banner2

                             

Bir atasözü vardı; "Silah Çıktı Mertlik Bozuldu" diye. Bunu şimdi bu sözü şöyle söylemek gerekti herhalde; “İnternet Çıktı Gazetecilik Etiği Öldü”

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; bende aynı zamanda internet haberciliğin bir ferdiyim. Bunu neden belirtiyorum; günümüz teknolojisi ile hızlı haber yapan haber sitelerine karşı olduğum anlamına gelmemesi için özellikle belirtiyorum.

Gelelim konumuza; geçen gün bir sosyal paylaşım sitesinde bir arkadaş bana kanalurfa’nın İnternet Sitesinin linkini verdi. Gir bu siteye “ …” kişi için oy kullan dedi. Bende tıkladım girdim. Sitede şöyle bir anket düzelenmiş; “Şanlıurfa'da Kimi Milletvekili Görmek İstersiniz? Tıkla Oyunu Kullan” diyor. Hemen yanında da şöyle bir haber var; “tıklanma rekoru kırdık” haberin detayında ise, “Yayın hayatına başladıktan sonra her geçen gün tıklanma sayısını artıran ve yapılan kaliteli haberlerle ön plana çıkan kanal Urfa com. Dün 39 bin tıklanma sayısını aştı.” Deniliyor.

Anketteki isimleri inceledim, editör Urfa’da isim ve soy isimlerini bildiği kaç kişi varsa eklemiş. Bu arada kanalurfa’da program yapan arkadaşları da unutmamış onlarında ismini eklemiş.

Buradan Kanalurfa.com yetkililerine soruyorum; Kanal urfa aday adayların başvuru yaptığı bir merkez mi olmuş? Öyle bir merkez olmuşsa hangi parti adına bu görevi ifa ediyorsunuz? ankete eklediğiniz isimleri hangi kriterler doğrultusunda belirlediniz? Bu belirlediğiniz isimlerin tamamı milletvekili olmaya aday kişiler mi? Adaylarsa kayıtları var mı? Yoksa bütün isimlerden sorarak mı yaptınız bu anketi? Bunlar dışında hiçbir isim aday olmayacak mı? Daha çok soru var ama uzatmayalım.

Şanlıurfa’nın ilk ve tek uydu kanalı sloganı ile yayın yapan bir kanal ve onun internet sitesin bir “tık” için bu kadar ayağa düşürülmemeliydi.

Bunu ben demiyorum tabi, kendileri kendi haberleri ile “tıklanma rekoru kırdık” diye ihbar ediyorlar.

Kanalurfa’da yapılanlardan kim sorumlu bilmem ama İbrahim Toru’nun bu rezalete dur demesini bekliyorum.

Yazık oluyor bu memlekete, bu insanlara, bu mesleğe ve meslek etiği için gösterilen çabalara…

Bir tık için çağımızın haber teknolojisinin ilkelerini ayaklar altına sermeye değmez. Bir “tık” için bütün ilkeler feda edilmez…

NOT: Şanlıurfa Gazeteciler Cemiyeti bu yıl ilk kez düzenlediği “Yılın Gazetecilik Yarışması”ında köşe yazısı dalında kısa bir süre önce yazmış olduğum; “Başbakan’a Açık Mektup, Diyecektim Ama..” adlı köşe yazımdan dolayı birincilikle ödüllendirildim. Yazımı ödüle layık görülmesi beni mutlu etti. Programda ve yarışmada emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Aslında bu teşekkürü ödülü aldığım salonda yapmak isterdim; ama programda ödül alanlar değil ödül verenler konuştu. Biz de teşekkürümüzü her zamanki gibi kalemimizle yapmak zorunda kaldık. Bu arada 10 Ocak Çalışan Gazeteciler bayramını tebrik ederim…

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.