banner2

Yapılacak olan 7 Haziran genel seçimler nedeni ile siyasi partiler seçim beyannamelerini açıkladılar. Her seçim öncesi yapılan ve yapılması gerekli olan olağan bir durumdur. Ancak bu seçim sürecinde çok uçuk ve afakî vaatler veriliyor. Hayal sınırları zorlanarak verilen sözlerin çoğu seçim sonrası unutulması zorunlu olan hayali sözlerdir. Derenin suyunun nereden geldiğini anlatmadan, ikna etmeden oy almaları zor gibi görünüyor. İktidar partisi olan Ak Parti, tüm imkânların elinde olmasına rağmen, muhalefet partileri gibi bol keseden, kuru sıkı atmıyor. Muhalefetin verdiği sözlere bir bakalım.   

Bir parti: En az 1500 lira maaş, emekliye 2 ikramiye. Emekli aylıkları gıda ürünlerindeki enflasyona göre ayarlanacak. İki dini bayramda birer maaş ikramiye alacaklar.Emekliler muayene ve ilaç katılım payıyla farkı ödemeyecek.Hiç yararlanmayan 5 milyon kişi sosyal yardım kapsamına alınacak. Aile Sigortası Kanunu çıkarılacak.Tarımda çalışanların sosyal güvenlik primlerini 30 yaşına kadar Hazine üstlenecek.Aile sigortası kapsamındaki 18- 20 yaş grubuna aylık 240 lira üniversite hazırlık desteği verilecek.Asgari ücretin neti 1500 lira olacak.29 yaş altı üniversite öğrencileri yarı zamanlı çalışırsa, gelir vergisi ve sigorta primini devlet karşılayacak. Kredi kart borçlarının % 80 nini ödeyeceğim diyor, Son açıklamaları ise, "Parti genel başkanlarının,1 yıl içinde yapmayı taahhüt ettiği vaatlerinin kesin maliyeti belirlendi. Yapılan hesaplamalara göre, Partinin 1 yıl içinde gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği vaatlerin net maliyeti 57,2 milyar, (yani eski paraya göre 57,2 katrilyon) TL'dir.Denilmiş.

 

Diğer bir parti: Asgari ücretli ve emekliye 1800 lira maaş.15-25 yaş arası istisnasız tüm gençlere her ay 200 TL iletişim ve ulaşım desteği sağlayacak.18 yaşına kadar çocuk ve gençlere, engellilere ve emeklilere toplu taşıma ücretsiz olacak. Kamusal toplu taşıma, kar amacı gütmeyecek.Asgari ücretin neti 1800 liraya çıkarılacak. En düşük emekli maaşı da 1800 lira olacak.Yaşlı ve engellilere bakım aylığı bağlanması için gelir şartı aranmayacak.Ev kadınlarına emeklilik hakkı sağlanacak.

2-B orman arazileri tarım şartıyla çiftçilere dağıtılacak. Üretimde kullanılan mazot ve gübreden vergi alınmayacak. Tarım işçilerinin tamamı iş yasası ve sosyal güvence kapsamına alınacak. Diyanet işleri başkanlığı kaldırılacak.

            Başka bir parti:"Seçim beyannamesi hazırlandı, bitti. Son rötuşlarımızı yapıyoruz. Beyannameyi Genel Başkanımız açıklayacak. Ama şunu bilmenizi isterim, milletin ihtiyaç hissettiği her şey bu beyannamede olacak" demiş. Bekleyip görelim bu parti ne sözler verecek…

.           Milli ittifak. Saadet partisi ile Büyük Birlik Partilerinin seçimde, sözde barajı aşıp milletvekili çıkarmak için birleşip adına da Milli ittifak koydular. Ne kadar milli? Bilmiyorum ama bildiğim şey barajı aşamayacaklarıdır. Halbu ki Ak Partiye katılmış olsalardı belki birkaç tane vekil çıkarma imkânları olurdu. Ve Ak Parti’yi hedef tahtasına oturtan solculara, ulusalcılara ve diğerlerine karşı bir duruş sergilemiş olurlardı. Rahmetli Muhsin başkan olsaydı kesinlikle böyle yapar, şer güçlerine karşı ustanın yanında yer alırdı. Lakin Rahmetli Erbakan ve Muhsin başkanların varisleri onların yolundan gittikleri pek söylenemez.   

            Anlaşılıyor ki, Muhalefet topyekûn birleşmiş Ak Partinin dişini tırnağına takıp 13 yılda biriktirdiği tüm birikimleri kaynak göstererek bol kepçeden halka vaatler sıralıyorlar. Neredeyse Namaz, Oruç ve Zekât borçlarınızı da sileceğiz diyecekler.

Siyasi parti liderlerinin bir döneme damgasını vuran vaatleri: “Süleyman Demirel: Kim ne veriyorsa beş lira fazlasını vereceğim, ekonomiyi 500 günde düzlüğe çıkaracağım”.”Bülent Ecevit: Köyler kent olacak”.”Tansu Çiller: Herkese 2 Anahtar. Herkesi konut ve otomobil sahibi yapacağız”.”Mesut Yılmaz: Susurluk'u çözeceğiz”.”Devlet Bahçeli: Apo'yu idam edeceğiz”.”Deniz Baykal: 1 milyon işsize iş vereceğiz.”Kemal Kılıçdaroğlu: Her dar gelirliye 600 TL maaş vereceğiz.”Cem Uzan: Mazot 1 YTL olacak, üniversite sınavı kalkacak”. ”Haydar Baş: Doğuran kadına 15 bin, her ev kadınına 500 TL maaş vereceğim”. “Besim Tibuk: Ofsaytı kaldıracağım, kale direkleri arasındaki mesafe attıracağım.”Nurettin Sözen: Her mahalleye bir çamaşırhane yaptıracağım”. Gibi uçuk vaatler verilerek oy avcılığı yapılmıştı. Halk artık uyandı avcılık tarih oldu. Siyasi parti liderleri daha gerçekçi ve yapılabilir sözler vermeleri gerekiyor. Aldatıcı değil, Hak ve hakkaniyet üzere siyaset yapan liderler görmek dileklerimle…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.