelerinin hedeflendiğini belirtti.
Küreselleşmenin yarattığı yoğun rekabet sürecinde, kalkınmanın bir kuruma- kuruluşa, bir kesime ve ya sadece devlete havale edilerek gerçekleşecek bir iş olmadığının altını çizen Kaya; Kalkınma, bir bölgede daha iyi ekonomik ve sosyal şartlar sağlamak amacıyla asgari ortak bilinç ve amaçlar çerçevesinde, kamu ve özel sektör ile sivil toplum gibi farklı kesimlerin ortaklaşa sürdürmeleri gereken katılımcı bir gelişme sürecidir. diye konuştu.
Karacadağ Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulunun yerel aktörleri bir araya getiren önemli bir yapı olarak tasarlandığını vurgulayan Başkan Kaya, Bu Kuruldan uzun vadeli bir perspektifle bölgenin vizyonunun belirlenmesi, vizyona ulaşmak için bölge kaynaklarının doğru yönlendirilmesini sağlayacak tavsiyelerde bulunması, yapılan çalışmaları gözden geçirmesi ve değerlendirmesinin beklendiğini belirtti.
Kaya; Kalkınma Kurulumuz ve Kurulumuzda yer alan kurum ve kuruluş temsilcileri, Kalkınma Bakanlığınca 2012 yılında hazırlıkları başlayan ve bu yıl içerisinde tamamlanarak TBMM tarafından kabul edilen 2014-2018 yıllarını kapsayacak 10. Ulusal Kalkınma Planının hazırlanmasına katkıda bulunmuş; aynı şekilde yerel düzeyde Diyarbakır-Şanlıurfa İllerimiz için 2014-2023 Bölge Planı hazırlama sürecinde aktif rol almıştır. dedi
2008-2012 yıllarını kapsayan GAP Eylem Planının uygulamasının tamamlandığını da hatırlatan Kaya, yeni Eylem Planı taslağının hazırlanmış olup Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulunun onayını beklediğini söyledi. 1989 yılında uygulamaya geçen GAP Master Planından bu yana 24 yılın geçtiğini ve proje ile bölgeye büyük kazanımların sağlandığını ifade eden Kaya, GAP ile nüfusuna oranla en çok kamu yatırımı Bölgemize yapılmıştır. Hükümetimizin son zamanlarda yaptığı yatırımları bölgemizin gelişip büyümesi açısından oldukça önem arz etmektedir. Ancak GAP Eylem Planının en önemli bölümlerinden birini oluşturan sulanabilir arazilere suyun ulaştırılması için daha çok ve daha planlı yatırımlara olan ihtiyaç devam etmektedir. Bunun için GAP Eylem Planı daha ayrıntılı ve spesifik faaliyetler içeren bir şekilde tekrar revize edilerek uygulanmaya devam etmelidir. diye konuştu.
Şanlıurfa Hiltan Garden In Otelde gerçekleştirilen toplantıya Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu, Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Kalkınma Kurulu Üyeleri ve çevre illerden gelen kurum amirleri ve STK Temsilcileri katıldı.