banner2
Öne Çıkanlar Türkiye Urfa ABD Mardin Haliliye

Her iki kadından biri AK Partili

Altı ay sonra yapılacak olan seçimler öncesinde 70 bin kişiyle yapılan dev araştırmada kadın ve erkeklerin siyasi parti tercihleri incelendi. Buna göre kadınlar partilerine daha bağlı ve iki kadından birisi AK Partili...

Araştırma şirketi ANARın AK Parti için yaptığı araştırma, seçmelerin tercihlerini ortaya koydu. Buna göre, bugün seçim olsa kadınların yüzde 50si AK Partiye, yüzde 30u CHPye oy vereceğini söylüyor. MHPye oy vereceklerin oranı ise yüzde 9.3. Erkek deneklerin aynı soruya verdiği yanıtlarda ise AK Parti ve CHPnin yüzdelerinde düşüş, MHP ve BDPde ise artış var

AK Partinin, araştırma şirketi ANARa yaptırdığı bir çalışma, kadın ve erkek seçmenlerin profiline ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. 45 ilde gerçekleştirilen araştırmada, kadın ve erkek katılımcılara bugün genel seçim olsa siyasi parti tercihlerinin ne olacağı soruldu.

CİNSİYET ANALİZİ

 12 Eylül Halkoylaması Seçmen Davranışları ve Etkileyen Faktörler konulu araştırmanın sonuçları AK Parti Kadın Kollarının son toplantısında da masaya yatırıldı. Seçmenlerin cinsiyet analizini de mercek altına alan çalışmaya göre, sadece kadınların oy kullanması durumunda AK Parti yüzde 50yi geçiyor, CHP yüzde 30u buluyor. Sadece kadınların oy kullanmasından olumsuz etkilenen partiler ise MHP ve BDP.

İşte o sonuçlar:

70 bin denek üzerinde yapılan çalışmada, Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz? sorusu erkek ve kadınlara ayrı ayrı yöneltildi. Sonuçlar şöyle:

- Bugün seçim olsa (sadece kadınlar): AK Parti yüzde 50.3, CHP yüzde 29.7, MHP yüzde 9.3, BDP yüzde 4.8, DP yüzde 1.7, Saadet Partisi yüzde 1.6, DSP yüzde 1.

- Bugün seçim olsa (sadece erkekler): AK Parti yüzde 43.2, CHP yüzde 23.9, MHP yüzde 14.9, BDP yüzde 7.3, Saadet Partisi yüzde  3.8, DP yüzde 2.3.

Evetin gerekçesi hükümetin başarılı dış politikası

- Çalışmanın ortaya koyduğu bir başka çarpıcı sonuç da, kadınların partilerine olan bağlılığının erkeklerle başa baş çıkması. Buna göre, 29 Mart Yerel Seçimlerinde AK Partiye oy veren kadınların yüzde 82.4ü referandumda evet derken, CHPli kadınların yüzde 83.9u hayırda karar kıldı. Kendini MHPli tanımlayıp da hayır diyen kadınların oranı ise yüzde 64.2.

- Referandumda evet diyen kadınların en önemli gerekçesi ise hükümetin dış politikadaki başarısı olarak belirlendi. Bunu sırasıyla çetelerle mücadele, ekonomik durum ve yaşam tarzı izledi. Paketin içeriği ile demokratik açılım en az tercih nedenleri olarak sıralandı.
Ali Ekber Ertürk / Akşam

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.