İlk ikisi Ankarada, 3.sü Kayseride, geçtiğimiz yıl 4.sü Trabzonda düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi, bu yıl Gaziantepte bir araya geldi. Şehitkâmil Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen zirveye yerli ve yabancı birçok firma yetkilisi katıldı.
Türkiye Enerji Zirvesine Enerji Bakanı Taner Yıldız ve EPDK Başkanı Mustafa Yılmazın yanı sıra AK parti Gaziantep Milletvekilleri, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, Şehitkâmil ve Şahinbey Belediye Başkanları ile pek çok yerli ve yabancı akademisyen katıldı.
Türkiye Enerji Zirvesinde bir konuşma yapan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Böyle bir organizasyonun Gaziantepte yapılmış olması ve Anadolunun büyük ve önemli şehirlerine bu organizasyonların yayılıyor olması aslında enerji sektörünün hissedilebilir oluşuna ve var oluşuna önemli katkılardan bir tanesidir dedi.
Konuşmasında Yıldız, Kamu, hem zihnini küçültmeyecek, büyütecek hem de elindeki yatırımları özel sektörle paylaşacak. Bunların her birisini makul seviyede paylaşacak. Aşırı karlar vermeyecek. Aşırı zararlar vermeyecek. Düşük karlar da vermeyecek. Makul kar dediğimiz piyasa şartlarında o ülkenin ekonomisiyle uluslararası sermayesiyle beraber değerlendirilecek temel konulardır. ifadelerini kullandı.
Merkezi ve yerel yönetimlerin birbirini destekleyerek işler yapması gerektiğine dikkat çeken Yıldız, Piyasa faaliyetlerinde özellikle elektrik, doğalgaz, LPG, akaryakıt sektörü gibi vatandaşımızı birebir ilgilendiren ve o hizmetleri kendi alanına taşıyan ve refah seviyesinin en önemli hissedilebilir oluşuna gerekçe olan enerji sektörünün hep beraber anlamalıyız. O açıdan bizler bu değişimi ve dönüşümü bu salonda bulunan bütün arkadaşlarımız ile beraber yaşıyor ve yönetiyoruz. Bu merkezi ve yerel yönetimlerin birbirinden ayrılmadan, birbirini destekleyerek, güçlendirerek yapacağı işlerdir. şeklinde konuştu.
Hem siyasi iktidara güvenen hem de enerji sektörüne güvenen özel sektör yatırımcılarına teşekkür ettiklerini belirten Yıldız, Bizlerin bundan özellikle 30-40 yıl önce kurmuş olduğu tesislerin şehrin önemli merkezlerinde kalmış olmasıyla beraber belki de imarla alakalı düzenlemeleri etkileyebiliyor. Sektöre yabancı olan ve basın yoluyla bizleri izleyenlere bir örnek vermek istiyorum. Türkiye 2013 yılında birçok komşu ülkesi de olduğu gibi Türkiyeye bir ülke daha ekliyor, iki ülke daha ekliyor. Yani büyüme çok ciddi rakamlarda bulunmaktadır. Kurulu gücümüzdeki büyüme yaklaşık yüzde 11,5 civarındadır ve 2 yıldan bu yana tüketimden daha fazla arzın olduğu bir Türkiyeye geldik. dedi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)