banner2
Öne Çıkanlar Cumhurbaşkan adayı Erdoğan Dumankaya Yukarı Koçlu Akhisar Belediyespor Gabon

Memura yüksek zam
Hükümetin 10. yılına denk gelen 2012 bütçesi belli oldu. Tasarıya 90 bin yeni memur alımı, düşük maaş alan 9 milyon emekliye iyileştirme zammının da bulunduğu 6 ayrı düzenleme için ödenek konuldu.
AK Parti Hükümeti’nin ‘10. yıl bütçesi’ olan 2012 Bütçe Tasarısı önceki gece Meclis’e sunulurken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün düzenlediği basın toplantısıyla tasarının ayrıntılarını açıkladı. ‘Tasarruf’ vurgusunun öne çıktığı ve büyüklüğü 350.8 milyar lira olarak açıklanan 2012 yılı bütçesinde memur, emekli ve dar gelirlilerin alacağı pay artırılırken, sadece personel gideri için bütçeye 81.7 milyar lira ödenek konuldu.
EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET GELİYOR
Bakan Şimşek’in verdiği bilgiye göre bütçedeki 81.7 milyarlık kaynağın bir kısmı ‘eşit işe eşit ücret’ düzenlemesinde kullanılacak. Şimşek, 2012 yılı bütçesiyle aynı işi yapan memurlar arasındaki maaş adaletsizliğinin giderileceğini söyledi.
EMEKLİ MAAŞINA İYİLEŞTİRME
Dokuz milyon SSK emeklisinin beklediği İntibak Yasası’nın hayata geçirilmesi için de bütçeye ödenek konuldu. Bakan Şimşek düzenlemenin kademeli yapılacağını belirterek “Zaten intibakın hepsini bu yıl yapacağız diye bir şey yok” diye konuştu.
MEMURA YÜKSEK ZAM SİNYALİ
Bu yıl memur ilk kez toplu sözleşme masasına oturacağı için bütçedeki ödenek de yüksek tutuldu. Bakan Şimşek, bu konudaki bir soru üzerine bütçede personel giderlerini bir takım varsayımlara göre hesapladıklarını belirtti ve ortaya çıkacak zamma göre yeni kaynak ihtiyacının da doğacağını söyledi. Bu sözler memura  yüksek zam olarak algılandı.
90 BİN YENİ MEMUR ALINACAK
Bakan Şimşek, bunun dışında kamu kurumlarına brüt olarak 90 bin yeni memur alınmasının planlandığını duyurdu. Şimşek, söz konusu kadroların ne kadarının öğretmen ve polis olacağının ise henüz netleşmediğini bildirdi. Bu arada bütçe tasarısına göre üniversitelere de ayrıca 9 bin öğretim elemanı atama izni verilebilecek. Kamudaki boş-dolu kadrolar da sürekli Maliye’ye bildirilecek.
HARÇLAR SABİT KALACAK
2012 bütçesinde dezavantajlı kesimlere desteğin artarak devam edeceğini belirten Şimşek, gelecek yıl üniversite öğrencilerine ödenen burs ve kredilerin oranlarının önemli ölçüde artırılırken, üniversite harçlarının da sabit tutulacağını açıkladı.
DAR GELİRLİLERE DESTEK
Şimşek, 2012 bütçesinden, dargelirli kesimlere de yüksek oranda pay ayrıldığına dikkat çekerek, Sosyal Yardımlaşma Genel Müdürlüğü’nün ödeneğinin yüzde 39 artırılarak 3 milyar liraya, özürlülere yapılan yardım tutarının yüzde 20.4 artırılarak 3 milyar liraya, evde bakım ödeneğinin de yüzde 28 artırılarak 2.9 milyar liraya yükseltildiğini söyledi.
STAR

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.