Warning: session_start(): open(/var/lib/lsphp/session/lsphp70/sess_7b07pg49hmt032ofka34odoss7, O_RDWR) failed: Permission denied (13) in /home/balikligol.com/public_html/index.php on line 9
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Ergenekon ve Balyoz sanıkları hakkında hüküm verilirse vekilliklerinin düşeceğini söyledi haberleri
banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye ABD Suriye

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Ergenekon ve Balyoz sanıkları hakkında hüküm verilirse vekilliklerinin düşeceğini söyledi

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, değişik partilerden aday gösterilen Ergenekon, Balyoz ve KCK sanıklarının tutukluluk hallerinin milletvekilliğine engel olup olmadığını değerlendirirken, Kesin hükümle mahkum olmadıkça, herhangi bir suç isnatı aday olmaya engel değil. Aday olabilirler. Ancak, milletvekilliği döneminde beratta değil de, mahkumiyetle sonuçlanması hakkında hüküm kesinleşirse; Anayasa 84e göre kendiliğinden milletvekillikleri düşer dedi.

İyimaya TBMMde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ergenekon, Balyoz ve KCK sanıklarının tutukluluk hallerinin milletvekili adayı olmalarına ya da milletvekili seçilmelerine engel durumu var mı şeklindeki sorulara İyimaya, milletvekili adayı olma engeli veya nelerin milletvekili adayı olmasına engel olduğunun Anayasanın 76. Maddesinde yazıldığını hatırlatarak, Kesin hükümle mahkum olmadıkça, herhangi bir suç isnatı aday olmaya engel değil. Aday olabilirler. Bu suçların niteliğine göre adaylara da bakarak toplam kararını verecektir değerlendirmesinde bulundu.

İyimaya şöyle devam etti:

Ancak amacın dokunulmazlıklardan yararlanmak ise, yine Anayasanın 14. Maddesine atıf yapan, Anayasanın 83. Maddesi soruşturmasına, kovuşturmasına seçimden önce başlanan suç isnatlarına başlanan sanıklar bakımından, yargılama hükmün kesinleşmesi devam edecektir. Dokunulmazlık kesinlikle söz konusu değil. Milletvekili olarak seçilmeleri dokunulmazlık sıfatını elde etmelerini sağlamıyor. Milletvekilliği sıfatlarını iktisap ediyorlar. Milletvekili olarak yargılamaları devam eder. Tutukluluk konusunda Türkiyede sorun var. Ceza anlamına gelecek uzun tutukluluklar olmamalı. Adil yargılama yargılanmanın makul sürede bitirilmesini zorunlu kılmaktadır. Tutuklu olup olmaması yargılamayı sürdüren mahkemenin takdiri içersindedir. Ancak milletvekilliği döneminde beratta değil de, mahkumiyetle sonuçlanması hakkında hüküm kesinleşirse Anayasa 84e göre kendiliğinden milletvekillikleri düşer.

Anayasanın 14. maddesinin kapsamına vurgu yapan İyimaya, Cumhuriyete, ülkenin bölünmez bütünlüğüne yönelik olmayan suçlarda dokunulmazlık var. Ama bu değerlere yönelik suçlarda yargılama devam eder. Dokunulmazlık yok. Mahkeme tutukluluğu sürdür veya sürdürmez aynı şu andaki durumda olduğu gibidir diye konuştu.

Yargılamaların Meclisin iznine tabi tutulmadığını da kaydeden Ahmet İyimaya, Temyiz etmeleri yargılamanın diğer aşamalarının yürümesi Meclisin iznine bağlı değildir. Yargılama devam eder. Süreçte beraatse onda da sorun yok. Ama mahkumiyetse o da kesinleşirse milletvekillikleri kendiliğinden düşer dedi.

YENİ YAPILACAK ANAYASA BU KUSURLARI ÇÖZMELİ

Yapılacak yeni Anayasada bu sorunun çözülmesi gerektiğine işaret eden İyimaya, Türkiyenin kusurları bunlar. Anayasanın bu maddesini askerler ve seçkinler yazdı. Şimdi kendi yazdıkları Anayasanın kuyusuna düşüyorlar. Şunu hatırlatalım. 1876da Anayasanın mimarlarından biri Mithat Paşadır. Anayasanın sürgün maddesini koymuştu. O madde kendisinin tuzağı oldu ondan gitti diye konuştu.

Milletvekili dokunulmazlığı şu suçta olur şu suçta olmaz diye kategorize etmenin yanlış olduğunu savunan İymaya şöyle dedi:

Esas olan özgürlüğe karşı suçlarda böyle bir şey öngörülebilir. Böyle bir şey yok. Bu Anayasa temelinden de ruhundan da bozuk bir Anayasadır. Önümüzdeki Meclis inanıyorum; uzlaşmayı gerçekleştirecektir. Biz gerçekleştiremezsek, millet bir daha yeniler gerçekleştirir. Buna mecburuz. Önceki Anayasa değişikliğinde iki muhalefet partisi karşı çıktı. Millet referandumda değiştirin dedi. Oturup Anayasanın doğrusunu yazmalıyız. Toplumun taleplerini esas almalıyız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.