banner2

Bir gazetenin manşetten verdiği haberde, maliye bakanı Mehmet ŞİMŞEK’E göre emekliler yaşıyor-muş. Devamında ise, bazı rakamlar vererek emekli aylıklarında, 2002 Aralık- 2015 yılları arasında emekli aylıklarında, önemli artışlar sağlandığını belirtmiş. Bu dönemlerde en düşük memur emeklisi aylıklarında % 258,8 en düşük işçi emekli aylıklarında %316,9 en düşük bağ-kur’lu esnaf emekli aylığının % 484,2 ve en düşük bağ-kur’lu tarım emekli aylığının % 885,3 arttığını iddia etmiş. (10.03.2015 Milli gazete manşet.)

Bende bir emekliyim ve EMEKLİ MEMUR-SEN İL başkanıyım, bu nedenle bu konuyu yazma gereği duydum. Sayın bakanın verdiği bu rakamlar doğru olabilir lakin emekli maaşları yüzdelik artışlarla yaşanılabilir seviyeye gelmiyor. Hak ve hakkaniyet varsa eğer, neden çalışan ile emekli arasındaki uçuruma bakılmıyor da yüzdelik hesaplar yaparak sanki emekliye milletvekili maaşı vermiş gibi emekli yaşıyor demiş. Çalışana seyyanen, emekliye yüzdelik ver. Bu nasıl adalet? Madem yaşanılabiliyor bu maaşla, bakan bey en yüksek memur emeklisi maaşı alması şartı ile kendisine ve tüm kabineye veya tüm vekillere bu maaşı bağlasın da bakalım kaç gün geçinebiliyor. Hem devletin bütçesine büyük katkı sağlamış olur.  İnsafsızlığın bu kadarı da fazla doğrusu, emekli maaşı onların bir günlük arabalarının yakıt ücretidir. Bilmediğimizi mi sanıyorlar? Tek kelime ile yazıklar olsun Mağdur, ezilen emekli bu rakamlara rağbet etmiyor, cebine giren paraya bakıyor, emeklinin bankadan aldığı maaşı ortalama 1.380 TL. dır. Görevde olsaydı bunun iki katı alırdı. Kimse kimseyi kandırmasın emekli zekât, fitre verilecek sınıfına dâhildir, tabloları iyidir gösterenler 7 Haziran seçimlerinde karşılığını bulurlar. Emekliyi köle muamelesi reva görenler utansın.

Keşke yoksulluk ve açlık sınırını da açıklasaydı da emeklinin neler çektiğini, ne zorluklarla mücadele ettiğini. Kamuoyu daha iyi anlardı. Tabi tok olan, aç’ın halinden anlamaz.  Sebze, meyve, et, giyim, elektrik, kira, yakacak vb giderlerden bakan bey’in haberi var mı acaba? Yoksa şayet birileri söylesin lütfen.  En ufak aile, 4 kişidir. Böyle bir ailenin gideri en az 2 bin TL olmalıdır. Emekli köle muamelesi görmektedir. Verilen ücrete bakın hele, yazık günah bunca emek ver emekli ol sefalet içinde yaşa. Oraya teşvik, buraya kıyak şuraya destek Suriyeli mültecilere 6 milyar dolar harcadık diye övüneceğinize perişan olan emeklinin haline bakın!  Milletin efendisi durumunda olan yüksek bürokratlara verilen maaşlar, dudak uçuklatacak seviyede. Milletvekillerine yapılan zam bile, emekli maaşını kaç kez katlar derecede. Bu nasıl vicdan, bu nasıl insaf?

Biz emeklilere insanca yaşamayı çok görenlere tekrar sesleniyoruz. Hani “komşusu açken tok yatan bizden değildi”! Hani “kendisi için istediğini kardeşi için istemeyenler gerçek iman etmiş olmazlardı”! Geçmişte çay ve simit hesabı yapanlar… Bugün emekliyi akıllarının ucundan bile geçirmiyorlar. Allah, biz yaşlılara merhametini artırırken, birazda siz, Sayın ŞİMŞEK ve kabine yetkilileri, memur emeklisini vicdani olarak düşününüz. Çünkü yarın sizlerde bizim saflarımızdaki yerinizi alacaksınız. Yani Allah ömür verirse emekli olacaksınız…

Emeklinin adı emekli aslında, emeklilerin çoğu iş yapabilecek durumda olanlar kendi becerilerine göre ek iş yapıyor, yapmazsa perişan olacak aç kalacak, sefaletle pençeleşecek. Çalışma hayatı onlar için yeni bir hayat başladı demektir. Bizler, yani emekliler 25-30-ve 35 yıl hizmet etmenin gururu ile emekli olduk, fakat bizlere reva görülen ücret açlık sınırı altında, emekliler bir ülkenin aynasıdırlar yaşam standartlarına bakarsanız o ülkenin durumunu anlarsınız. Ülkemizdeki emeklinin durumu her şeyi gözler önüne seriyor.

Aynı zamanda emeklisine değer vermeyen bir ülke, evde annesi babası yaşlı olan evladın, bunları terk etmesi gibidir, mevcut hükümetin bir an önce bu durumu düzeltmesi gerekiyor. Bizler bu ülkenin emektarlarıyız taşında, her karış toprağında emeğimiz var. Yaşlısına ve emeklisine sahip çıkmayan bir toplum geleceğine yön veremez.  Oysa çalıştığımız dönemlerde hep bir gün emekli olma hayali ile yaşardık. Hamd olsun şanımız şerefimizle başımız dik olarak emekli olduk, ama boynumuzu bükenler utansınlar. Böyle gelmiş böyle gitmeyecek. Emeklinin durumunun düzeltilmesi dileklerimle…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.