banner2
Öne Çıkanlar Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak Ağdaş müzik Ceyhanspor Kırsal Argıncık Mahallesi Caner Koca

Yine Urfa Siyaseti gündemde!

Şanlıurfa’da aşiretler arası liste tartışması devam ediyor. Siyasi partiler 10 bağımsıza karşı yarışacak. İktidarın kozu ise, yine aşiretten olan TBMM rekortmeni, 18 çocuk, 70 torun sahibi Seyit Eyyüboğlu..

Şanlıurfa’da aşiretler arası liste tartışması devam ediyor. Dört ayrı aşiret, bağımsız aday çıkarırken, Artvin doğumlu Bursa milletvekili ve Devlet Bakanı Faruk Çelik’in, liste başı yapılması da, tepki çekti. AKP’nin kozu ise yine aşiretten olan TBMM’nin rekortmeni, 18 çocuk, 70 torun sahibi Seyit Eyyüboğlu…

AKP listesinde ikinci sırada Şeyhanlılar aşiretinden milletvekili Seyit Eyyüpoğlu bulunuyor. Eyyüpoğlu, 2 eşi, 18 çocuğu ve 70 torunu ile TBMM’de bir rekoru da elinde tutuyor. Özal döneminde ANAP’tan da vekil olan 69 yaşındaki Eyyüpoğlu, 2007’de bağımsız olarak seçilmiş ve daha sonra AKP’ye geçmişti. Şanlıurfa’da önemli aşiret İzol’ların temsilcisi milletvekili Zülfikar İzol da AKP listesinde yer alamayınca, bağımsız aday oldu. Ancak  aşiretinin bir bölümü AKP’ye destek kararı aldı. Bucak aşireti, Ersin Bucak’ı, Şeyhanlılar aşireti, Fatih Şeyhanlılar’ı, Cevheri’ler de Mahmut Cevheri’yi bağımsız aday yaptı. Böylelikle Urfa’da siyasi partiler, 4’ü aşiret mensubu 7 bağımsız, ikisi BDP kökenli toplam 10 isimle yarışacak.

AŞİRETLER ETKİN
Siyasetin etkin isimlerinden Necmettin Cevheri, Şanlıurfa’nın en büyük aşiretlerinden Şeyhanlılar’ın mensubu... Yeğeni AKP milletvekili Sabahattin Cevheri, bu aşiretin bir kolundan olan Seyit Eyyüboğlu AKP’ye geçince, istifa etmişti. Eyyüboğlu ile Cevheri’lerin arası açık bulunuyor. Bucak aşiretinden Sedat Bucak’ın yanı sıra babası Celal Bucak da uzun yıllar milletvekilliği yaptı. İzol ve Kırvar aşiretleri de TBMM’ye vekil göndermişti.

Geçen dönem 11, şimdi ise 12 vekil çıkaran Şanlıurfa’da AKP, 2007’de 9 vekil kazandı. Mevcut milletvekillerinden 4’ü tekrar aday yapıldı. Çağla Özyavuz, Ramazan Başak, Cenap Gülpınar, Zülfikar İzol, Sabahattin Cevheri ve Müfit Yetkin liste dışı kaldı. AKP listesinde Çelik ve Eyyüboğlu dışında, Kasım Gülpınar, Emin Önen, Mehmet Akyürek, Zeynep Uslu, Halil Özcan, Mahmut Kaçar, Bekir Eren, Yahya Akman, Abdülkerim Gök ve Zeynep Sakar bulunuyor.

Şanlıurfa’da BDP’li milletvekili İbrahim Binici yeniden aday gösterilirken, BDP ikinci isim olarak da İbrahim Ayhan’ı çıkardı. Bu iki bağımsız adayın yanı sıra Lütfü Doğru, Ersin Bucak, Ömer Uçar, Mahmut Cevheri, Zülfikar İzol, Mehmet Dilan, Fatih Şeyhanlıoğlu ve Mahmut Yılmaz aday oldu. AKP’nin bağımsızlar nedeniyle bu kez Urfa'da oldukça zorlanacağı savunuluyor.(gazeteport)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.