banner2
Öne Çıkanlar Urfa Türkiye Haliliye Suriye ABD

Argıl'da ikinci Fıstık festivali

 

Halfeti ilçesine bağlı Argıl Beldesinde Belediye tarafından ikincisi düzenlenen fıstık festivali yapıldı. Festivale yoğun ilgi gösterildi.

Argıl Belediye Başkanı Hüseyin Şimşek, Halfeti Belediye Başkanı Mahmut Özdemir, Karaköprü Belde Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Ayran Belde Belediye Başkanı Selahattin Alpay, Garnizon komutanı, Şanlıurfa AK Parti yerel Yönetimler Başkanı Fevzi Demirkol, İl Yönetim Kurulu Üyeleri Cemil Çadak ve Yusuf Mert, İlçe Tarım Müdürü, Ziraat Odası Başkanı, Halk Eğitim Merkezi Müdürü, Argıl ve Çevre halkının yoğun ilgi gösterdiler. Festivalin 2.cisi düzenlendiği Argıl’da 15 çiftçinin yetiştirdiği Fıstıklar jüri tarafından derecelendirildi. Dereceye giren üç çiftçiye Altın ödülü verildi.

Fıstığın faydaları hakkında bilgi veren Argıl Belediye Başkanı Hüseyin Şimşek; “Türkiye fıstığının % 60’nı Şanlıurfa yetiştiriyor. Ama işlenmesi ve pazarlanması Gaziantepte olduğu için adını oradan alıyor” dedi. Başkan Hüseyin Şimşek; “Fıstık Halfeti, Argıl Bölgemizde yani Şanlıurfa’mızda daha çok yetişiyor. Gaziantep Bölgesinde çoğunlukla zeytin ağaçları mevcuttur. Fıstık Gaziantep’te işlendiği için ismini oradan almaktadır. Şanlıurfa, Gaziantep’e göre iklim bakımından sıcak olduğundan dolayı Şanlıurfa fıstığı daha lezzetlidir. Fıstığının adının Antep olması orada işlenip pazarlandığı içindir.

Şanlıurfa’da yetişen fıstık Türkiye’nin neredeyse % 60 oranındadır. Sadece Şanlıurfa’da 2008 yılında 80.000 ton fıstık elde edilmiştir. Gaziantep araştırma Enstitüsünde yapılan bir çalışmada sulanarak verimin 3 kat arttığı tespit edilmiştir. İran ve ABD’de de fıstık yetiştiriciliğini sulu tarımla yapıyorlar. Dolayısıyla verimi çok yüksek alıyorlar.” Dedi.

Hüseyin Şimşek Şanlıurfa fıstığının sulanabilir bir duruma gelinmesi için GAP projesine fıstık bahçelerini dahil edilmesini istedi. Başkan Şimşek; Halfeti-Argıl-Yukarıgöklü üçgeninin sulanabilmesi için bir an önce GAP eylem planına alınmasını yürekten istiyoruz” dedi.

Sıra gecesi ekibinin okuduğu türküler ve sanatçı Hasan Yıldırım’ın seslendirdiği türkülerle festivale katılanlar eğlendi.

Gecenin sonuna doğru belediye başkanları halay çektiler. Tarım ilçe müdürünün başı çektiği halaya mendil yerine fıstık salkımıyla halay çekmesi dikkatlerden kaçmadı.

Gecenin değerlendirmesini yapan Argıl Belediye Başkanı Hüseyin Şimşek; “Bu ikincisini düzenlediğimiz Argıl Fıstık Festivaline katılım çok yüksek oldu. Katılan AK Partili Yöneticilere, Belediye Başkanlarına, Bürokratlara ve Argıl ile çevre yerleşimlerden gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Fıstık festivalimiz çok güzel geçti” dedi.

 

www.balikligol.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.