banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Son günlerde Fethullah Gülene yönelik eleştirileriyle dikkat çeken MHP, laik-ulusalcı bir parti mi oldu?

 MHP bildiğiniz gibi değil; ne Türkeşin MHPsine benziyor ne de Bahçelinin on yıl önceki MHPsine... Bu sözler Zaman gazetesi yazarı İhsan Dağıya ait.

Bir zamanlar MHP ile özdeşleşen Kanımız aksa da zafer İslamın sloganı tarihe mi karıştı? MHPnin ekseninin kaydığını savunan Dağı, partinin laikçi-ulusalcı bir kimliğe büründüğünü yazdı.

ÜÇÜNCÜ DÖNEM

İhsan Dağı, partinin eski ve yeni çizgisini ve gelinen süreci şu sözlerle anlatıyor: 

Aslında MHP milliyetçiliği yeniden yorumlamaya devam ediyor. Bir zamanlar, Soğuk Savaş yıllarında milliyetçilik anti-komünizmdi. 1990larda PKKya karşı siyasal ve toplumsal direnişin adı, adresi haline getirilmeye çalışıldı MHP. Ancak son yıllarda Kürt sorunundan beslenen bir milliyetçilik de işlevsiz hale geldi. Ardından, muhafazakr hareketlerin yükselişine karşı kendini yeniden tanımlayan laikçi-ulusalcı bir milliyetçilik çıktı karşımıza.

TABANI VE TAVANIYLA HIZLA CHPYE BENZİYOR

MHPnin muhafazakrlıkla bağlarını önemli ölçüde kestiğini ve ulusalcı bir içeriğe büründüğünü savunan İhsan Dağı, bu sonuca nereden ulaştığını da köşesinde açıklıyor:

Parti seçmeni üzerinde yapılan araştırmalardan... Bugünkü MHPnin ana gövdesini ulusalcı, laik kitleler oluşturuyor. MHPye oy vereceğini söyleyenlerin yarısı laik yaşam tarzının tehdit altında olduğunu düşünüyor. İç Anadoludan sahil şeridine doğru geçiş yapan MHPnin sosyolojik tabanı artık eskisi gibi dindar ve muhafazakr değil. Tabanda ve de tavanda asıl baskın olan unsurlar laik, anti-Kürt, cumhuriyetçi duyarlılık taşıyanlar. Kim ne derse desin, MHP tabanıyla ve tavanıyla hızla CHPye benziyor. MHPli seçmenin üçte biri MHPden sonra oy verebileceği partinin CHP olduğunu söylüyor.

BARAJA TAKILABİLİR ÇÜNKÜ...

MHP seçmeninin üç parçaya ayrıldığını ve iki parçasının seçimde AK Parti ve CHP tarafından kapılacağını iddia eden yazar, partiyi bekleyen tehlikeye işaret ediyor:

Sık sık söylüyorum; MHP üçe ayrılıyor. Laikçi/ulusalcı blok CHPye, hl sayıca az da olsa var olan muhafazakr/dindar kitle ise AK Partiye gidiyor. Geriye, MHPnin küçük bir çekirdek seçmeni kalıyor. Araştırmalar da toplumda gördüklerimiz de bu akışkanlığı doğruluyor. Muhafazakrları iten MHP laikçi-ulusalcıları tutmakta da zorlanıyor. Onlar da AK Partiye karşı daha büyük bir güç olarak gördükleri CHPye yanaşıyorlar. Kılıçdaroğlunun yükseldiğine ilişkin merkez medya şişirmeleri MHPden oy tırtıklıyor AK Partiden kurtulmak saikiyle... Seçimlere doğru CHPde birleşelim söyleminin medyada dalga dalga yayıldığını görebiliriz. Tek sorun, CHPnin AK Partiyi devirmeye gücünün yetmemesi durumunda MHPnin de baraja takılmasıyla çıkabilecek tablo. Böyle bir risk belki MHPyi CHP ve medya çengelinden kurtarabilir.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.