Dünyanın ilk güneş enerjili uçağı havalandı
Güneş enerjisiyle çalışan ilk uçak olan Solar Impulse, tarihi dünya turuna bugün başladı. 35 bin kilometre yol kat edecek olan uçak 120 saat havada kalmayı hedefliyor.

Dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk uçağı olan Solar Impulse, tarihi dünya turuna bugün Abu Dabiden başladı.
Solar Impulsein ikinci versiyonu olan ve kanatları 72 metre uzunluğunda olan uçak, 35 bin kilometre yol kat ederek 120 saat havada kalmayı hedefliyor.
Pasifik ve Atlantik Okyanusunu turlayacak olan uçağın saatteki hızı 70 kilometre olacak ve en fazla 8 bin 500 metre yüksekliğe çıkacak.
Solar Impulse'nin havalanması için güneşin bol olduğu Abi Dabi seçilirken uçağın Hindistan üzerinden Myanmar ve Çine, oradan da Pasifik üzerinden geçerek ABDye uçması ve toplamda 25 gün havada kalması hedefleniyor.
Uçak ABD üzerinden geçtikten sonra Atlantik üzerinden Güney Avrupaya ve oradan da Kuzey Afrika üzerinden Temmuz ayında tekrar başlangıç noktası olan Abu Dabiye dönecek.
İsviçreli pilotlar Bertrand Piccard ve André Borschberg tarafından geliştirilen Solar Impulse'nin sponsorları arasında Brisa da yer bulunuyor.
Toplam ağırlığı 2 bin 300 kilo olan uçak tümüyle güneş enerjisiyle çalışacak ve sadece bir pilotu olacak.
Ağır türbülanslara karşı dayanıklı olarak geliştirilen Solar Impulse 2ye toplamda 17 bin 200 adet güneş pili monte edildi. Gündüzleri güneş enerjisini depolayarak şekilde tasarlanan uçak geceleri ise bu enerji ile uçacak.