banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Urfa Haberleri ABD

Çekül; Şanlıurfanın geleceği konuşuldu

Tarihi Kentler Birliği Danışman Kuruluşu Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve Üyeleri, Şanlıurfa Belediyesi’nin davetlisi olarak Urfa’ya geldi.

     Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ve Başkan Yardımcıları tarafından karşılanan Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sözen ve Üyeleri, dün gece onurlarına düzenlenen sıra gecesine katıldılar.

     Şanlıurfa Belediyesi Sıra Gecesi Topluluğunun birbirinden güzel Urfa türküleri eşliğinde sıra gecesinde stres atan ÇEKÜL üyeleri, onurlarına verilen akşam yemeğinde yöresel yemeklerden tadarak ve yoğrulan çiğköfteden yediler.

    Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve Üyelerine, Koruma Amaçlı İmar Birimi’nce hazırlanan sunumda 2005-2010 yılları arasında Şanlıurfa’da yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgiler sundu.

ÇEKÜL VAKFI ÜYELERİ KENTİ GEZDİ

     Sabah saatlerinden itibaren Belediye Başkanı Fakıbaba ve Başkan Yardımcılarıyla birlikte kentin tarihi ve turistik mekânlarını gezen Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve Üyeleri ilk olarak Kurtuluş Müzesini(Mahmut Nedim Konağı) gezdiler.

     Karakoyun Deresi üzerinde yer alan Millet Köprüsü, Hızmalı Köprü ve tarihi surları inceleyen Prof. Dr Sözen ve Üyeleri Samsat Meydanı’nda vatandaşlarla birlikte çay içmeyi de ihmal etmediler.

    Şanlıurfa Belediyesi Koruma Amaçlı İmar Birimi tarafından Büyükyol ve Demokrasi Caddesi’nde yürütülen Cephe Sağlıklaştırması çalışmalarını yerinde inceleyen Prof. Dr. Sözen ve üyeleri daha sonra Görüntü Kirliliğini Önleme çalışmaları kapsamında Tarihi Hanlar Bölgesi’nde yürütülen çalışmaları inceledi.

 

   Üstü açık Turizm Otobüsü ile Harran Kapısı’nı gezen heyet ardından Urfa Kalesi Eteğinde Şanlıurfa Belediyesi tarafından yürütülen çevre düzenleme çalışmalarını gördü. Urfa Kalesi bitişiğinde seyir tepesinden kenti izleyen heyet daha sonda El Ruha Oteli’ne geçti.

 -“ŞANLIURFA’NIN GELECEĞİ” KONULU ÇALIŞTAY YAPILDI

     Şanlıurfa Belediyesi’nin ev sahipliğinde El Ruha Oteli’nde gerçekleştirilen “Şanlıurfa’nın Geleceği” konulu çalıştayda, Urfa’nın sahip olduğu tarihi ve turistik değerlere ilişkin örnek yol haritaları çizildi ve gelişim stratejileri belirlendi.

     Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Tarihi Kentler Birliği Danışman Kuruluşu Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve beraberindeki heyetin yanı sıra Urfa’da faaliyet gösteren birçok STK, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen çalıştay yoğun ilgi gördü.

    “Şanlıurfa’nın Geleceği” konulu çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Nuri Okutan, Şanlıurfa’nın böyle önemli bir çalıştaya ev sahipliği yapmasının oldukça sevindirici bir durum olduğunu söyledi.

   Geçtiğimiz yıl Şanlıurfa Valiliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantının ardından bir yıl sonra böyle bir toplantının tertiplenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiğini ifade eden Vali Okutan, “Şanlıurfa’da turizm adına ümit verici çalışmalar yapıyoruz. İlkini geçtiğimiz yol yaptığımız toplantının akabinde bugün düzenlenen çalıştayın kent turizmine büyük fayda sağlayacağı kanaatindeyim. Çalıştaya ve sahipliği yapan Şanlıurfa Belediye Başkanımız Fakıbaba ve ekini huzurlarınızda bir kez daha kutlarken davetimizi kırmayarak Şanlıurfa’ya teşrif eden Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve beraberindeki heyete hoş geldiniz dileklerinde bulunuyorum” dedi.

