Warning: session_start(): open(/var/lib/lsphp/session/lsphp70/sess_4gae414pun6ggmf2012rp38hd2, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /home/balikligol.com/public_html/index.php on line 9
Görmez: "Camide gençliği kuşatıcı bir dil kullanmıyoruz" haberleri
banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye ABD Suriye

Görmez:

BURSA – Bursa’da ‘Gençlik Buluşması’ adlı programa katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Cami içerisinde Diyanet olarak kullandıkları dilin gençliği kuşatmamasından yakındı.

Diyanet İşleri Başkanı Profesör Doktor Mehmet Görmez Bursa Müftülüğü ve Erguvan Gençlik Derneği tarafından düzenlenen ‘Gençlik Buluşması’ adlı programa katıldı.

Türkiye genelinde Camiler Haftası münasebetiyle yapılan şiir yarışmasında dereceye girenlerin de ödüllendirildiği gece, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programda Nilüfer ilçesinde yaptırılacak “Doğan Köy Din Akademisi Spor Tesisleri İnşaatı İşbirliği Protokolü” Diyanet İşleri Başkanı Görmez ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe arasında imzalandı.

 Programda konuşan Görmez, camilerin işlevi ile ilgili toplumda yanlış algı olduğunu söyledi. Görmez, “Gençler camiye gittiği zaman birinin kulağına bir şey fısıldadığı zaman dahi büyükler tarafından ‘Camide dünya kelamı konuşulmaz’ deniliyor. Bu doğru değildir. Ben, gençlere çağrıda bulunuyorum; genli camiye birlikte dünya kelamı konuşalım. Yeter ki konuştuğumuz kelam güzel olsun, kelam hoş olsun, anlamlı ve faydalı olsun.”dedi.

Camilerin sıradan devlet daireleri olmadığının altını çizen Görmez, “Camiler, günün belirli saatlerinde açılan ve kapatılması gereken mekanlar değil. Doğrusu 24 saat camiler açık olmalı.” diye konuştu

Asıl amaçlarının; Diyanet İşleri Başkanlığı olarak geçmişteki ihmallerini, hizmet kusurlarını ortadan kaldırmak olduğunu dile getiren Görmez, “Asıl amacımız; camilerimizi biraz hayatın kıyısından hayatın merkezine, kalbine çekebilmek ve sadece belirli bir yaşın üzerinde vatandaşlarımızın gidip ibadet ettikleri bir mekan değil de çocukların, gençlerin, kadınların, toplumun her kesiminin aynı zamanda gidip muhabbet edebildikleri, gidip kaynaşabildikleri, ruhen ve kalben kendilerini geliştirdikleri bir mekana dönüştürmek. 2011 yılında ‘Cami ve çocuk buluşması’ üzerinde, 2013 ‘Cami ve engelliler’ geçen sene ‘Cami öve kadın’ konusu üzerinde durduk. Bu senede ‘Cami ve gençlik’ üzerinde duruyoruz. Asıl amacımız; biraz da gençliğin anlam anlayışına cevap veren bir mekana dönüştürmek camileri.”ifadelerine yer verdi.

“Camide gençliği kuşatıcı bir dil kullanmıyoruz”

Cami içerisinde diyanet olarak kullandıkları dilin gençliği kuşatmamasını eleştiren Görmez konuşmasının devamında, "Onların gönül dünyasına hitap edebilecek bir gönül dili arayışını gençlerle birlikte gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Onun için 81 ilimizde tüm müftülüklerimiz bu çalışmaları gençlerle birlikte yürüttüler.  Sabah Ankara’da Hacı Bayram Cami’nde gençlerle buluştum. Onlarla konuştum. Bugün de Bursa’da buluşuyorum. ‘Geç kalma, genç gel’ sloganını onlar buldu. Modern zamanlarda gençliği kuşatan pek çok manevi hayatı kemiren tehlikelerle gençlik karşı karşıya. Camiler, mabetler tarih boyunca insanoğlunun gönül dünyasını, ruh dünyasını imar etmesine yardımcı olan çok önemli müessese. Ama bizim toplumumuzda yıllardır cami biraz hayatın kıyısında, kenarında kaldı. Sadece belirli yaşın üzerinde gidip ibadet ettikleri sadece namaz vakitlerinde açılan, namazdan sonra kapanan birer mekan olarak algılanmaya başlandı. Bu kesinlikle doğru değil. Diyanet işleri Başkanlığı olarak, günün bütün saatlerined kapısı açık olan, bilhassa gençlerin gidip muhabbet edebildikleri, sohbet edebildikleri mekanlara dönüştürmek. Camilerimizi de bundan sonra daha çok tüm bu hedefleri dikkate alarak yeniden tasarlamak durumunda olduğumuzu tespit etmiş bulunuyoruz.”ifadelerini kullandı.

“Gençler gelin, birlikte dünya kelamı konuşalım”

Caminin gençliği kuşatan mekanlar olarak yeniden tasarlanması gerektiğini ifade eden Görmez son olarak, "Dinimizin mubah gördüğü her türlü hal ve hareketleri yapabilecekler. Ben, bir çağrıda bulunmuştum. Toplumda yanlış algı var; gençler camiye gittiği zaman birinin kulağına bir şey fısıldadığı zaman dahi büyükler tarafından ‘Camide dünya kelamı konuşulmaz’ deniliyor. Bu doğru değildir. Ben, gençlere çağrıda bulunuyorum; genli camiye birlikte dünya kelamı konuşalım. Yeter ki konuştuğumuz kelam güzel olsun, kelam hoş olsun, anlamlı ve faydalı olsun." İfadelerini kaydetti. (Zeki Aras –İLKHA)






Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.