banner2
Öne Çıkanlar Dumankaya Gabon DeleBashiru Meclis Üyesi Ahmet Çoban Furkan Demirtaş

Darbecilere suç duyurusu

Kenan Evren, eski başbakan Bülend Ulusu ve dönemin komutanlarının da aralarında olduğu 560 kişinin yargılanması için suç duyurusunda bulunuldu. Darbecilik suçlamasıyla hesap vermesi istenenler arasında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da var.

Vatanın haberine göre; Anayasa değişiklik paketinin referandumda kabul edilmesiyle birlikte 12 Eylül darbesini gerçekleştiren sorumlular hakkında yapılan suç duyurularına dün yenileri eklendi. İstanbulda Eşitlik ve Demokrasi Partisi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe vererek, 12 Eylül 1980 darbesinden sorumlu tutulan aralarında 7nci Cumhurbaşkanı emekli Orgeneral Kenan Evren, dönemin kuvvet komutanları ve dönemin başbakanı Bülend Ulusunun da bulunduğu 560 kişinin yargılanarak cezalandırılmasını istedi.

Beşiktaştaki özel yetkili savcılığa verilen dilekçede 560 kişi, darbe yapmak, anayasayı değiştirmek, hükümeti yıkmak, sistemli bir şekilde planlayarak ve tasarlayarak adam öldürmek, kasten yaralamak, işkence yapmak, eziyet etmek, hürriyetten yoksun bırakmak, cinsel saldırıda bulunmakla suçlandı.

12 Eylül 1980de saat 03.59da TSKnın yönetime el koyduğu, darbenin emir-komuta zinciri içinde, yukarıdan aşağı, askeri hiyerarşi çerçevesinde cereyan ettiği hatırlatılarak, darbeyi yapan üst düzey komutanların, Milli Güvenlik Konseyi (MGK) adı altında Anayasa yapılana dek yasama ve Anayasada değişiklik yapma yetkilerini üzerlerine aldıkları ifade edildi.

Listede sürpriz isimler var
Listede darbeyi gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nejat Tümer, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Sedat Celasun, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bedrettin Demirel, Genelkurmay 2nci Başkanı Orgeneral Haydar Saltık ve eski Başbakan Bülend Ulusu ile o dönem görevde olan Vali, Emniyet Müdürleri ve MİT mensupları ile Danışma Meclisinde görev alanların isimleri de yer aldı.

EDPnin yargılanmasını istediği isimler arasında MİT mensupları Mehmet Eymür, Korkut Eken ile Nuri Gündeş, eski İçiçleri Bakanı Mehmet Ağar, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, yazdığı Haliçte Yaşayan Simonlar adlı kitabı nedeniyle kızağa çekilen Eskişehir eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile eski Bakan Hayri Kozakçıoğlu ile Nevzat Ayaz var.

Listenin en dikkat çeken ismi ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül oldu. Vecdi Gönül, darbenin gerçekleştiği dönemde Vali olarak görev yapıyordu.

Suç duyurusunda bulunan EDP İstanbul İl Başkanlığı adına açıklama yapan Avukat Kısmet Tav Eroğlu, Referandumdan Evet sonucunun çıkması Türkiyeye yakın tarihin bir ayıbından kurtulma fırsatı sunmuştur. dedi.

Başvurular çığ gibi
Bu arada İstanbulda Alperen Ocakları da, 12 Eylül döneminde mağdur olan ülkücüler adına suç duyurusunda bulundu.

Sultanahmette bulunan İstanbul Adliyesi önünde toplanan Alperen Ocakları üyesi bir grup, yüzlerine Kenan Evrenin suretinin bulunduğu maske takıp temsili mahkûm kıyafeti giydi. Eyleme 12 Eylül darbesi sonrasında MHP davasından Askeri Mahkemelerde yargılandıktan sonra yıllarca cezaevlerinde hapis yatan ülkücüler Osman Tüfekçi, Mehmet İlhan, Selim Çoraklı, Ramazan Özalp ve Vecdet Ersoy da katıldı.

Eskişehirde ise 12 Eylülde yapılan referandumu boykot eden BDP, ESP ve EHPli bir grup da Kenan Evren ve 12 Eylül darbesini gerçekleştiren dönemin kuvvet komutanlarının yargılanmasını istedi.

Şanlıurfanın Siverek ilçesinde de aynı amaçla suç duyurunda bulunuldu.

Vatan


Etiketler:  Darbe Vecdi Gönül 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.