banner2


 

Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.( Hucurat 12 )
Ey insanlar! Muhakkak ki Biz, sizi bir erkek ve bir kadından yarattık. Ve sizi milletler ve kabileler kıldık ki, birbirinizi (soyunuzu, babalarınızı) tanıyasınız. Muhakkak ki Allah’ın indinde en çok kerim olanınız (ikram olunanınız, en şerefli olanınız), (ırk ya da soy olarak değil) en çok takva sahibi olanınızdır. Muhakkak ki Allah, en iyi bilen ve haberdar olandır. (Hucurat 13 } Bedevîler “İman ettik” dediler. De ki: “İman etmediniz. (Öyle ise, “iman ettik” demeyin.) “Fakat boyun eğdik” deyin. Henüz iman kalplerinize girmedi. Eğer Allah’a ve Peygamberine itaat ederseniz, yaptıklarınızdan hiçbir şeyi eksiltmez. Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.”( Hucurat 14)

Dünya kelamına ne hacet, bizi halk eden Rab, insanın yapacaklarını hayat kaynağımız Kur’an-i Kerimde belirtiyor. Bu üç ayette çok büyük manalar var birinci ayette Ey İman edenler hitabı ile başlıyor. Eyleme geçmemiş kötü zandan sakının buyuruyor. Zan büyük günahlardandır. Kusur aramak, dokunulmaz mahremiyetleri araştırmayın fermanı var. Gıybet de yapmayın, kim din kardeşinin gıybetini yaparsa murdar et yemiş gibi olur. İnsan iseniz tiksinirsiniz. Kim zan eder, kusur arar, din kardeşlerinin mahremiyetlerini araştırır, ifşa ederse Allah’a karşı gelmiş olur. Kim bu kötü fiillerle uğraşırsa hemen tövbe etsin Allah tövbeleri kabul edendir. Çok merhametlidir. Bu üç kanser mikrobu Müslümanları kaplamış siyasette, basında, ticarette, tüm insani ilişkilerde mevcuttur. Bu hasletleri bırakmak gerçek İman edenlerin vasfıdır.

İkinci Ayet’te ayrı bir özellik var Ey insanlar! diyor bu hitap beni Ademin hepsinedir Babanız bir Hz. Adem A.S. Ananız da Hz. Havva dır. Birbirinizi tanımak için sizi, kabilelere, aşiretlere ayırdık. Hiç kimse kendisini üstün görmesin üstünlük takvadadır. Yani en çok kim Allahtan korkuyor ise o üstündür. Emirlere yapışıyor, yamaklardan kaçınıyorsa o benim yanımda üstündür. Ne yapsanız gizli açık bütün fiilleri Allah biliyor. Birde açık gizli ne yapıyorsanız Allah her şeyden haberdardır. Başı kuma gömmenin bir anlamı yoktur. Üçüncü ayette bedeviler iman ettik dediler. Deki İman etmediniz İman etmedik deyin. İslama girdik deyin. Çünkü gerçek İman kalplerinize girmemiş. Gerçek manada Allaha İman eder, Peygambere itaat ederseniz Allah günahları af edendir. Kullarına çok merhametli olandır. Hucurat suresi Medine de inen bir suredir.18 ayettir 49. Suredir Hucurat Arapçada odalar demektir.

Hz. Peygamber ve aile efradının ikamet ettikleri yerleri ihtiva ediyor. İnsani ilişkilerde baştan sona Ahlak kuralları var. Her Müslümanın okumasını tefekkür etmesi arzumdur. Kul hakki çok ağır bir haktir. Dünyevileşme uğruna başkasının hakkına niçin tecavüz edelim? Üzerimize niçin kul hakki geçirelim… Ahrete günah hamalı olarak niçin göçelim? Günümüzde siyaset dili, basın dili kul hakkına riayet etmiyor. Allahın emirlerine karşı gelmeyi marifet sayıyor… Din kardeşine saldırmayı belki cihad sayıyor. Ayetlerde geçen hasletleri yemin etmişçesine tekrarlamaya devam, hem de ısrar ediyor. Güvendiği dünyalıkların bir gün elinden göçemeyeceğini sanıyor, yanılıyor. Fırsat elde, ruhsat dilde iken, hayat kaynağına kulak vermeliyiz. Ümmet bugün bunun sıkıntısını yaşıyor. Müslümanların kalplerini Vehn (Korku) sardığı için, Amerika’nın, Avrupa birliğinin, Nato’nun, korsan yükselen Doların, küresel güç odaklarının korkusu İmanın yerini almıştır ki, çok tehlikeli bir tablodur. Müslümanlar Kur’an-a, sünnete, fıkha yeniden dönmek, okumak, yaşamak, yaşatmakla ancak doğru pusulayı bulurlar. Allah’tan korkmayandan korkulur. Allah korkusu kalplere yerleşirse, ticarette, siyasette insanları kandırma olmaz. Adalette adaletsizlik olmaz.Unutmayın ki,Takva Allah’tan korkma insanlığın değer ölçüsüdür… Vesselam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.