 

    Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba ise konuşmasında Urfa’nın sahip olduğu tarihi ve turistik değerlere dikkat çekerek, bu değerlerin gün yüzüne çıkarılması hususunda gerek Valilik, gerek Belediye gerekse de STK’ların ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

 FAKIBABA: MARKA OLMANIN YANI SIRA DOĞUŞTAN ŞANSLI ŞEHİRİZ”

    Şanlıurfa’dan bahsedildiğinde oldukça heyecanlandığını ifade eden Başkan Fakıbaba, “Kentimiz 11 Bin 500 yıllık tarihi geçmişi olan bir şehir. Konuklarımıza Şanlıurfa’yı anlattığım an gerçekten heyecanlandığımı hissediyorum. Çünkü biz –Doğuştan Marka Şehir ŞANLIURFA- olmanın yanı sıra - Doğuştan Şanslı Bir Şehiriz. Neden derseniz Hz. İbrahim Peygamber’in Doğduğu Mağarayı, Harran ve Göbeklitepe’yi içersinde barındıran Şanlıurfa Dünyanın 4. İnanç Merkezi konumundadır. Sahip olduğumuz değerleri gün yüzüne çıkarma adına ortak bir bilinç oluşturmalı, çizilen yol harita üzerinde hızlı bir şekilde çalışma yapılmalıdır” dedi.

PROF. DR.SÖZEN: “SON YOL HARİTASINI URFA İÇİN ÇİZİYORUZ”

    Şanlıurfa Belediyesi’nin davetlisi olarak geldikleri Şanlıurfa’da gördükleri misafirperverlik karşısında hayranlık duyduklarını aktaran Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, kent gezisi sırasında elindeki fotoğraf makinesiyle bol bol fotoğraf çekmeyi ihmal etmedi.

    Şanlıurfa’nın tarihi ve turistik mekânlarını gezen Prof. Dr. Sözen ve Üyeleri, ardından El Ruha Oteli’nde düzenlenen “Şanlıurfa’nın Geleceği” Konulu çalıştaya katıldı.

   Şanlıurfa’nın Tarihi Kentler Birliği Üyesi ve Encümende yer alan bir kent olduğuna vurgu yapan Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, “Şanlıurfa’da tarih ve turizm adına yapılan çalışmaları yakinen takip ediyorum. Çünkü biz Başkanımız Fakıbaba ile birlikte ayda bir kez toplanıyoruz. Kentte yürütülen çalışmaları ortak bir fikir doğrultusunda yaptığımızı rahatlıkla ifade edebilirim. Tarihi Kentler Birliği olarak bugüne kadar sadece 4 kentimizde yol haritası belirledik. Şanlıurfa 5. kentimiz ve son ilimiz olacak. Bundan sonra TKB olarak hiçbir kentimizde yol haritası çizmeyeceğiz. Bu çalıştayda çizilen yol haritası ve gelişim stratejileri doğrultusunda Tarihi Kentler Birliği’nin bir toplantısını 2011 yılının Eylül Ayında Şanlıurfa’da yapmayı planlıyoruz. Uluslararası platformda düzenlenmesi planlanan toplantıda buradaki tarihi ve turistik değerlere dikkat çekilecek” dedi.

 

PROF. DR.SÖZEN: “URFALILAR TARİH BİLİNCİ’Nİ KAZANMIŞ”

     Şanlıurfa Belediyesi ve Valilik işbirliğinde yürütülen çalışmalar neticesinde Şanlıurfa’nın sahip olduğu tarihi kimliğin aslında gün yüzüne çıkmaya bağladığını belirten Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, “ Urfalılar artık tarihlerine sahip çıkmaya başlamış. Kent tarihi anlamda temizlenmeye doğru gidiyor. Burada Şanlıurfa Valiliğinin ve Şanlıurfa Belediyesi’nin önemli katkıları göz ardı edilemez. İşte bu yüzden bende Şanlıurfa’yı –Doğuştan Şanslı Şehir-olarak görüyorum” diye konuştu.

   Açılış konuşmalarının ardından Çekül Vakfı Yüksek Danışma Kurulu Üyesi, Şehir Planlayıcısı Faruk Göksü, katılımcılara bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından Şanlıurfa’nın yenilikçi kent yaklaşımları, örnek yol haritaları, Şanlıurfa’nın geleceği ve gelişim stratejileri tartışıldı.

   Kamu kurum ve kuruluş amirleriyle STK temsilcilerinin teker teker fikir bildirdiği toplantı soru ve cevap bölümünün ardından sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.