banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye ABD Suriye

Gülen, MHP'yi baraj altında mı bırakacak?

MHP lideri Bahçeli'nin Fetullah Gülen ile ilgili sözlerinin, MHP'yi baraj altında bırakabileceği ileri sürüldü.

“Erdoğan, Gülen, Öcalan eşkenar üçgeni” sözü Bahçeli’ye pahalıya patlayabilir. MHP tabanını bilenlere göre, cemaatle çatışan baraja takılır

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Fethullah Gülen yurda dönsün” çağrısı tartışmalara neden oldu. Bahçeli’nin Gülen’e yönelik açıklamalarını değerlendiren MHP’yi yakından izleyen gazeteciler Avni Özgürel ve Mümtazer Türköne, baraja takılma sıkıntısı yaşayan partinin bu tür açıklamalarla oy kaybettiğini söyledi. MHP’deki kaset skandalıyla ilgili çarpıcı açıklamalar yapan Özgürel, “Hanımlarla münasebetlerden daha sarsıcı olan ilk kasetteki konuşmalardır. ‘Bu kadar inançsız kadroları neden yanında tuttun’ diye sorarlar” dedi. Türköne ise Bahçeli’nin açıklamalarını “Siyasi intihar teşebbüsü” şeklinde yorumladı.
 
Gülen, Erdoğan, Öcalan üçgeni

MHP lideri Devlet Bahçeli dün Milliyet’ten Mehveş Evin’e verdiği röportajda Fethullah Gülen’e yönelik çok tartışılacak açıklamalar yaptı. Türkiye’nin, “Erdoğan, Gülen ve Öcalan eşkenar üçgenine hapsedilmiş durumda” olduğunu söyleyen ve Türkiye’nin konularına vakıf olabilmesi için Fethullah Gülen’in dönmesi gerektiğini ifade eden Bahçeli, “Bu aşamada sağlıklı değerlendirme yapmak, yol göstericilik için Türkiye’de bulunmasının daha iyi olacağı kanaatindeyim” dedi.
 
MHP statükoya talip

Bahçeli’nin Gülen’e yönelik sözlerini değerlendiren Avni Özgürel’e göre, MHP, içine çekildiği sıkıntılı tablodan kurtulmak için taraftarlarını netleştirmek istiyor. MHP’nin Gülen cemaatine kesinlikle karşı olan kesimlerin oylarına gözünü diktiğini belirten Özgürel, “Demokratikleşme kimi kesimler için ümittir kimileri için de tehlike. Laiklik de böyle. Gülen’e sempati duyanlar da var, öfke duyanlar da. Bahçeli öfke duyanların oylarına talip oldu. Bu aslında statükoya talip olmak demektir” dedi.
 
Gülenci tabanını kaybetti

MHP tabanındaki pek çok kişinin referandumda partiyle ters düştüğünü belirten Özgürel, Bahçeli’nin Gülen cemaatine yakınlık duyan taraftarlarını kaybettiğine inandığını ifade etti. Bahçeli’nin bütün seçim stratejisini CHP’yi yeterince statükocu bulmayan seçmenin üzerine kurduğunu kaydeden Özgürel’e göre MHP’nin geleneksel tabanından oy alması artık zor.
 
İnançsız kadrolar üst sıralarda

MHP’nin stratejisinin sandıkta geri tepeceğini ifade eden Özgürel şunları söyledi: “MHP doğru bir strateji geliştirseydi baraj tartışma konusu olmazdı. Kaset skandalında işin ahlaki boyutu, hanımlarla münasebetler bir tarafa ilk kasetteki konuşmalar tabanı daha çok etkiledi. Orada Bahçeli’ye ve partiye yönelik konuşmalar vardı. Bu kadar inançsız bir kadronun üst sıralara yerleştirilmeleri, partinin başına getirilmeleri... Bunu seçmen değerlendirecektir.” Özgürel diğer yandan MHP’nin Meclis dışında kalmasının da Türkiye için iyi olmayacağını belirterek, “MHP’nin olmadığı Meclis’te yeni anayasa yapmak eksik olur. Hem meşruiyet tartışması yaşanır hem de MHP sokakları hareketlendirir” dedi.
 
Ergenekon’un savunma taktiği

Bahçeli’nin Gülen hareketine yönelik “faaliyetlerini askıya al” talebinden bu yana cemaate yönelik söylemini sertleştirdiğini belirten Mümtazer Türköne “Bahçeli’nin ne yapmak istediğini anlamak zor. MHP tabanı ve Gülen cemaati arasında çok fazla ortaklık var. Anadolu’da hem cemaate mensup hem de parti teşkilatlarında görevli insanlar bulunuyor. Bu insanlar tercih yapmak durumunda kaldıklarında cemaati tercih ederler” dedi.

Bahçeli’nin açıklamalarını siyasi intihar teşebbüsü olarak yorumlayan Türköne şunları söyledi: “Bu sözlerin bir tek açıklaması var o da Ergenekon’a hizmet etmek. Ergenekon bütün savunma stratejisini “Gülen komplosu” söylemi üzerine kurdu. MHP de bu stratejiye hizmet ediyor.”
 
Bahçeli bilmeden konuşuyor

Bahçeli’nin “İlahiyat fakültelerinin bilim insanları sessiz. Gülen’in faaliyetlerinin ne kadar doğru, yararlı olup olmadığını değerlendirebilirler” şeklindeki sözlerini yorumlayan İlahiyat Profesörü Hayrettin Karaman, “İlahiyatçılar, cemaatsiyaset, cemaat-toplum ilişkileriyle ilgili pek çok bilimsel çalışma yaptı. Bu çalışmalar yayınlandı. Cemaatlerin toplum hayatındaki yeri ile ilgili master, doktora tezleri var. Bahçeli bunları bilmeden konuşuyor” dedi.
 
Okyanus ötesi bir hesaba kurban gitme

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Trakya gezisinin ikinci gününde Edirne’nin Keşan ve Uzunköprü ilçelerinde partililerine seslendi.

AKP iktidarında Türkiye’nin ekonomik, sosyal anlamda çok şeyler kaybettiğini öne süren Bahçeli, hükümete sert eleştirilerde bulundu.

“AKP’nin üçüncü defa iktidar olması durumunda anayasa değişikliği adı altında Türkiye’ye yazılı gönderilen metinleri topluma kabul ettirmek gibi bir dayatmayla karşı karşıya kalırsa Türkiye’de huzur kalmaz” diyen Bahçeli şunları söyledi: “Adalet ve Kalkınma Partisi aklını başına alsın, okyanus ötesi bir hesaba kurban gitmesin, dikkat etsin.’’

Türk halkının çok sıkıntı içinde olduğunu ifade eden Bahçeli, “Ülke bu kadar sıkıntı içindedir. Recep Tayyip Erdoğan’ın takdim ettiği farklı, yaşananlar farklıdır. Öyleyse bu seçimde MHP göreve taliptir’’ diye konuştu.
 
Kasetlerin yönetmeni

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da İzmir’de düzenlendiği basın toplantısında skandal kasetlerle ilgili hükümeti eleştirdi. Vural, “Sen kalkıp birtakım kişilerin hatalarını bütün bir camiaya yükleyerek MHP’ye, kaset üzerinden, ‘Parlamentoda yer almaları doğru değildir’ demek suretiyle dil uzatırsan, bundan medet umarsan bu kasetlerin yönetmeni olduğun ortaya çıkar” dedi.

TARAF

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.